Rekruttering med benspænd: Svært at forlade de store kontorers mange goder

Løngab på 15.000 til 50.000 kr. om måneden er en af årsagerne til, at generationsskifter i mindre byer kan være vanskelige, siger indehaver af PBO Juridisk Rekruttering.
Pia Bolander Olsen opfordrer mindre kontorer uden for storbyerne til at rekruttere indefra: Mit råd er i endnu højere grad at få sat medarbejdertilfredshed og faglig udvikling på dagsorden og får det omsat i praksis i hverdagen.” | Foto: PBO/PR
Pia Bolander Olsen opfordrer mindre kontorer uden for storbyerne til at rekruttere indefra: Mit råd er i endnu højere grad at få sat medarbejdertilfredshed og faglig udvikling på dagsorden og får det omsat i praksis i hverdagen.” | Foto: PBO/PR

Det kan være svært at finde nye partnere og medejere i mindre advokatfirmaer, der står over for et generationsskifte. For yngre jurister og advokater er meget svære at lokke uden for de store byer.

Det fortæller rekrutteringskonsulent Pia Bolander Olsen, indehaver af PBO Juridisk Rekruttering, efter AdvokatWatch for nylig bragte historien om Lasse Kiil Pedersen, advokat og medejer af Frederikssundadvokaterne.

Her forsøger han og resten af medarbejderne på det lille nordsjællandske kontor at finde en advokat med partnerpotentiale.

Rekrutteringen er lagt i hænderne på rekrutteringskonsulent Pia Bolander Olsen, der har base i Midtjylland.

Opdraget med at finde den rette advokat med partnerpotentiale til Frederikssund og tilsvarende opgaver, der handler om hjælp til et generationsskifte for andre, mindre advokatkontorer uden for de store byer, kræver en del mere benarbejde end hendes vanlige rekrutteringsopgaver, siger Pia Bolander Olsen.

”Henvendelser om generationsskifte kommer med jævne mellemrum, men jeg påtager mig alene opgaver, som giver mening, og som jeg vurderer er realistiske og langtidsholdbare, hvilket er tilfældet for Frederikssundadvokaterne. For jeg kan mærke, at der er noget passion på det kontor, og at det vil være et spændende og sjovt sted at arbejde,” siger hun og tilføjer:

”Men opgaver af den type kræver rigtigt meget opsøgende arbejde, og derfor har jeg kun én eller to i gang ad gangen. Måske har ejerne selv forsøgt at finde nogen gennem flere år uden held, og det er ikke nødvendigvis en fordel. Uden at det skal lyde forkert, kan det godt komme til at mudre vandene lidt til.”

Som jobmarkedet ser ud, er rekruttering i følge eksperten vanskelig, ”også hvis du kommer med en særdeles attraktiv stilling”. For advokater er efterspurgte i både private koncerner, den finansielle sektor, staten, kommuner og selvfølgelig også af konkurrerende advokatvirksomheder.

Svært at forlade alle goderne

Og drejer det sig om et generationsskifte, er oddsene endnu hårdere, for der er ”så lækkert hos de store aktører”.

”Som medarbejder bliver du forkælet med goder, som man godt kan vænne sig lidt til. Du kan få ordnet vaske- og rensetøj, har adgang til eksklusive fordele og ekstraordinært lukrative rabatordninger, der er ansat kokke, og det er i det hele taget lidt svært at forlade det høje serviceniveau og sine dygtige kollegaer.”

Omvendt, pointerer Pia Bolander Olsen, kan arbejdet i landets største kontorer have lidt karakter af sagsbehandling, fordi man ofte ikke selv følger en sag fra start til slut. Man har heller ikke så meget direkte kontakt med klienterne som i provinsen – hvilket man så kan elske eller hade, siger hun.

Et markant løngab

Frederikssundadvokaterne er interesseret i en langsigtet relation med en advokat med partnerpotentiale, som også helst skal komme med en egen klientportefølje.

Det lavpraktiske og logistiske faktum er ifølge Pia Bolander Olsen, at advokater i denne målgruppe bor i en af de større byer – ofte hvor de har gået på universitetet og har skabt rammerne om deres arbejde, familie og fritid.

”Og i de større byer er leveomkostningerne højere end udenfor, og der kan typisk være et markant regionalt løngab på alt fra 15.000 til 50.000 kr. om måneden for denne type profil, så provinskontorerne skal friste med andet end lønnen.”

Det kan ifølge Pia Bolander Olsen være at ”komme hjem” og dermed tættere på børnenes bedsteforældre og deres egne rødder. Advokater på dette stadie af deres familieliv og karriere er også mere tilbøjelige og parate til at forpligte sig på en langsigtet relation med et lokalt advokatkontor.

En anden gruppe er dem, der gerne vil tættere på et lokalsamfund og naturen, og måske har de altid haft lyst til at arbejde på et mindre kontor. Endelig findes der den model, hvor en partner flytter fra ét kontor til et andet i samme område.

Giv dem lyst til at blive

Rekrutterings-ekspertens bedste råd i forbindelse med kommende generationsskifter er at rekruttere indefra – altså at finde yngre fuldmægtige og advokater og få dem gjort interesseret i virksomheden og give dem lyst til at blive.

”Det er allerede en kendt faktor, men det kniber alligevel med at fastholde de yngre profiler, når de er færdiguddannede. Mit råd er i endnu højere grad at få sat medarbejdertilfredshed og faglig udvikling på dagsorden og får det omsat i praksis i hverdagen.”

Hvis ikke det lykkes at få friske kræfter ind på kontorerne, er alternativet rundt om i landet ifølge Pia Bolander Olsen enten at afvikle virksomheden, ”hvad flere mindre kontorer også mentalt har indstillet sig på” eller at finde nogle andre i samme område at slå sig sammen med.

”Det er jo det, vi har oplevet i de seneste par år. Der skal bare ligge en sindssygt god plan bagved, for vi har set, når det går galt, og så er det svært at trevle op igen. Det har folk lært af, og derfor tager de sig god tid.”

Kærlighed, skilsmisse eller dødsfald

Under corona drømte mange børnefamilier om at få mere plads, få mere natur ind i hverdagen og om at træde ud af hamsterhjulet. Det fortalte de i hvert om i medierne.

Den drøm mærker Pia Bolander Olsen ikke det fjerneste til i sit arbejde, og hun kan ikke registrere, at flere advokater skulle have fået lyst til at forlade storbyerne.

”De, der vælger at flytte til provinsen fra storbyerne, har hele tiden haft kimen i sig til at gøre det. Og så er det en del af mit job at vide, hvem de er og holde kontakten over årene. Og så kan der naturligvis komme nogle skift i forbindelse med kærlighed, skilsmisse eller dødsfald, som jeg ikke havde set, men der er advokaterne gode til selv at give os besked.”

Skal hun se perspektivet fra kandidatens side, peger Pia Bolander Olsen på en række faktorer, der holder advokaterne fast i de større byer.

”De mindre virksomheder kan opleves som træge, og der er måske lidt for meget traditionel tænkning til, at man kan se sig selv i det. Min oplevelse er, at de mere traditionelle, veletablerede ældre advokatvirksomheder ofte er rede til forandring, men de har brug for, at det rette partnerpotentiale har modet til at komme ind og udfordre deres partnerkolleger.”

Noget andet er, siger Pia Bolander Olsen, at du måske har siddet på et af de store kontorer, blevet rigtigt dygtig inden for et nicheområde og skabt dig et navn.

”Og så skal du ud i provinsen og være generalist, hvilket for langt de fleste specialister er angstprovokerende. Men det er for det meste et vilkår, at man løfter i flok.”

Fysisk tilstede

Samtidig vil der også være en forventning om, at man skaffer kunder til butikken, hvilket kræver, at man engagerer sig i aktiviteter i lokalområdet – ofte uden for normal arbejdstid – som at spille golf og deltage i netværksmøder.

”Og det motiverer typisk ikke yngre advokater i nævneværdig grad.”

Både i tilfældet med Frederikssundadvokater og andre sammenlignelige kontorer forventes det også, at man er fysisk til stede. For i provinsen er det ikke spor usædvanligt, at kunderne kommer ind direkte fra gaden med både små og store sager. Det koster ifølge rekrutteringskonsulenten på fleksibiliteten med hensyn til at arbejde hjemme.

”Til gengæld slår de små kontorer på, at man ikke arbejder solen sort. Men det er et konkurrenceparameter, som ikke længere er helt så meget værd. De store kontorer er jo i færd med at melde ud, at det ikke længere anses som særligt hensigtsmæssigt at arbejde så meget, som branchen historisk har haft praksis for,” siger Pia Bolander Olsen.

Advokat på provinskontor: Det er svært at lokke folk hertil

Partneroptag led i generationsskifte på vestjysk advokatkontor

Unge advokater vil helst arbejde i storbyerne

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter