Advokatfirmaer forsvarer anciennitetskrav i barselsvilkår: "Det er ikke urimeligt"

Der er flere grunde til krav om anciennitet, før medarbejdere bliver omfattet af nye barselsordninger, lyder det fra advokatfirmaer. Men barselsrådgiver mener, det kan sende et forkert signal: ”Barsel er ikke et personalegode”.
Flere advokatfirmaer har et anciennitetskrav på 12 måneder, før medarbejdere kan få glæde af nye barselsordninger. Det sender et forkert signal, mener barselsrådgiver. | Foto: (ARKIV) Pelle Rink
Flere advokatfirmaer har et anciennitetskrav på 12 måneder, før medarbejdere kan få glæde af nye barselsordninger. Det sender et forkert signal, mener barselsrådgiver. | Foto: (ARKIV) Pelle Rink

Det kræver et års ansættelse, hvis man skal have fingrene i nye gunstige barselsordninger.

Sådan er virkeligheden for langt de fleste medarbejdere i de store advokathuse, der i stor udstrækning har justeret deres barselspolitik i anledningen af de nye regler, der trådte i kraft 2. august 2022.

I dag tilbyder størstedelen af de store advokatkontorer 24 ugers betalt barsel uanset køn, men goderne kommer for langt de fleste med et krav om anciennitet på 12 måneder.

Kravet har fået en løftet pegefinger med fra på vejen fra formand for Djøf Advokat, Rasmus Thingholm, der mener, det signalerer ”mistillid til medarbejderne”.

Natalia Rogaczewska, stifter og direktør i virksomheden Værdbar, der rådgiver i strategisk håndtering af barsel, mener tilsvarende, at anciennitetskravet sender et forkert signal, selvom hun også forstår virksomhedernes hensyn.

Hun mener, det i bedste fald sender et utilsigtet signal om, at gode vilkår under barsel er noget man skal gøre sig fortjent til – i værste fald er det ledelsens reelle holdning.

”Jeg synes, man skal tænke grundigt over det, fordi det er med til at bekræfte og styrke de mange bekymringer som medarbejderne har, blandt andet om hvorvidt det vil påvirke deres karriere negativt, og om ledelsen egentlig oprigtigt synes barsel er en god ting,” siger hun.

Genkender ikke kritikken

Advokatfirmaerne begrunder blandt andet anciennitetskravet med et ønske om tilknytning til virksomheden.

Bruun & Hjejle, der har høstet mange roser for at være frontløbere på barselsområdet, er en af de virksomheder, der har et 12-måneder anciennitetskrav. Det er dog ikke noget, ”der ligger en masse overvejelser bag”, lyder det fra ledende partner Andreas Nielsen.

”Det er ikke et udtryk for mistillid eller noget andet. Der er sket en bevægelse på jobmarkedet, og vi er nået frem til 12 måneder anciennitetskrav hos os. Lige nu tilbyder vi 24 ugers betalt barselsorlov, men det kan være, at det om ti år er noget helt andet,” siger han og fastslår, at de primært har fokuseret på at ligestille kønnene.

Heller ikke hos Plesner genkender man billedet om mistillid.

”Anciennitetskravet er et udtryk for, at vi gerne vil have, der er en vis tilknytning til Plesner, før mulighederne træder i kraft. Jeg synes, det er meget naturligt og hverken urimeligt eller usædvanligt, at man har den slags vilkår,” siger ledende partner Niklas Korsgaard Christensen.

Advokatbranchen er i disse år præget af en intens kamp om talenterne. Derfor kan Natalia Rogaczewska godt forstå behovet for at skabe en tilknytning. Og her er barsel spiller barsel en afgørende rolle, for der er sammenhæng mellem evnen til at skabe gode barselsforløb og fastholdelse, forklarer hun.

”Hvis virksomhederne vil opnå større fastholdelse af medarbejdere, hvilket jeg godt kan forstå, så er det meget vigtigere at kigge på, hvordan den barslende oplever tiden før, under og efter barslen, og hvordan virksomhederne evner at håndtere de her forløb.”

