Nasdaq-direktør: "Naturligt" med få børsnoteringer

Melding fra direktøren for Nasdaq i København er nedslående nyt for advokater, der tripper for at rådgive i forbindelse med børsnoteringer. 
Nasdaq i København havde kun en enkelt nynotering i 2022. 2023 ser ikke bedre ud, lyder det fra Nikolaj Kosakewitsch, direktør for Nasdaq i København | Foto: Google Maps
Nasdaq i København havde kun en enkelt nynotering i 2022. 2023 ser ikke bedre ud, lyder det fra Nikolaj Kosakewitsch, direktør for Nasdaq i København | Foto: Google Maps
AF MARKETWIRE

2022 blev et pauvert år for børsnoteringer på den danske fondsbørs, hvor stor usikkerhed fik virksomheder og investorer til at blive på sidelinjen. Grundlæggende er der ikke meget, der har ændret sig i 2023, men måske der alligevel er udsigt til at par nye børsmedlemmer.

Det fortæller Nikolaj Kosakewitsch, der er direktør for Nasdaq i København, til MarketWire.

2020 og 2021 var med henholdsvis 12 og 24 nynoteringer trods coronakrisen gode år, men i 2022 gik det stort set i stå. Her var der kun en enkelt decideret nynotering i form af Swiss Properties Invest, mens Penneo gik fra vækstbørsen First North til hovedbørsen.

Ruslands invasion af Ukraine satte gang i usikkerheden i starten af året, og siden gav også den tårnhøje inflation samt fortsatte coronaeffekter virksomhederne og investorerne grå hår.

”Inflationsniveauet rystede mange af de børsnoterede virksomheder, men faktisk også hele erhvervslivet. Vi så også nogle forstyrrelser i leverandørkæderne, der gjorde, at vi i slutningen af tredje kvartal og starten af fjerde kvartal så en relativt lav ordreindgang helt ude i starten af leverandørkæden. Det har gjort, at investorerne har trukket følehornene til sig,” siger Nikolaj Kosakewitsch.

”Du ved ikke, om du er købt eller solgt, og så lader du være med at handle. Det er det, vi har kunne se på både volumenerne og aktiekurserne,” lyder det videre fra Nasdaq-direktøren.

Derfor er der ikke meget at sige til, at der ikke har været flere nynoteringer.

”Vi kunne selvfølgelig godt have tænkt os, at der var flere børsintroduktioner, men i et marked med så stor volatilitet og geopolitisk usikkerhed og med recessionsfrygt rundt om hjørnet, så er det naturligt, at vi ikke ser børsnoteringer i stor udstrækning,” siger Nikolaj Kosakewitsch.

Høje omkostninger

Et nyt kalenderår har ikke ændret ved de svære makroøkonomiske omstændigheder, og den store ubekendte er fortsat den lurende recession. Hvornår den rammer, og hvor dyb den bliver, vil få betydning for antallet af virksomheder, der vælger at gå børsvejen.

”Jeg tror egentlig ikke, at vi ser ind i en dyb recession, men den kan blive relativt lang med en gradvis genopretning. Men det kommer an på renteniveauerne og andre faktorer,” siger Nikolaj Kosakewitsch.

Samtidig er virksomhederne – både noterede og unoterede – ramt af, at omkostningerne ved at rejse ny kapital er steget kraftigt.

”Jeg tror, at med den usikkerhed, og de høje kapitalomkostninger der er i øjeblikket, så vil den præmie, som investorerne vil kræve, hvis der skal laves en nynotering, gøre, at udbuddet af noteringer vil være relativt lavt, men ikke helt forsvundet,” siger Nasdaq-direktøren.

Det vil formentlig ikke være de helt små virksomheder, der vælger at gå børsvejen i 2023, fortæller Nikolaj Kosakewitsch.

Hos Nasdaq har man rimelig god indsigt i pipelinen for nynotering, og her spår han, at det i højere grad bliver small- eller midcap-segmentet.

”Der kan komme noget i løbet af året, men jeg kan ikke sige noget om timingen,” lyder det.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også