Cheføkonom varsler flere konkurser

”Gennem den seneste tid er antallet af konkurser steget, og meget tyder desværre på, at det også fortsætter ind i 2023,” lyder det fra cheføkonom i Sydbank.
Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank. | Foto: Joachim Ladefoged
Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank. | Foto: Joachim Ladefoged
Af Ritzau

264 aktive virksomheder drejede nøglen om i februar, og det kostede, hvad der svarer til næsten 1500 job. Antallet af stillinger opgøres i fuldtidsstillinger, så det kan potentielt være flere.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Hen mod den sidste del af 2022 steg antallet af konkurser, og selv om antallet er lidt lavere i februar end i januar, så er det fortsat på et højere niveau end eksempelvis i 2020 og 2021.

Selv om der er lidt færre konkurser i februar end i januar, har det medført flere tabte job.

Det er dog lidt atypisk for tiden efter corona.

Danmarks Statistik har sammenlignet de virksomheder, der er gået konkurs efter corona, med de virksomheder, der gik konkurs før corona.

De virksomheder, der gik konkurs i 2022, har en lavere omsætning og lidt færre ansatte sammenlignet med de virksomheder, der gik konkurs i 2019.

”Gennem den seneste tid er antallet af konkurser steget, og meget tyder desværre på, at det også fortsætter ind i 2023,” skriver Sydbanks cheføkonom, Søren Kristensen, i en analyse.

Ifølge cheføkonomen bliver årsagen til konkurserne nok en anden i 2023 end i 2022.

”Hvor konkurserne i 2022 handlede om udløb af hjælpepakker i forbindelse med covid-19, kan konkurserne i 2023 meget vel blive en konsekvens af en skrantende dansk økonomi.”

Det er særligt et lavere privatforbrug, som Søren Kristensen tænker på, når han taler om, hvordan en skrantende dansk økonomi rammer virksomhederne.

Når folk bruger mindre, bunder det ifølge cheføkonomen i højere renter.

”Eksempelvis får mange boligejere med flekslån først i slutningen af marts en mærkbar stigning i ydelsen. Det viser med al tydelighed, at de kraftigt stigende renter først nu er ved at finde vej ind i økonomien.”

”Typisk går der 12-18 måneder, før effekten for alvor har aflejret sig i økonomien og hos den enkelte virksomhed.”

I tallene fra Danmarks Statistik er der en slags bagatelgrænse for, hvilke virksomhedskonkurser der tælles med. En virksomhed skal have ansatte og en omsætning på mindst en million kroner om året, før den tælles med som aktiv.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også