Medieoffensiv endte med markant nederlag: "Man har udstillet sig selv"

Man har selv skubbet sagen mod Bech-Bruun frem i pressen, og derfor gør Skattestyrelsen og Kammeradvokatens nederlag i Østre Landsret ekstra ondt, mener juraprofessor.
Bech-Bruun kunne torsdag indkassere en sejr i stor erstatningssag anlagt af Skattestyrelsen. Lige så klar, som dommen er, lige så stort er nederlaget for Kammeradvokaten og Skattestyrelsen, lyder det fra professor. | Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson
Bech-Bruun kunne torsdag indkassere en sejr i stor erstatningssag anlagt af Skattestyrelsen. Lige så klar, som dommen er, lige så stort er nederlaget for Kammeradvokaten og Skattestyrelsen, lyder det fra professor. | Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson

Det er knap to år siden, at Kammeradvokaten og Skattestyrelsen gik i medieoffensiv og krævede ”et trecifret millionbeløb” af et ”større dansk advokatfirma” i udbyttesagen.

Torsdag måtte statens advokat dog sluge et hårdt nederlag, da Østre Landsret frifandt det sagsøgte firma Bech-Bruun i den storstilede milliardsag, der med renter løb op i et krav på 1,25 mia. kr.

Et nederlag, Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, betegner som ”en boomerang”.

”Man taber og vinder sager, sådan er gamet. Men det er en sag, der er blevet skubbet ekstra meget frem i pressen, og derfor gør det ekstra ondt, når man så taber så relativt klart.”

Det er ikke hver dag, Skattestyrelsen sender pressemeddelelser ud, når man beslutter at anlægge et søgsmål, tilføjer han.

”Man har udstillet sig selv, og den meget offentlige måde at køre sagen på, er blevet til en boomerang.”

Helt ind til benet

Dommen i Østre Landsret var en klar frifindelse af Bech-Bruun, og dertil også et lige så klart nederlag for Kammeradvokaten, der førte sagen på vegne af skattemyndighederne.

Gøtze hæfter sig særligt ved, at det er en klar dom, der skærer ind til benet, og som kun tager ét spørgsmål op, selv om sagsforløbet har været komplekst og stort.

”Der har været mange finesser i sagen, men dommen er relativt kort og effektiv. Det, der er hovedpointen, er, at der ikke er noget culpa (ansvarsgrundlag, red.). Der er ikke noget at bebrejde Bech-Bruun, og man kan ikke kritisere Bech-Bruuns rådgivning for noget.”

Som landsretten selv skriver i sin afgørelse, har det været en ”omfattende forberedelse”.

Advokaterne har brugt en del tid på at skændes om, hvorvidt Bech-Bruun skulle have adgang til Skats hemmelige forlig med de formodede bagmænd i sagen.

Derudover har advokaterne brugt adskillige retsdage på at afdække spørgsmålet om Skats egen ageren i udbyttesagen.

Men det er ikke et spørgsmål, landsretten berører.

”Man har skåret fuldstændig ind til benet, og alle de interessante spidsfindigheder er der intet om.”

Nu har Bech-Bruun landsrettens ord for, at firmaet ikke kunne drages til ansvar for den rådgivning, man leverede til NCB i sin tid.

”De har holdt sig på måtten og har ikke haft grund til at se for sig, at det ville ende med et stort svindelnummer,” påpeger Michael Gøtze.

Har bestået ”en skrap eksamen”

Landsretten har vurderet spørgsmålet ud fra en ”skærpet culpanorm”, hvor rådgiverens ansvar er skærpet. Derfor har Bech-Bruun bestået ”en skrap eksamen”, siger Michael Gøtze.

”Det er en ekstra fjer i hatten til Bech-Bruun.”

Landsretten har fastsat sagens omkostninger til 6 mio. kr. plus moms, som Skattestyrelsen skal refundere til Bech-Bruun. Dertil kommer også et advokatsalær til Kammeradvokaten.

”Det bliver et tab, Kammeradvokaten skal følge op på. Det skal de nok overleve, men det er selvfølgelig også noget, der kan svig lidt i prestigen,” siger Michael Gøtze.

Det er endnu uklart, om Skattestyrelsen vælger at anke sagen til Højesteret.

Skattestyrelsen tager dom til efterretning

Lettet Bech-Bruun-chef: ”Vi har sagt fra starten, at kravet mod os var grundløst”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også