Granskningsudvalg igangsætter forundersøgelse i Samsam-sag

Sagen om Ahmed Samsam, der blev dømt for at støtte Islamisk Stat, skal undersøges, har udvalg besluttet.
Ole Birk Olesen (LA) er ny formand Folketingets Granskningsudvalg har besluttet, at der skal laves en forundersøgelse i sagen om Ahmed Samsam, der blev dømt i Spanien for at støtte Islamisk Stat. | Foto: Jonas Olufson
Ole Birk Olesen (LA) er ny formand Folketingets Granskningsudvalg har besluttet, at der skal laves en forundersøgelse i sagen om Ahmed Samsam, der blev dømt i Spanien for at støtte Islamisk Stat. | Foto: Jonas Olufson
AF RITZAU

Folketingets Granskningsudvalg har besluttet, at der skal laves en forundersøgelse i sagen om Ahmed Samsam, der blev dømt i Spanien for at støtte Islamisk Stat.

Det står klart efter et møde i udvalget fredag, oplyser Granskningsudvalgets nyvalgte formand, Ole Birk Olesen (LA).

”Et stort mindretal, det vil sige alle partier, som ikke er i regering, ønsker at gå videre med en forundersøgelse af Samsam-sagen,” siger han.

”Vi vil nu mødes i den kommende uge i det mindretal og fastlægge, hvilke spørgsmål og forløb, vi mener der mest ideelt skal gennemføres.”

”Så vil vi mødes hele Granskningsudvalget på torsdag og tale om den proces, og se hvor stor opbakning, der er til den,” siger Ole Birk Olesen.

SVM-regeringen er imod at lave forundersøgelsen, men der var tilstrækkeligt med partier og mandater, der ønskede en forundersøgelse, så nu bliver den sat i gang.

Det kræver 60 mandater i Folketinget at sætte gang i det særlige kontrolværktøj, som blev oprettet i kølvandet på Minksagen.

De ni partier i oppositionen har 85 mandater, og det var allerede inden mødet tydeligt, at der ville være opbakning til forundersøgelsen.

Før folketingsvalget 1. november sidste år var et bredt flertal i Folketinget åben for at få undersøgt Samsam-sagen.

Men regeringspartierne mener ikke længere, at der er anledning til at undersøge, om Ahmed Samsam har arbejdet som dansk agent.

Ahmed Samsam har fastholdt, at han på sine rejser til Syrien arbejdede for de danske efterretningstjenester.

Hverken Politiets Efterretningstjeneste eller Forsvarets Efterretningstjeneste har ønsket at udtale sig i sagen.

Ahmed Samsam blev idømt otte års fængsel i Spanien. Dommen blev senere ændret til seks års fængsel, som han i øjeblikket afsoner i Enner Mark Fængsel, der ligger ved Horsens.

Det er Granskningsudvalget selv, der gennemfører forundersøgelsen. Det sker ved hjælp af skriftlige spørgsmål til ministre og samrådsspørgsmål.

Selv med en forundersøgelse skal der dog stadig efterfølgende være et flertal i Folketinget, før en såkaldt granskningskommission kan blive til virkelighed.

Det flertal er der først, hvis regeringen ændrer holdning, da regeringen sidder på 89 af Folketingets mandater.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også