Advokat varetægtsfængslet i sag om hvidvask

En advokat er sigtet for hvidvask af særlig grov beskaffenhed ved angiveligt at have overført godt 15 mio. kr. til udenlandske konti. ”Det mindes jeg ikke, vi har set i Danmark før,” siger forsker med speciale i hvidvask.
Retten i Næstved har varetægtsfængslet en advokat, der er sigtet for hvidvask. | Foto: Joachim Adrian
Retten i Næstved har varetægtsfængslet en advokat, der er sigtet for hvidvask. | Foto: Joachim Adrian

Retten i Næstved har varetægtsfængslet en advokat i en sag om hvidvask, oplyser Sydsjællands-og Lolland-Falsters Politi over for AdvokatWatch.

Det skete ved et grundlovsforhør tirsdag, hvor advokaten ifølge Sjællandske Medier blev sigtet for ”hvidvask af særlig grov beskaffenhed”.

Anklagemyndigheden mener konkret, at advokaten, der er beskyttet af navneforbud, fra november 2021 til februar 2022 har modtaget 17 mio. kr. via 138 transaktioner fra et firma. Herefter har advokaten ifølge sigtelsen sendt godt 15 mio. kr. videre til udenlandske konti via 54 overførsler, skiver det lokale medie.

”Penge, som du burde vide, stammede fra en strafbar handling,” sagde senioranklager Mariam Khalil under grundlovsforhøret ifølge Sjællandske Medier, der var til stede i retten, indtil dørene blev lukket.

Anklageren begærede lukkede døre, da der muligvis er eventuelle medgerningsmænd på fri fod.

Advokaten, der nægter sig skyldig, blev varetægtsfængslet frem til 6. oktober, oplyser Sydsjællands-og Lolland-Falsters Politi, der over for AdvokatWatch ikke har yderligere kommentarer til sagen på nuværende tidspunkt.

Behov for tæt tilsyn med advokater

Sagen er højst usædvanlig, forklarer Kalle Johannes Rose, adjunkt med speciale i blandt andet hvidvaskloven ved Copenhagen Business School (CBS).

”Det lader til, at advokaten i denne sag muligvis har været direkte involveret i hvidvask, og det mindes jeg ikke, vi har set i Danmark før,” siger han.

Når advokater træder ved siden af hvidvaskreglerne, er det som oftest ved ikke at have godt nok styr på deres forpligtelser i forhold til for eksempel at lave obligatoriske kend-din-kunde-tjek. Men i den konkrete sag er der nogle mere alvorlige paragraffer i straffeloven i spil.

”Advokater har i flere sager været tæt på og hjulpet kriminelle, men her tyder det på, at advokaten er sigtet efter straffeloven, og det viser, hvor alvorlig sagen er,” siger Kalle Johannes Rose og tilføjer:

”Advokater har en særlig position og en ret let mulighed for at medvirke til hvidvask igennem klientkonti, som bankerne har begrænset indsigt i. Men de har hidtil fløjet lidt under radaren i forhold til for eksempel bankmedarbejdere og revisorer.”

Kalle Johannes Rose mener derfor, at ”det er godt med sager som denne”.

”Det viser, hvor skrøbeligt systemet er, og derfor vil der forhåbentlig komme øget fokus på, at det også er nødvendigt at føre tæt tilsyn med advokaterne,” siger han.

Advokatrådet har i år skruet op for sit hvidvasktilsyn og forventer derfor at gennemføre markant flere tilsynsbesøg i 2022 end de foregående år.

Konkret har Advokatrådet hidtil gennemført syv hvidvasktilsyn i år og forventer at komme op på i alt 12 tilsynsbesøg inden årets udgang, oplyste Advokatsamfundet over for AdvokatWatch tidligere på ugen.

Samtidig er Advokatrådet netop kommet med en ny vejledning til, hvordan advokater skal overholde deres forpligtelser i hvidvaskloven.

Flere advokater på anklagebænken

Advokatbranchen er i øjeblikket ramt af flere sager, hvor advokater er på anklagebænken.

For eksempel sidder advokat Adam Ringsby-Brandt, der har drevet det mindre advokatkontor Bertel Rasmussen Advokater i Svendborg, varetægtsfængslet.

Han er sigtet for underslæb for 19 mio. kr. og bedrageri for et endnu ukendt beløb og har været buret inde siden 1. april.

En anden advokat, der er beskyttet af navneforbud, er ifølge Børsen sigtet for uberettiget at have lånt mere end 20 mio. kr. af sine andre klienters penge til bedragerisigtet erhvervsmand.

Sagerne fik i august Karen Wung-Sung, der er formand for Advokatrådets regel- og tilsynsudvalg, til tasterne.

”Det gør ondt på os og givetvis mange andre advokater, når kolleger ikke overholder den lovgivning, vi selv i vores daglige arbejde værner så meget om,” skrev hun i en leder på Advokatsamfundets hjemmeside.

Advokatrådet tager skarp afstand fra sager om mulig svindel med klienters penge

Svendborg-advokat forbliver bag tremmer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også