Tusindvis af flysager hober sig op i Københavns Byret

Tusindvis af sager om kompensation efter flyforsinkelser hober sig op i Københavns Byret. Mandag var passagerer og flyselskaber inviteret til møde for at "smidiggøre processen".
Københavns Byret modtager fortsat et stadigt stigende antal sager, hvor flypassagerer rejser krav om kompensation som følge af aflysninger eller forsinkelser af deres flyafgange. | Foto: Niels Christian Vilmann//
Københavns Byret modtager fortsat et stadigt stigende antal sager, hvor flypassagerer rejser krav om kompensation som følge af aflysninger eller forsinkelser af deres flyafgange. | Foto: Niels Christian Vilmann//

Et stigende antal sager om kompensation for forsinkede fly har lagt arbejdspres på Københavns Byret de seneste år.

I løbet af 2019 er der havnet 5000 sager, der alene omhandler krav om kompensation efter flyforsinkelser, på byrettens skrivebord. Det bekræfter Københavns Byret over for AdvokatWatch.

"Vi har fået et stigende antal sager, som i sagens natur medfører en stigende arbejdsmængde," siger juridisk leder af flyafdelingen, Cecilie Kruse.

I juni 2019 havde byretten 4.800 verserende sager liggende. Går man to år tilbage til april 2017, havde byretten 1400 verserende flysager.

I 2013 oprettede byretten en særlig flysagsafdeling, som i dag kun tager sig af flysager.

De mange sager har fået byretten til at invitere til et "uformelt møde", som blev afholdt mandag, mellem retten, repræsentanter for flyselskaber og passagerer. Her skulle man "drøfte praktik og smidiggøre processen i forbindelse med håndtering af den store mængde sager".

Cecilie Kruse oplyser, at man den 28. oktober 2019 afholdt et møde med områdets aktører med henblik på at forsøge imødegå de udfordringer, det stigende antal sager medfører.

"Det er sket for at tydeliggøre for parterne, hvilke oplysninger der er nødvendige for, at flyafdelingen kan behandle sagerne, og at sagsbehandlingstiden begrænses, såfremt oplysningerne er tilvejebragt tidligt i processen," udtaler Cecilie Kruse.

"Der kan det jo nogle gange være meget fint, at man samler alle aktørerne, som har lyst til at deltage og afmystificerer, hvem hinanden er, så er man måske mere tilbøjelig til at kontakte hinanden og få løst sagerne og de problemstillinger, der kunne være."

Ophobningen af sager er opstået i lyset af en EU-forordning fra 2004, som har gjort det muligt at få kompensation for aflysninger eller forsinkelser af flyafgange.

Siden da er et hav af såkaldte retshjælpsselskaber skudt op. Selskaber som Dansk Rejsehjælp, Airhelp og Flyhjælp, der hjælper flypassagerer med at få kompensation, hvis de har været udsat for forsinkelser i forbindelse med en rejse.

Men da der er flere uklarheder om, hvornår man som flyselskab skal betale, og hvornår man ikke skal, opstår flere tvister.

Selskabet Airhelp, der tager passagerernes side i sager om kompensation, har for nylig sagsøgt luftfartsselskabet SAS som følge af en pilotstrejke tidligere i år, hvor Airhelp mener, 370.000 passagerer er blevet berørt.

Vejrforhold, tekniske fejl og sygdom

De verserende sager vedrører blandt andet tekniske fejl, sygdom, vejrforhold, ATC restriktioner og såkaldte FOD (foreign object debris), skriver Københavns Byret i et notat.

I juni var ca. 120 sager berammet til hovedforhandling over de efterfølgende otte måneder. I landsretterne har der været flere ankesager om kompensationer, mens der også har været flere sager i Højesteret.

"Der verserer endvidere ved landsretterne flere ankesager om disse spørgsmål, og disse er berammet såvel i efteråret 2019 samt i løbet af hele 2020."

På grund af stigningen i antallet af indkomne sager har Københavns Byret "justeret ressourcerne i flyafdelingen". Byretten har tilmed oprettet et såkaldt særligt task force i et forsøg på at gøre sagsbehandlingen mere effektiv i afdelingen.

"Indtil dette tiltag har vist sin effekt hen over efteråret, vil sagsbehandlingstiden dog være præget af den store sagstilgang."

Advokatskandale genoprulles i landsretten – denne gang uden Johan Schlüter 

En overdommer takker af  

Østjysk advokat: Mellemstore advokatfirmaer rækker ud i vores område 

Luftfartsadvokat: "Jeg læste jurabøger på hoteller i udlandet" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også