Advokater og virksomheders jurister har travlt med bølge af fyringsrunder

Store virksomheder i ind- og udland fyrer i hobetal, og det giver smør på brødet hos landets ansættelsesadvokater. Danish Crown klarede dog selv paragrafferne i forbindelse med nylig fyringsrunde.
"I denne sag har vi håndteret det juridiske internt, men det er altid en vurdering fra sag til sag, om det bliver håndteret internt eller gennem eksterne advokater," lyder det fra Danish Crown, der for nylig har afskediget 50 ansatte. | Foto: Danish Crown / Pr
"I denne sag har vi håndteret det juridiske internt, men det er altid en vurdering fra sag til sag, om det bliver håndteret internt eller gennem eksterne advokater," lyder det fra Danish Crown, der for nylig har afskediget 50 ansatte. | Foto: Danish Crown / Pr
Af Andreas Vestergaard, Ida Kramhøft Jensen og Rasmus Hadberg Fredsted

Energikrise, rentestigninger og skyhøj inflation tynger erhvervslivet, og mens fyringerne regner ned over globale selskaber som for eksempel techgiganterne Amazon, Facebook, Google, Microsoft og Twitter, er der også gang i sparekniven herhjemme.

På det seneste har virksomheder som eksempelvis Danish Crown, Simcorp, Leo Pharma, Carl Hansen & Søn og Postnord således gennemført – eller varslet – betragtelige fyringsrunder. Det samme har flere mediekoncerner, og i flere kommuner skal der også findes penge på budgettet i år via blandt andet afskedigelser, mens antallet af fyringsvarsler generelt skød i vejret i januar.

AdvokatWatch har taget temperaturen hos landets ansættelsesadvokater midt i virvaret af opsigelser.

”Jeg kan godt se, at der er en stigning i antallet af stillingsnedlæggelser, som jo er sagligt at gøre i en krisetid, og vi har også hjulpet i forbindelse med masseafskedigelser, men jeg havde frygtet flere af den slags sager, end jeg har set indtil videre,” siger Tina Brøgger Sørensen, partner og leder af afdelingen for arbejds- og ansættelsesret hos Plesner.

Norrbom Vinding, der er et specialistkontor med fokus på ansættelsesret, har ifølge ledende partner Christian K. Clasen haft travlt med at hjælpe klienter i forbindelse med kollektive afskedigelser siden Ruslands invasion af Ukraine for et år siden.

Han forklarer, at virksomheder lige nu ruster sig mod en global recession, som nogle frygter, mens andre ser på at spare omkostninger på baggrund af inflation og prisstigninger. Men det tynder ud i ordrerne.

”Vores del af opgaver med forberedelse af fyringsrunder og forespørgslerne om regler er ved at aftage. Flere og flere er i gang med at eksekvere, så der vil komme et stop på bagsiden af det. Vi har ikke så mange forberedelser som for et halvt år siden,” siger advokaten.

Klarer opsigelser selv

Danish Crown er blandt de virksomheder, der har nedlagt stillinger, fordi virkeligheden er blevet vendt på hovedet, og slagterikoncernen har fyret 50 medarbejdere. I den forbindelse har Danish Crown ”håndteret det juridiske internt”, oplyser virksomheden til AdvokatWatch.

”Men det er altid en vurdering fra sag til sag, om det bliver håndteret internt eller gennem eksterne advokater,” lyder det.

Der er ifølge Tina Brøgger Sørensen fra Plesner mange virksomheder, der klarer deres simple opsigelser selv, og, siger hun, ”vi fungerer i den forbindelse mere som sparringspartnere, og så kommer vi på banen, hvis der er tvister om, hvorvidt en afskedigelse for eksempel er sagligt begrundet.” 

