Store advokathuse sender biotekselskab på børsen efter forskrækkelse i 11. time

Bankkrak skabte bekymring hos rådgiverne, og det blev ifølge advokat ”for spændende”, men uroen spændte ikke ben for børsnoteringen, der netop er blevet en realitet.
Der blev trykket på knappen torsdag 30. marts 2023 kl. 9 i biotekselskabet Gubras vante omgivelser i Hørsholm. | Foto: Pr
Der blev trykket på knappen torsdag 30. marts 2023 kl. 9 i biotekselskabet Gubras vante omgivelser i Hørsholm. | Foto: Pr

To af landets største advokathuse Plesner og Gorrissen Federspiel har været ombord som juridiske rådgivere i forbindelse med biotekselskabet Gubras børsnotering, som er en realitet torsdag morgen.

”Det er en vigtig sag for os, og det er en større sag, som vi har arbejdet med i mindst et år,” siger Thomas Holst Laursen, advokat og partner hos Plesner, til AdvokatWatch.

Han har sammen med Mikkel Rostock Jensen, der har titel af director, haft ansvaret for sagen hos advokatfirmaet. Holdet består derudover af to-tre jurister samt specialister inden for eksempelvis ansættelsesret og immaterialret, der har været brug for fra tid til anden. 

Gubra gør sin entré efter en tørkeperiode foranlediget af den usikkerhed i markedet, der er opstået på grund af krigen i Ukraine, inflation og stigende renter, som også har sat en kæp i hjulet på handler med mursten og virksomheder.

Som om det ikke var nok, kom der i 11. time en forskrækkelse fra den anden side af Atlanten, der har rystet de finansielle markeder.

”Det blev selvfølgelig for spændende, da situationen omkring Silicon Valley Bank opstod, og vi var bekymrede for, at der ville komme så meget uro på markedet, at det ikke ville være anbefalingsværdigt at gennemføre børsnoteringen, men der er stærk investorinteresse i life science-segmentet, så det har heldigvis ikke været aktuelt,” siger Thomas Holst Laursen.

Silicon Valley Bank krakkede 10. marts. Den amerikanske bank er siden blevet overtaget af First Citizens Bank, men uroen har også spredt sig til eksempelvis Schweiz, hvor Credit Suisse pludselig kom i uføre og siden købt af konkurrenten UBS.

Der er dog aldrig et kedeligt øjeblik på kapitalmarkedet, lyder en talemåde ifølge advokaten.

”Der kommer altid et eller andet uventet, som medfører, at man sammen med klienten bliver nødt til at gøre sig nogle overvejelser, så der blev afholdt nogle koncentrerede møder, men det er ikke, fordi vi har brugt væsentligt flere timer på opgaven af den grund,” siger han.

Blandt de mindste

Det er et års tid siden, at det kom frem, at Gubra havde hyret Plesner og den svenske bank SEB for at arbejde hen imod en børsnotering. Siden er Gorrissen Federspiel også kommet med i rådgivervognen som advokat for SEB og investeringsbanken ABG.

”Vi gik i gang med børsnoteringen på et tidspunkt, hvor vi så andre IPO-processer blive sat på pause eller droppet, så vi var selvfølgelig usikre på, om det blev til noget, og om der ville være investorinteresse,” siger Chantal Pernille Patel, der som partner har haft ansvaret for sagen hos Gorrissen Federspiel. 

”Men selskabet og bankerne fik god opbakning fra en gruppe såkaldte cornerstone-investorer, og det er vigtigt i forhold til at minimere risikoen i forhold til markedssituationen, hvor Gubra jo igangsatte en udbudsperiode lige midt i uroen i den finansielle sektor,” forklarer hun.

Gubra er et biotek- og kontraktforskningsselskab, der blev stiftet i 2008. Virksomheden henter i forbindelse med børsnoteringen 500 mio. kr., som hovedsageligt kommer fra de fire institutionelle investorer ATP, Danske Asset Management, Danica Pension og Spar Nord, der tilsammen køber aktier i børsdebutanten for 330 mio. kr.

Det er sjældent, at der bliver ringet med klokkerne på hovedbørsen i København, hvor der siden 2014 har været 13 børsintroduktioner, og med en værdisætning på omkring 1,8 mia. kr. er børsnoteringen af Gubra blandt de mindste i perioden, viser en opgørelse fra Nasdaq, som er foretaget for MedWatch.

Vigtigt at være til stede

Alligevel kan rådgiverne, der ud over banker og advokater også tæller revisionshuset PWC, dele et honorar på i alt 33,8 mio. kr., fremgår det af prospektet.

Thomas Holst Laursen vil ikke ud med, hvad Plesner har fået for anstrengelserne. Han førte også an, da Plesner rådgav Trifork i forbindelse med it-selskabets børscomeback i 2021. Her lød rådgivernes samlede rov på 21 mio. kr., hvorfor denne opgave – i hvert fald potentielt – er mere indbringende.

Det har advokaten, der netop er stoppet som formand i Plesner, dog heller ingen kommentarer til.

Sikkert er det, at Plesner som selskabets advokat får en større pose penge end konkurrenterne i Gorrissen Federspiel.

”Det er fortroligt, hvad vi bliver aflønnet med, men vi får en mindre del af det beløb, fordi vi som bankernes advokat har en mindre rolle i transaktionen,” siger Chantal Pernille Patel, der alligevel kalder det ”en vigtig transaktion.”

”Der er et begrænset antal børsnoteringer på hovedbørsen i København, og derfor er det vigtigt at være til stede på dem, der er, da det er et af vores store specialeområder,” forklarer advokaten, der primært har trukket på tre jurister i forbindelse med opgaven.

Hun er også tilfreds den mere sekundære rolle til trods, selv om hun ikke lægger skjul på, at selskabernes mandater er de foretrukne.

”Der ligger typisk et væsentligt arbejde i forbindelse med forberedelserne op til børsnoteringen og oftest også bagefter med løbende rådgivning og eventuelle transaktioner.”

”Men vi laver en bred vifte af transaktioner, og vi er også meget glade for at bistå bankerne,” lyder det.

Gorrissen Federspiel har i løbet af de seneste år hjulpet Aquaporin og Green Mobility på hovedbørsen i København, ligesom advokatfirmaet klarede paragrafferne, da Maersk Drilling landede på børsen med en markedsværdi på knap 24 mia. kr. i 2019.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter