Advokat vinder principiel sag ved menneskeretsdomstol

Menneskeretsdomstol har fredag dømt den danske stat som taber i sag om familiesammenføring.
Christian Dahlager var i 2009 med til at stifte advokatfirmaet Foldschack, Forchhammer, Dahlager & Barfod. | Foto: Sebastian Buur Gunvald/ERH
Christian Dahlager var i 2009 med til at stifte advokatfirmaet Foldschack, Forchhammer, Dahlager & Barfod. | Foto: Sebastian Buur Gunvald/ERH
AF RITZAU

Fredagens dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg er ikke kun en konkretafgørelse. Den er principiel, og den vil få betydning for dansk udlændingelovgivning.

Det vurderer advokat Christian Dahlager, som har ført sagen ved menneskerettighedsdomstolen. Stridspunktet har været udlændingelovens treårsregel, og domstolens konklusion er ifølge advokaten klar.

"Loven er ulovlig, så den skal ophæves. Det er klart," siger Christian Dahlager.

Treårsreglen blev indført i 2015 for at begrænse flygtninges mulighed for familiesammenføring. Fra nu af skulle der gå tre år, før en flygtning med midlertidig beskyttelse, kunne søge om at få sin familie til landet.

På det tidspunkt var der mange asylansøgere, navnlig fra Syrien. Men allerede året efter faldt antallet drastisk. Det burde have fået den danske stat til at ændre reglerne tilbage.

For en stat er nemlig forpligtet til, at Menneskerettighedskonventionens bestemmelse om retten til et familieliv er en ret, som også kan udøves i praksis og ikke blot "teoretisk og illusorisk", som det hedder i dommen.

Det er blandt andet disse helt overordnede bemærkninger, der ligger til grund for Christian Dahlagers vurdering af sagens principielle karakter.

"Når en person flygter til et andet land, så har vedkommende jo ikke mulighed for at være sammen med sin familie andre steder end det land, han er flygtet til," siger Christian Dahlager.

Ifølge ham er afgørelsen en klar tilkendegivelse af, at de grundlæggende principper om menneskerettigheder vejer tungt, og også tungere end politiske hensyn.

"Det betyder, at vi bliver nødt til at gå tilbage til, hvad der altid har været dansk, nemlig at flygtninge skal behandles ordentligt," siger Christian Dahlager.

I Institut for Menneskerettigheder kalder direktør Louise Holck dommen for "meget klar".

Hun forventer, at den danske lovgivning nu bringes i overensstemmelse med dommen.

"Jeg har meget svært ved at se for mig, at Danmark efter dagens dom kan have en treårsregel, hvor man skal vente på familiesammenføring."

"Det har været vores vurdering helt fra starten, at den her treårsregel ikke var i overensstemmelse med Danmarks menneskeretlige forpligtelser," siger Louise Holck.

Hos Udlændinge- og Integrationsministeriet lyder meldingen fredag ved middagstid, at man er i gang med at nærlæse dommen, og senere vil komme med en kommentar.

Retssalene trækker ikke længere for københavnsk advokat

Advokatkontor laver generationsskifte og satser på vækst med markant flere partnere

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også