”Det har ændret sig, siden jeg startede min karriere, og der er ingen tvivl om, at der i dag er en tendens til, at virksomhederne klarer de simple opsigelser selv, fordi de enten selv har advokater eller jurister ansat eller har HR-medarbejdere, der kan håndtere sådanne sager,” lyder det fra advokaten, der fik sin bestalling i 1998.

Både private virksomheder, organisationer og fagforeninger opbygger stadig mere omfattende juridiske afdelinger, og i dag arbejder omkring hver fjerde advokat uden for branchen. Netop Danish Crown har for eksempel fire advokater på hovedkontoret i Randers.

Rundt omkring i landets kommuner skal der også findes penge i budgettet, og i Slagelse, Ringsted og Syddjurs har det betydet fyresedler til eksempelvis lærere, sosu-assistenter og plejepersonale, ligesom lokalpolitikerne i Sorø også leder efter besparelser.

Ingen har dog brugt eksterne advokater til at klare paragrafferne.

”Vi har praksis for selv at håndtere afskedigelsesrunder og har mulighed for at trække på KL,” lyder det for eksempel fra Sorø Kommune, som ifølge Sn.dk mangler 57 mio. kr. i sit budget for 2023.

Den sjællandske kommune ved endnu ikke, hvor mange fyringer der bliver tale om som led i at lukke hullet.

Internationale skvulp

På den internationale scene fyrer selskaber som Dell, IBM, Ford, Boeing og Philips også i hobetal, og selv om beslutningerne er truffet på hovedkontorer uden for landets grænser, giver det smør på brødet hos Bo Enevold Uhrenfeldt, der efter flere år i stalden hos Skau Reipurth nu står i spidsen for det internationale advokatfirma Littlers indtog i Danmark

Arbejds- og ansættelsesret er kerneforretningen på tværs af kontorerne i Littler, der har base i USA, men er til stede i 28 lande.

”Vi har meget travlt, fordi der er en del projekter, hvor det dels er omstruktureringer og dels også nedskæringer,” siger Bo Enevold Uhrenfeldt, der anslår, at der er løbet 10-15 sager ind det seneste stykke tid. 

Det er primært internationale projekter.

”Det er meget store virksomheder, som skærer til i de forskellige lande, så vi sidder måske i nogle situationer, hvor vi hjælper med at skære fem medarbejdere væk ud af 100,” forklarer han.

Ikke siden sommeren 2020 har danske virksomheder stukket flere varslinger om fyringer ud end i januar i år, viste tal fra Jobindsats i sidste uge. 

Det skyldes ifølge Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, blandt andet, at der er kommet flere konkurser, hvor man er nødt til at afskedige mange medarbejdere i forbindelse med afviklingen.

”Men dertil ser vi også, at efterspørgslen og aktiviteten i økonomien er faldende. Især i de mest konjunkturfølsomme brancher såsom byggeriet og handel,” siger han til Ritzau. 

Alligevel viser dugfriske tal fra Danmarks Statistik, at beskæftigelsen steg med samlet 60.000 personer i 2022, men jobfesten synger ifølge Dansk Erhverv på sidste vers.

”Arbejdsmarkedet har trodset inflationskrisen og krigen i Ukraine i et omfang, som ærlig talt er kommet fuldstændig bag på mig. Arbejdsmarkedet har rent ud sagt taget fusen på os i 2022,” siger cheføkonom Tore Stramer til Berlingske.

”Ser vi fremad og ind i 2023, er det dog vores forventning, at afslutningen på jobfesten er nært forestående, og at der nu venter en periode med faldende beskæftigelse,” tilføjer han.

Hvad det helt konkret betyder i kroner og ører ude i advokathusenes ansættelsesretsafdelinger, heriblandt Plesners, kan Tina Brøgger Sørensen ”ikke andet end gisne om.” 

”Hvis vi kommer til at tjene flere penge på opsigelser, masseafskedigelser og så videre, kan det være, vi tjener færre penge i forbindelse med andre sagstyper,” siger Plesner-partneren.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter