Tidligere statsadvokat om anklagemyndigheden: Det sejler

Retssikkerheden er under pres, fordi arbejdspresset i anklagemyndigheden er for voldsomt. Det siger tidligere statsadvokat Birgitte Vestberg og forhenværende politimester Annemette Møller til Berlingske.
Stress blandt anklagere koster blandt andet fejl i anklageskrifter. Men arbejdspresset er ikke et grundvilkår, mener tidligere politimester Annemette Møller. | Foto: (MODELFOTO) Colourbox
Stress blandt anklagere koster blandt andet fejl i anklageskrifter. Men arbejdspresset er ikke et grundvilkår, mener tidligere politimester Annemette Møller. | Foto: (MODELFOTO) Colourbox

De har begge været en del af systemet på allerhøjeste niveau, men nu kritiserer Birgitte Vestberg, tidligere statsadvokat, og Annemette Møller, tidligere politimester, anklagemyndigheden i skarpe vendinger.

I et interview med Berlingske lyder det blandt andet fra de to, at anklagemyndigeden "sejler fuldstændig ukontrolleret". Det er et ledelsesproblem, mener de, når straffesager hober sig op, og de øgede ressourcer til politiet er heller ikke gavnligt.

"Det er en fantastisk god idé, men hvad hjælper det, når der ikke er anklagere til at behandle sagerne. Så er det jo latterligt. Når man taler retsfølelse, råber alle på politifolk. Men de glemmer, at straffesagskæden er et samlebånd. Det er en fødekæde, hvor output skal matches med input," siger Birgitte Vestberg.

Anklagemyndigheden ved Københavns Politi har på det seneste været hårdt kritiseret og fik for nylig sit andet påbud af Arbejdstilsynet. Det har lydt fra medarbejdere, at arbejdspresset er så stort, at anklagerne ikke sjældent møder uforberedte frem i retten, ligesom der opstår fejl i anklageskrifter. Chefanklageren har udtalt, at det er et grundvilkår, at arbejdspresset er stort, men til det siger Annemette Møller til Berlingske, at det "bestemt ikke er et grundvilkår, at man skal være stresset på sit job".

Anklager og lokal tillidsrepræsentant: Vi kan ikke vente et år på flere kollegaer 

Anklager om stramme tidsfrister: "Det giver ingen mening"

47.000 gamle straffesager har hobet sig op hos Anklagemyndigheden 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også