Retssager mod banker har kostet staten mere end 800 millioner

Østre Landsret skal afgøre, om en direktør og to bestyrelsesmedlemmer i Eik Banki skal erstatte tab.
Tirsdag og mange retsdage frem skal Østre Landsret afgøre, om en direktør og to bestyrelsesmedlemmer i Eik Banki skal erstatte tab. | Foto: Lars Krabbe/Ritzau Scanpix
Tirsdag og mange retsdage frem skal Østre Landsret afgøre, om en direktør og to bestyrelsesmedlemmer i Eik Banki skal erstatte tab. | Foto: Lars Krabbe/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Der er udsigt til flere dyre advokattimer, når endnu en retssag om bankdriften under finanskrisen tirsdag indledes ved Østre Landsret.

Krisen stod på fra 2008 og i et par år frem. En stribe pengeinstitutter knækkede, og heriblandt var Amagerbanken og Roskilde Bank.

Men mere end ti år senere er advokater og dommere fortsat beskæftiget med at undersøge detaljer i lån og kreditgivning fra en til tider vild og hektisk tid i finansverdenen.

Det skyldes reaktionen fra det statslige selskab, som fik til opgave at rydde op efter nødlidende pengeinstitutter.

Finansiel Stabilitet satte gang i flere advokatundersøgelser og anlagde også en stribe retssager mod direktører, bestyrelsesmedlemmer og revisorer. De handlede uansvarligt, hævdes det.

Tirsdag og mange dage frem gælder det tab i færøske Eik Banki. De opstod i forbindelse med et stort byggeprojekt på Færøerne, en koncerns investeringer i indkøbscentre i Tyskland og på spekulanten Vagn William Andersens selskab Sydporten.

En direktør og to ledende bestyrelsesmedlemmer har anket en dom fra Retten på Færøerne, som i 2019 dømte de tre til at betale erstatning på 150 mio. kr.

Afgørelsen var kun en delvis sejr for Finansiel Stabilitet. Retten afviste nemlig påstanden om, at der var sket ansvarspådragende tab på i alt 469 millioner kroner.

I det hele taget har der været en del modvind og havarier under det statslige selskabs odyssé i retsvæsenet.

Senest afviste Højesteret, at den tidligere direktør i ebh bank, Finn Strier Poulsen, skulle af med 100 mio. kr. Kun 2 mio. kr. står der på bundlinjen i en dom, der blev afsagt 8. april.

I den seneste årsrapport fra Finansiel Stabilitet gøres der status over de i alt ni anlagte retssager, hvoraf fire endnu ikke er afgjort.

I alt er det statslige selskab blevet tilkendt et beløb, der med renter løber op i 808 mio. kr. Alle disse penge er dog ikke kommet i kassen. Som det noteres i årsrapporten, er ledelsesmedlemmernes betalingsevne ikke indgået i beslutningen om at anlægge sagerne.

På minussiden står imidlertid et højere beløb. Regningen for at føre sagerne er indtil videre 874 mio. kr., fremgår det af årsrapporten for 2021.

Men udgifterne vil vokse.

”Der forventes også i de kommende år betydelige udgifter til førelse af disse sager,” hedder det.

At 337 af de 874 mio. kr. er idømte sagsomkostninger, fortæller noget om omfanget af de nederlag, som Finansiel Stabilitet er løbet ind i retssalene. Når der er indkasseret et helt eller delvist nederlag, skal man betale de sagsøgtes udgifter til advokat i et eller andet omfang.

I den aktuelle strid i landsretten er der aftalt retsmøder frem til august.

Højesteret stadfæster dom: Finansiel Stabilitet lider endnu et nederlag

Finansiel Stabilitet venter betydelige udgifter til retssager mod tidligere bankchefer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også