AdvokatWatch

Konkurrencerapport: Afskaf forbud mod klientfiskeri

De nuværende regler om klientfiskeri bør sløjfes, fremgår det af et rapportudkast fra Konkurrencestyrelsen. Anbefalingen fra styrelsen går imod tidligere udmelding fra justitsministeren.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ventes at offentliggøre sin rapport om konkurrencen i advokatbranchen i midten af januar. | Foto: Steffen Moses/Watch Medier

Det skal i højere grad være muligt at gå på jagt efter hinandens klienter, mener Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som i et foreløbigt rapportudkast om konkurrencen i advokatbranchen, vil have afskaffet forbuddet mod klientfiskeri. Det skriver Berlingske.

I udkastet til rapporten, som ventes at blive offentliggjort midt i januar, lægger styrelsen op til, at der er meget at vinde, hvis reglen kasseres.

"Hvis forbuddet mod klientfiskeri ophæves, vil det styrke dynamikken på markedet, da det vil blive lettere for de mest konkurrencedygtige advokatfirmaer at vinde nye kunder," skriver Konkurrencestyrelsen i rapportudkastet, som AdvokatWatch også er i besiddelse af.

Det er særligt de advokatfirmaer, der rådgiver erhvervskunder, som vil have gavn af, at der kommer mere konkurrence om klienterne, mener styrelsen, der derimod fortsat vil have, at reglerne gælder i straffesager og sager vedrørende særligt udsatte eller sårbare personer.

"Det er helt normalt i et velfungerende marked, at virksomheder arbejder for at tiltrække kunder til deres forretning. Muligheden for at tiltrække kunder er således i mange tilfælde til gavn for kunderne på markedet," skriver Konkurrencestyrelsen og henviser blandt andet til, at revisorerne har levet med mere fri konkurrence i mange år.

Ifølge Konkurrencestyrelsens analyse har godt hvert femte advokatfirma de seneste fem år oplevet, at reglen om klientfiskeri "ofte eller af og til" har påvirket konkurrencen om kunderne.

Justitsminister vil beholde reglerne

Den foreløbige anbefaling fra Konkurrencestyrelsen står dog i skarp kontrast til den tidligere udmelding fra justitsminister Nick Hækkerup (S). I foråret var ministeren på banen med en klar melding om, at konkurrencemyndighederne skulle holde sig fra reglerne om klientfiskeri.

De advokatetiske reglers forbud mod klientfiskeri er "en direkte og nødvendig følge af retsplejelovens bestemmelse om god advokatskik", hed det fra ministeren, der blandt andet begrundede sit synspunkt med "hensynet til at sikre respekten for advokatbranchen og hensynet til at beskytte en klient, der allerede har antaget en advokat".

Christian Schultz, formand for Konkurrencerådet, lod dog forstå i en pressemeddelelse, at det svækker konkurrencen, at advokater ikke uopfordret må henvende sig direkte til konkurrenternes kunder om at overtage en konkret sag eller opgave, "selv om det kan være til fordel for kunden, og der i øvrigt ikke er tale om sårbare klienter".

"Vi tager til efterretning, at det nu er afgjort, at forbuddet i de advokatetiske regler om, at en advokat ikke må fortrænge en anden advokat fra en sag, anses som en direkte og nødvendig følge af lov. Det forhindrer os i gribe ind i de tilfælde, hvor konkurrencen begrænses til skade for klienterne," udtalte Christian Schultz i den forbindelse.

Hverken Danske Advokater eller Advokatsamfundet ønsker at udtale sig om Konkurrencestyrelsens rapport, før den er offentliggjort. Men Berlingske har spurgt advokat Eskil Nielsen – en selvstændig advokat med kontor i København – der mener, at det er på tide med et sæt nye regler på området.

"Hensynene er oplagte inden for strafferetten og nok også for privatklienter og små erhvervsklienter. Efter min mening i mindre grad i forhold til i hvert fald større erhvervsklienter uden for strafferetten. Advokatrelationen til en big tech-virksomhed, der vil skatteoptimere, er indlysende forskellig fra advokatrelationen til en indbrudstyv, der er desperat for at komme ud af sit logi i Nyborg Statsfængsel," skriver Eskil Nielsen i en mail til Berlingske.

Konkurrencestyrelsen er ved at færdiggøre rapporten, efter den har været i høring, og derfor kan der komme ændringer, inden den offentliggøres.

Ministermelding stækker Konkurrencerådet forud for advokatanalyse

Konkurrencerapport: Interessekonflikter hæmmer konkurrencen i branchen 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Efterårsferien blev skudt i gang med nyheden om, at Horten får ny ledende partner til nytår. Derudover satte undersøgelse fokus på danskernes holdning til lokale advokater, mens afsat kurator fik lov til at bringe Højesteret på banen efter "vidtgående" afgørelse.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier