Professor: Kommuners triumf kan føre til flere retssager mod staten

I fremtiden vil der komme flere retssager mellem offentlige myndigheder på skatteborgernes regning, vurderer professor i forvaltningsret Frederik Waage, efter 19 kommuner kompenseres og dropper historisk søgsmål mod staten.
Lolland Kommune var udvalgt til at føre sagen på vegne af 19 kommuner mod staten ved Østre Landsret. | Foto: Miriam Dalsgaard / Ritzau Scanpix
Lolland Kommune var udvalgt til at føre sagen på vegne af 19 kommuner mod staten ved Østre Landsret. | Foto: Miriam Dalsgaard / Ritzau Scanpix

Et sagsanlæg på halsen har tilsyneladende fået politikerne på Christiansborg til at føje en række kommuner landet over, som kompenseres med 2,2 mia. kr. i udligningsreformen. Til gengæld dropper kommunerne deres søgsmål mod staten for fejl i udligningssystemet.

Det kan med andre ord betale sig at indlede en retssag mod staten, og derfor vil der i fremtiden komme flere retssager mellem offentlige myndigheder, vurderer Frederik Waage, professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet.

"Det her er et eksempel på en form for blanding mellem politik og procesførelse, som jeg tror, vi vil se i stigende grad i fremtiden. Vi har set en markant udvikling i kommuner og regioner, der sagsøger hinanden indbyrdes. Her sagsøgte kommunerne staten, og jeg tror, det skaber en øget bevidsthed om, at man på nogle områder kan komme langt med en retssag," siger Frederik Waage til Avisen Danmark.

19 kommuner sagsøgte staten

19 kommuner landet over stod bag det historiske søgsmål. De følte sig snydt på grund af en skævhed i det system, som omfordeler milliarder af kroner mellem rige og fattige kommuner.

Lolland og Jammerbugt kommuner var udvalgt til at føre sagen ved Østre Landsret, men regeringens nye udspil til en reform af udligningssystemet indeholder en kompensation til de berørte kommuner, og det betyder ifølge borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (S), at der ikke længere er en sag at føre.

"Det er aldrig godt, at kommuner skal sagsøge staten. Men her var den principielle uretfærdighed så voldsom, at vi ikke så anden udvej. Hvis ikke vi havde truet med bål og brand, kunne vi risikere, at sagen ville have været lagt død, og vi ikke var blevet kompenseret," siger Holger Schou Rasmussen til Ritzau.

Frederik Waage mener, at søgsmålet var "en rigtig god investering" for kommunerne, fordi de fik "sat maksimalt pres på at få anderkendt problemet", siger han til Avisen Danmark.

Kommuner dropper søgsmål mod staten for fejl i udligning

19 kommuner sagsøger staten: Fejl har kostet 737 mio. kr. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også