Kammeradvokaten lander "stor sag" efter mistillid mellem kuratorer

”Den trækker nogle ressourcer,” siger Boris Frederiksen om oprydning i kødkoncernen Skare, hvor han danner kuratel med Kirk Larsen-partner, som ifølge retsbog var rygende uenig med nu afsat kurator. 
"Det er næppe en sag, der skal afregnes på 50.000 kr., men jeg ved ikke, hvad det ender med," siger Boris Frederiksen, partner og bestyrelsesformand hos Poul Schmith/Kammeradvokaten. | Foto: Pr
"Det er næppe en sag, der skal afregnes på 50.000 kr., men jeg ved ikke, hvad det ender med," siger Boris Frederiksen, partner og bestyrelsesformand hos Poul Schmith/Kammeradvokaten. | Foto: Pr

Endnu en attraktiv konkurssag er dumpet ned i turbanen på Poul Schmith/Kammeradvokaten, der tjener en ikke uvæsentlig skilling på at rydde op i selskaber, hvor staten har penge i klemme.

Boris Frederiksen, partner og bestyrelsesformand hos statens foretrukne advokat, er således trådt ind som kurator i slagterikoncernen Skares konkursboer på bekostning af Skare-familiens advokat Jan Bruun Jørgensen fra Andersen Partners.

”Det er da en stor sag, som det ser ud lige nu,” siger Boris Frederiksen til AdvokatWatch.

”Det er en virksomhed med en større produktionsfacilitet. Det er en koncern med mange selskaber, og det er også en koncern med mange værdier, hvor der formentlig også er et større antal kreditorer,” forklarer han. 

Konkurserne kommer i kølvandet på Fødevarestyrelsens fund af 250 ton kød, som virksomheden ikke kunne fremvise sporbarhed på, hvilket blandt andet førte til, at Rema 1000 og Salling Group afbrød samarbejdet.

Opgaven er havnet på Frederiksen og co.’s bord, efter skifteretten fredag fyrede Jan Bruun Jørgensen fra kuratellet på grund af et betændt samarbejde med den anden kurator Corna Levin Munch.

”Allerede dagen efter afsigelsen af dekreterne modtog skifteretten ad flere omgange telefoniske henvendelser fra de to kuratorer, hvoraf det tydeligt fremgik, at kuratorerne ikke havde den fornødne tillid til hinanden, og at samarbejdet tilsyneladende ikke fungerede, idet der efter det oplyste blandt andet var uenighed om, hvorvidt driften i Skare Meat Packers K/S eventuelt skulle videreføres eller straks lukkes ned,” står der i kendelsen, som AdvokatWatchs søstermedie AgriWatch har fået aktindsigt i.

Ifølge Boris Frederiksen var Corna Levin Munch indsat som kurator, uden hun vidste det, hvilket man også kan læse i kendelsen fra Retten i Esbjerg.

”Advokat Corna Levin Munch udtrykte desuden frustration over, at hun af medkurator hverken var blevet orienteret om konkurserne, eller i øvrigt var blevet involveret i den indledende bobehandling.” 

”Skifteretten lægger som ubestridt til grund, at der på nuværende tidspunkt foreligger udtrykt mistillid kuratellet imellem, og at samarbejdet derfor ikke fungerer optimalt,” lyder det.

Næppe sag til 50.000 kr.

Kuratellet består nu af Boris Frederiksen og Corna Levin Munch, der er partner og leder af insolvensafdelingen i Kirk Larsen & Ascanius i Esbjerg.

De sidder på mandater fra henholdsvis Gældsstyrelsen og Nykredit, som er blandt de største kreditorer med udeståender på omkring 90-100 mio. kr., og skal rydde op i syv af otte konkursramte selskaber i Skare-koncernen med i alt ca. 400 medarbejdere.

”Den trækker nogle ressourcer, og samlet set er der 10-15 personer, som er i berøring med sagen. Det er nogenlunde ligelig fordelt mellem os og Kirk Larsen,” siger Boris Frederiksen, der betegner weekenden som ”travl” og ”arbejdspræget”.

”Der har været mange opgaver. Det er jo ikke en lille virksomhed, så der er meget, vi skal have styr på, ligesom vi skal identificere køberemner.”

Kuratellet arbejder således blandt andet på at finde en køber til hele virksomheden eller dele af den, og sagen vil ifølge Boris Frederiksen komme til at fylde meget de næste to-tre uger. Men det er, siger han, alt for tidligt at mene noget om salærets størrelse.

”Honoraret er jo ofte en funktion af tid, og tidsforbruget skulle gerne være en funktion af antallet af opgaver, så det er næppe en sag, der skal afregnes på 50.000 kr., men jeg ved ikke, hvad det ender med.”

Mulig inhabilitet

Skare-selskaberne blev erklæret konkurs onsdag 1. februar. Allerede fredag blev der så skiftet ud i kuratellet.

”Det hører jo fortiden til på nuværende tidspunkt, men der var et ønske fra hovedkreditorerne om, at kuratellet skulle have et solidt fundament i kreditorkredsen. Og Jan (Bruun Jørgensen, red) havde i virkeligheden påtaget sig opdraget baseret på et mandat fra Skare-koncernen, men det er kreditorerne, der har det afgørende ord, når man går konkurs,” forklarer Boris Frederiksen.

Så han var inhabil i en eller anden forstand?

”Hvis diskussionen var sat på spidsen, kunne man sagtens forestille sig, at der var kommet en habilitetsdiskussion.” 

Foregik det i fred og fordragelighed, eller havde Jan nogen indvendinger til skifterettens afgørelse?

”Ja, det havde han.”

”Han mente ikke, han var inhabil i situationen, men det så skifteretten anderledes på.”

I skifterettens kendelse lyder det således:

”Herefter, og idet det efter en samlet vurdering af de foreliggende omstændigheder, herunder oplysningerne om Andersen Partners’ bistand til Skare-koncernen siden juni 2022, ikke kan afvises, at der kan foreligge inhabilitet, jf. konkurslovens § 238, stk. 1, er det skifterettens opfattelse, at der er grundlag for at afsætte advokat Jan Bruun Jørgensen som kurator, jf. konkurslovens § 114, stk. 1, 1. pkt.”

AdvokatWatch har forsøgt at få en kommentar fra Jan Bruun Jørgensen, der er blevet forelagt Boris Frederiksens udlægning, men han er ikke vendt tilbage på AdvokatWatchs henvendelse.

AdvokatWatch har også forgæves forsøgt at få en kommentar fra Corna Levin Munch.

Mens flere selskaber i koncernen er under konkurs, har ejerleder Kurt Skare solgt pålægsfabrikkerne Skare Food og Defco til konkurrenten Delika Food Group, som er ejet af kapitalfonden Erhvervsinvest.

Den 78-årige erhvervsmand er imidlertid sendt i personlig rekonstruktion, fremgår det af Statstidende i dag, tirsdag 7. februar. Retten har udpeget Henrik Selchau Poulsen, advokat og partner i Bruun & Hjejle, som rekonstruktør.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter