Ældre partnere må forlade butikken: Store advokathuse holder fast i aldersgrænse

Selv om flere advokater ønsker at fortsætte på den anden side af 65 år, holder de store advokathuse fast i aldersgrænsen, viser AdvokatWatchs rundspørge. Det er en svær diskussion, siger partner.
Den typiske aldersgrænse ligger i dag på 65 år hos de fleste advokatfirmaer. | Foto: Colourbox
Den typiske aldersgrænse ligger i dag på 65 år hos de fleste advokatfirmaer. | Foto: Colourbox

Levealderen er støt stigende. Der har været politisk velvilje til at hæve pensionsalderen. Og advokater kan næppe klandres for at være dem, der trækker stikket tidligt og hænger jakkesættet på plads for at nyde otiummet.

Tværtimod har der de seneste år været talrige eksempler på advokater, der har ramt aldersloftet i partnerkredsen, men ikke har været klar til at tjekke ud af den indflydelsesrige inderkreds eller lade sig pensionere og derfor er startet op for sig selv eller har søgt hen mod et kontor med mindre rigide regler.

Alligevel har ingen af de ti største advokathuse – målt på omsætning – overvejelser om at rokke ved aldersgrænsen for et medlemskab til partnerkredsen, viser en rundspørge, som AdvokatWatch har foretaget. Plesner har imidlertid ikke besvaret AdvokatWatchs henvendelse.

Den typiske aldersgrænse ligger i dag på 65 år hos de fleste advokatfirmaer. Den laveste aldersgrænse finder man hos advokatfirmaet Accura, der opererer med en 63 års-regel.

Mens den højeste aldersgrænse lader til at være hos Plesner, hvor Danmarks ukronede insolvensdronning Pernille Bigaard forklarede sit exit med, at man ifølge reglerne ikke må være kapitalejer i selskabet, hvis man er over 67 år. Og det "lå ikke lige for" at fortsætte som ansat partner, lød det.

"Jeg har nu en alder, hvor jeg skulle vælge mellem at sige stop eller prøve noget andet, og jeg havde ikke lyst til at holde helt op," sagde Bigaard til AdvokatWatch, da hun for et år siden i en alder af 66 år skiftede til Sundgaard Advokater.

Det har ikke været muligt at trække tal specifikt for advokaters pensionsalder. Men Bigaard er langt fra et enkeltstående tilfælde.

I rækken af advokater, der er fortsat på den anden side af 65 år, finder man blandt andre Bruun & Hjejles Per Magid, Kromann Reumerts Vagn Thorup, Hortens Jakob Skaarup Arrevad og N.E. Nielsen, der efter en lang karriere hos Bech-Bruun fortsatte hos DLA Piper og i en alder af 71 år startede op for sig selv.

Og listen kunne i virkeligheden blive ved. Mangler man yderligere syn for sagen, kan man skimte over Atlanten mod New York, hvor Martin Lipton, M&A-advokat og medstifter af advokatfirmaet Wachtell, Lipton, Rosen & Katz, snart runder 90 år.

Lipton er fortsat med at rådgive klienter på den anden side af 85 år, underviser fortsat og er stadig parat til at bruge sin substantielle viden til at bidrage til debatten i medierne om juridiske konsekvenser under coronakrisen.

"Det er en svær diskussion"

Det eneste advokatfirma, der vil vedkende sig at have rykket på grænsen i nyere tid, er DLA Piper. Advokathuset har tidligere haft en grænse på 67 år, men har sænket den til 65 år. Det var ifølge ledende partner Martin Lavesen en beslutning i partnerskabet, da "65 år var det rigtige tidspunkt og i øvrigt markedskonformt."

Hos Horten har der ifølge ledende partner Finn Schwarz ikke været rykket ved aldersgrænsen de sidste 30 år, og der er en god grund til, at man trods længere levetid og højere pensionsalder ikke hæver aldersloftet i partnerkredsen, mener Schwarz.

"65 år er stadig et relevant tidspunkt at lave en streg i sandet og træffe en individuel vurdering. Det er en svær diskussion, men jeg ser nogle advokater, der fortsætter over en grænse udover, hvad der er rimeligt. Derfor er det godt at holde fast i 65 år," siger Finn Schwarz.

"Som advokat med speciale i ansættelsesret må jeg sige, at jeg er ikke sikker på, det er en god ting, at der er medarbejdere, som man stadig ser som skattede medarbejdere, men som ikke fuldt ud kan leve op til kravene. Derfor kan man ende med at ty til opsigelse, hvilket ikke er en positiv afslutning for nogen efter et langt og godt arbejdsliv," siger Finn Schwarz.

Der er dog flere advokatfirmaer – inklusiv Horten – som også indgår individuelle aftaler med nogle partnere. Det sker eksempelvis, hvis en partner har en forretning, som tager længere tid at generationsskifte, eller partneren er midt i et stort sagskompleks, som gør, at det vil være lettere at vente et år eller to.

"Jeg opfatter sådan set ikke vores 65 års-regel som en stopklods i den sammenhæng. Men det er generelt set et rimeligt tidspunkt at kigge på, hvordan fremtiden ser ud," siger Finn Schwarz.

Hos Gorrissen Federspiel er der ifølge ledende Martin Dittmer ikke en fast aldersgrænse, men der er derimod tale om individuelle aftaler med den enkelte partner. Og hos Poul Schmith/Kammeradvokaten har man også tendens til skræddersyede aftaler.

"Vores udtrædelsesalder for kapitalejere er 65 år, men gennem årene har vi haft flere med en højere alder, som har indgået individuelle aftaler. Det har vi haft – og har fortsat – gode erfaringer med. Når alt kommer til alt, er alder ikke det centrale, men derimod kvalifikationer og bidrag," lyder det fra ledende partner Jens Bødtcher-Hansen.

En ubekvem sandhed

Der er dog flere vigtige overvejelser at gøre sig angående alderen, hvor man træder ud af partnerkredsen og begynder at indrette sit arbejdsliv anderledes, lyder det. Og det er ofte en svær balancegang mellem, at advokatfirmaerne ikke ønsker at miste erfaring og talent, men omvendt heller ikke ønsker, at forretningen lider under sløvere fødder.

"I den ene grøft er der tidligere dybt, dybt respekteret advokater som fortsætter langt op i 70'erne, hvor det bliver mere og mere tydeligt, at skarpheden ikke er der. Jeg har set eksempler, hvor svært det er at erkende for den enkelte," siger Finn Schwarz og uddyber:

"Den anden del af grøften er, at vi heller ikke skal smide folk ud af systemet, som i virkeligheden har god erfaring at give videre. De skal måske bare arbejde på et andet niveau og med nogle andre ting, end de har gjort tidligere."

Og måske aldersgrænsen også afhænger af, om man har en model med ligedeling eller benytter den såkaldte eat what you kill-model. Altså, ender man med at skulle trækkes med en, der ikke løfter sin del af byrden. Eller ender man med at stå i den situation, hvor unge, sultne partnere skubber på for at få en større bid af forretningen.

Jeg forestiller mig, at problemet først opstår, når man ikke er parat til at gå på pension – men andre i partnergruppen gerne så det ske.

"Det er nok en lidt ubekvem sandhed, men der kommer nok for alle et tidspunkt, hvor den enkeltes performance har været permanent højere oppe end før. Det er meget individuelt, men det gør det bare sindssygt vanskeligt at konfrontere folk og sige, "du er ikke indeks 100 længere, du er indeks 80, og måske skulle du drosle ned". Det er meget svært," siger Finn Schwarz.

Advokat stopper som partner i sydsjællandsk advokatfirma 

Bigaard ser frem til at arbejde større sted: "Vi får et rigtig tungt og erfarent hold"

Advokat stopper som partner hos Lundgrens 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også