Iværksætterlyst falder blandt advokater – laveste antal nystiftede firmaer i ti år

Det er naturligt, at branchen bliver påvirket, når ”samfundsøkonomien kører i slæbegear,” mener Danske Advokater.
Der blev stiftet færre nye advokatfirmaer i 2022, men det giver mening i forhold til samfundsøkonomien, lyder det fra vicedirektør i Danske Advokater Benedikte Havskov Hansen. | Foto: Ricky John Molloy
Der blev stiftet færre nye advokatfirmaer i 2022, men det giver mening i forhold til samfundsøkonomien, lyder det fra vicedirektør i Danske Advokater Benedikte Havskov Hansen. | Foto: Ricky John Molloy

Lysten til at starte selvstændig virksomhed inden for juridisk rådgivning falmede markant i 2022 til det laveste niveau i ti år.

Der var 154 nystartede firmaer under kategorien ”juridiske bistand” sidste år, mens der de foregående ti år været omkring 200 nye stiftelser årligt. Det viser tal fra selskabsregisteret, som AdvokatWatch har analyseret.

Udviklingen ”er helt naturlig,” udtaler vicedirektør i Danske Advokater Benedikte Havskov Hansen i et skriftligt svar til AdvokatWatch.

”Advokatbranchen er som så mange andre brancher påvirket af de økonomiske konjunkturer. Også når samfundsøkonomien kører i slæbegear, og der er stor økonomisk usikkerhed, som vi ser i øjeblikket.”

Benedikte Havskov Hansen påpeger, at under ”buldrende højkonjunktur” påvirkes også antallet af nystartede virksomheder.

”Holder folk mere på pengene?”

En af de advokater, der på trods af den globale økonomiske situation, sprang ud som selvstændig sidste år, er Oliver Valcelli.

Han startede Valcelli Law, som specialiserer sig i blandt andet fast ejendom og selskabsret, i slutningen af 2022.

”Jeg har en familie med to små børn, så jeg har selvfølgeligt gjort mig en masse overvejelser. Da jeg blandt andet sidder med fast ejendom, går tankerne på, om folk nu holder lidt mere på pengene i tiden. Altså har folk brug for den service lige nu?,” siger han blandt andet i et interview med AdvokatWatch.

Ejendomsmarkedet er, som AdvokatWatch tidligere har skrevet, blevet ramt af nedgang, og blandt andet har en undersøgelse fra brancheorganisationen Ejendomdanmark vist, at aktørerne på markedet forventer, at det totale afkast på investeringsejendomme vil falde med 2 procentpoint til 3 pct. i 2023, hvilket er det lavest målte siden januar 2011.

Valcelli Law synes dog, at det har været ”fornuftigt med aktiviteten”, selvom han også gerne vil have mere at lave. 

Forskel på efterspørgslen

Simon Trolle Markussen startede ligeledes egen advokatvirksomhed, STM Law, i 2022, der har fokus på netop selskabsstiftelse, selskabsret og erhvervslejeret.

”Lige nu har jeg nok at lave. Min personlige timing gjorde, at det var nu, jeg skulle starte selv, så det kunne verdenssituationen ikke rigtig påvirke,” siger han.

Simon Trolle Markussen oplever, at ”der stadig er gang i hjulene”, og at folk har mod på at drive forretning og i den forbindelse har brug for hans juridiske arbejde. Han mener dog også, at mange ting i opstarten er nemmere i opgangstider end i krisetider.

Simon Trolle Markussen er samtidig juridisk direktør i Dokumenter.dk på fuldtid og forhenværende partner i Selskabsadvokaterne.

Advokatbranchen følger generelt iværksætteri

Modsat de to entreprenante mænd er det generelle billede af udviklingen inden for iværksætteri i Danmark nedadgående og følger dermed advokatbranchen.

Nye tal fra Dansk Erhverv viser, at det overordnede antal af nye selskaber var 26.721 i 2022, hvilket er 20 pct. lavere sammenlignet med året forinden. Samtidig er det det laveste niveau siden 2014.

”Langt hen ad vejen klarer iværksætterne sig ikke dårligere end ellers, men bekymringen i samfundet holder folk tilbage fra at stifte,” siger Jasmina Pless, der er chef for iværksætterpolitik hos erhvervsorganisationen.

Hun nævner krigen i Ukraine, høj inflation og høje energipriser som faktorer, der skaber en høj usikkerhed.

”I dag gør de økonomiske og politiske uroligheder, at folk beholder deres mere sikre lønmodtagerjob, i stedet for at løbe den risiko det er at stifte selv,” siger Jasmina Pless.

Ifølge Jasmina Pless kommer faldet i de overordnede stiftelser efter coronakrisen, hvor flere både havde tid og mod på at starte iværksætteri.

Danske Advokater har det seneste år haft en mentorordning, der skal give en hjælpende hånd til de mange spørgsmål som nye selvstændige kan have, skrev AdvokatWatch tidligere på ugen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter