Danske advokatfirmaer rykker mod nord i kampen om spirende grønlandsk marked

Storpolitik og omfattende internationale investeringer gør Grønland til et stadig mere interessant marked for danske advokatfirmaer. Flere er klar med nye satsninger, og lokal advokat melder om en ”rivende udvikling”.
“Grønland er et rigtig spændende sted at være i disse år og har jo efterhånden været det i noget tid,” siger ejer af Arctic Law, Britta Keldsen. | Foto: PR
“Grønland er et rigtig spændende sted at være i disse år og har jo efterhånden været det i noget tid,” siger ejer af Arctic Law, Britta Keldsen. | Foto: PR

Internationale mineselskaber stirrer sultent på den grønlandske undergrund, og stormagter spiller med musklerne i kampen om Arktis.

Den stigende aktivitet på markedet i Grønland får danske advokatfirmaer til kaste sig hårdere ind i kampen om klienterne.

”Grønland og Arktis kommer til at få en stadig større strategisk og geopolitisk betydning, og vi forventer flere både direkte og indirekte investeringer i Grønland fra blandt andet USA,” siger Martin André Dittmer, ledende partner i Gorrissen Federspiel, til AdvokatWatch.

Advokatfirmaet, der er blandt de absolut største herhjemme, har netop lanceret et samarbejde med Arctic Law i den grønlandske hovedstad Nuuk. Planen er at udnytte Gorrissen Federspiels brede pallette af specialer kombineret med det lokale kendskab hos Arctic Law.

”Vi har en lang tradition for at servicere både grønlandske virksomheder samt danske og internationale virksomheder med interesser i Grønland. Tanken med samarbejdet er at styrke vores tilbud til de aktører,” siger Martin André Dittmer.

Gorrissen Federspiel er dog ikke alene om at lancere en offensiv i Grønland, da det Esbjerg-baserede advokatfirma Kirk Larsen & Ascanius netop har stiftet et grønlandsk datterselskab.

I modsætning til Gorrissen Federspiel åbner Kirk Larsen & Ascanius sit eget kontor i Nuuk.

”Vi tror på, at det er vigtigt at bidrage lokalt, og det gør man med et fysisk kontor i Grønland,” siger Jess Randbæk Gade, partner og driftsdirektør i Kirk Larsen & Ascanius.

Øget rådgivningsbehov

Den store interesse for Grønland blandt danske advokatfirmaer skyldes, at der med investeringer og storpolitisk fokus følger et stigende behov for juridisk rådgivning.

“Grønland er et rigtig spændende sted at være i disse år og har jo efterhånden været det i noget tid,” forklarer ejeren af Arctic Law, Britta Keldsen, som har arbejdet i Grønland siden 2004.

Hun peger blandt andet på en ”mineindustri i rivende udvikling” og store infrastrukturprojekter, hvor der blandt andet aktuelt bliver bygget tre lufthavne i Grønland.

Pengene og interessen kommer ikke mindst fra USA, der har store geopolitiske interesser i området. Derfor har USA planer om at investere ”milliarder af dollar” i Arktis – herunder Thulebasen i Nordgrønland, skrev Berlingske tidligere i år.

”Der er et voksende rådgivningsbehov af international karakter,“ siger Britta Keldsen, hvilket netop er baggrunden for, at Arctic Laws i alt knap ti advokater, fuldmægtige og sekretærer har slået pjalterne sammen med Gorrissen Federspiel, der har cirka 550 medarbejdere.

”Klienter kræver både en stor bredde og en specialisering, og samarbejdet med Gorrissen Federspiel giver os mulighed for at realisere det internationale potentiale, der er,” siger hun.

De to advokatfirmaer har samarbejdet uformelt i omkring tre år, men med den nye aftale rykker de tættere sammen blandt andet ved at udstationere medarbejdere hos hinanden.

”Det sker rigtig meget spændende i og omkring Grønland og Arktis. Flere danske advokatfirmaer rådgiver direkte i Grønland. Det har vi også selv gjort hidtil,” siger Martin André Dittmer og tilføjer:

”Men vi, og dermed vores klienter, vil absolut drage fordel af, at vi bliver stærkere forankret og forbundne i Grønland og Arktis gennem vores samarbejdspartner.”

Et ”økonomisk interessant” marked

Det nye samarbejde mellem Gorrissen Federspiel og Arctic Law er i grove træk en kopi af et lignende parløb igennem flere år mellem advokatfirmaerne Horten, der har omkring 350 medarbejdere i Danmark, og Nuna, der har 15 ansatte i Nuuk.

”Nuna har klienter i Grønland, der nogle gange brug for større hestekræfter, end Nuna selv har. Det gælder for eksempel inden for energiområdet eller i forhold til større transaktioner,” siger Christian Gregersen, ledende partner i Horten.

”Men vi har også klienter, der har interesser i Grønland inden for eksempelvis minedrift, og hvor det er en stor fordel for os, at vi har en stærk partner med lokalt kendskab. Så på den måde går samarbejdet begge veje.”

Horten ejer omkring en femtedel af Nuna, og på det punkt adskiller samarbejdsaftalerne sig, da Martin André Dittmer afviser, at Gorrissen Federspiel har planer om at købe sig ind i Arctic Law.

Ud over at hjælpe hinanden med at rådgive klienter samarbejder Horten og Nuna om blandt andet markedsføring, ligesom advokatfirmaerne holder konferencer sammen.

Det gælder for eksempel om emner som grøn omstilling og nye energiformer i Grønland, som er på dagsorden ved et fælles arrangement senere på måneden. Her skulle potentielle klienter gerne møde op og bide på krogen.

”Markedet i Grønland er fortsat et relativt lille marked for os, men det er bestemt økonomisk interessant, og jeg forventer, at det bliver endnu mere interessant fremover,” siger Christian Gregersen.

Den vurdering er Horten-chefen langt fra alene om, og konkurrenterne er klar til kamp om markedsandelene.

”Selvfølgelig er der også et konkurrenceaspekt, og det her er en styrkelse af vores forretning. Vi vil gerne være så gode som overhovedet muligt for at kunne tiltrække klienter blandt de store virksomheder, der opererer i Grønland,” siger Britta Keldsen fra Arctic Law.

Jess Randbæk Gade fra Kirk Larsen & Ascanius stemmer i:

”Det er klart, at vi selvfølgelig er i konkurrence med de andre advokatfirmaer på markedet. Men med det vækstpotentiale, der er i Grønland, mener jeg, der er plads til os alle sammen.”

Gorrissen Federspiel slår pjalterne sammen med advokatfirma i Grønland

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også