Guide til advokatundersøgelser på vej efter ophedet krænkelsesdebat

Advokatsamfundet vil tage initiativ til en guide, efter advokatundersøgelser er blevet genstand for heftig kritik i debatten om krænkelser.
Bølgerne er gået højt i debatten om den advokatundersøgelse, der kastede lys over Jes Dorph-Petersens handlinger tidligere i karrieren. | Foto: Marie Ravn/KULTUR
Bølgerne er gået højt i debatten om den advokatundersøgelse, der kastede lys over Jes Dorph-Petersens handlinger tidligere i karrieren. | Foto: Marie Ravn/KULTUR

Advokater og advokatundersøgelser er i høj grad havnet i krænkelsesdebattens epicenter, efter blandt andre den populære tv-vært Jes Dorph-Petersen er blevet ramt af sine handlinger tidligere i livet.

Tv-værten selv, hans advokat Mette Grith Stage og en lang række politikere og debattører har i skarpe vendinger kritiseret den advokatundersøgelse, der fældede Jes Dorph. Andre advokatundersøgelser af blandt andre tidligere overborgmester i København Frank Jensen og Socialdemokratiet er også blevet debatteret.

Det øgede offentlige fokus på advokatundersøgelser får nu Advokatsamfundet til at efterlyse "mere præcise rammer for, hvordan en advokatundersøgelse egentlig skal udformes", skriver generalsekretær Andrew Hjuler Crichton på Advokatsamfundets hjemmeside.

"Derfor vil vi i Advokatsamfundet tage initiativ til at få lavet en beskrivelse, der kan guide advokater til, hvad de bør være opmærksomme på, hvis de skal udføre en advokatundersøgelse," tilføjer han.

Samtidig mener han, at advokatbranchen som helhed bør forklare offentligheden, at advokater hverken kan eller skal optræde som en objektiv part.

"Der, hvor den offentlige debat om advokatundersøgelserne i relation til #metoo-sagerne ofte går galt i byen, er, når advokater kritiseres for at være loyale mod opdragsgiveren – typisk arbejdsgiveren – i forløbet. Det er et dybt forankret og helt grundlæggende princip, at en advokat kun kan repræsentere en part," skriver Andrew Hjuler Crichton.

"Ingen retssikkerhed og ingen ankemulighed"

Den seneste kritik af advokatundersøgelser kommer fra Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen, der selv er advokat.

"Som "dømt" i advokatundersøgelsen er du dømt. Ingen retssikkerhed og ingen ankemulighed," skriver han i et debatindlæg i Jyllands-Posten.

Preben Bang Henriksen mener således, at det helt grundlæggende er et problem, at advokater bliver sat til at vurdere sagerne frem for domstolene.

"Det forhold, at bestilleren selv vælger undersøgeren (advokaten) er i sagens natur en rar ting for bestilleren. Måske mindre rar for den, der bliver undersøgt," skriver Venstrepolitikeren.

Det er Kromann Reumert, der har lavet advokatundersøgelsen af Frank Jensen, mens Norrbom Vinding står bag undersøgelsen hos TV 2, der ledte til, at tv-stationen droppede Jes Dorph-Petersen.

Tv-værten har siden indbragt Norrbom Vinding for både Advokatnævnet og Datatilsynet i forbindelse med undersøgelsen.

Jes Dorph indberetter advokatfirma efter ombrust undersøgelse

Advokater og politiker oprørte over Jes Dorph-fyring

Advokatundersøgelse af Frank Jensen finder 12 krænkelsessager

Fyret tv-vært kritiserer advokat bag krænkelsesundersøgelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også