”Barsel er ikke et personalegode. Det er et vilkår for at have et arbejdsliv, eftersom størstedelen af den danske arbejdsstyrke er arbejdende forældre.”

Christian Gregersen, der er ledende partner hos Horten, er ”åben for kritik” og ikke nervøs for at blive fravalgt trods virksomhedens anciennitetskrav på et år.

”Jeg tror ikke, at medarbejdere vælger os på grund af en given orlovsordning alene, men også ud fra en samlet vurdering af, hvordan man får en god karriere og livskvalitet.”

Krav skyldes hensyn til onboarding

Hos Kromann Reumert, der også har et krav på 12 måneder, begrunder HR-chef Lone Wichmann beslutningen om ancinnitetskrav med, at onboarding af nye medarbejdere typisk tager 12 måneder.

”Et onboarding-forløb understøttes af de nærmeste kollegaer i den givne afdeling, hvorfor vi med et anciennitetskrav tager hensyn til både de nærmeste kolleger og den nye kollega selv, så onboardingen er fuldendt inden en eventuel orlov. Det vil betyde, at en kollega på orlov kan genoptage jobbet – efter orlov – uden en ny onboardingsperiode,” lyder det i et skriftligt svar til AdvokatWatch.

Mere fåmælt er meldingen fra Gorrissen Federspiel, hvor ledende partner Martin André Dittmer blot henviser til, at virksomheden allerede har forbedret vilkårene i deres barselspolitik i relation til ligestilling af barselsreglerne og ved at indføre en fastholdelsesbonus efter endt orlov.

Onboardring-argumentet er dog en negligering af den udvikling, som medarbejderen er igennem under barslen, mener barselsrådgiver Natalia Rogaczewska.

”Det vidner om et mindset, hvor barsel ikke ses som udviklende og komeptencegivende. Det er et kæmpe kompetenctab, hvis man ikke formår at lave et gen-match med en medarbejder, der returnerer fra barsel.”

”Fordi man har været på en onboarding det første år, er man ikke fri for at få medarbejdere godt tilbage på arbejde efter en barsel, så igen er det en god idé at tænke på tiden både inden og efter,” siger hun.

Ordninger skal til evaluering

Hverken Lundgrens eller Bech-Bruun har et anciennitetskrav, mens DLA Piper har et krav på tre måneders ansættelse, inden barselsgodkerne kan nydes.

Flere af de virksomheder, AdvokatWatch har talt med, er ikke afvisende for at genbesøge barselsordningerne.

Andreas Nielsen, ledende partner i Bruun&Hjejle, mener ikke, at de bliver overhalet indenom af andre advokathuse, der tilbyder endnu mere gunstige vilkår.

”Vi bliver hele tiden klogere, så det kan godt være, der skal justeres i ordningen. Lige nu ser den sådan her ud, og så må anciennitetskravet indgå som noget af det, vi følger op på,” lyder han og påpeger, at det største succeskriterie er, at ordningen bliver brugt af medarbejdere uanset køn.

Hos Plesner er meldingen, at det var ”det helt rigtige” at indføre nye vilkår, som de vil ”se an og evaluere over tid”, lyder det fra ledende partner Niklas Korsgaard Christensen.

Det samme gælder for Horten, hvor ledende partner Christian Gregersen giver den nuværende ordning et år, før den sendes til revurdering.

”Vi er åbne for at se på kravet. Nu har vi lige forlænget orloven en del, så vi tager det et skridt ad gangen og ser på anciennitetskravet igen om et års tid.”

Barselsrådgiver: Taberne bliver advokatbranchens dårlige ledere

Advokatfirmaer er klar med nye barselsvilkår – kravene til anciennitet varierer

Barselsbølgen kommer: ”Hvis ikke kulturen følger med, er det ikke mere værd end papir”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også