Nordea tiltalt i milliardstor hvidvasksag

Tiltalen er ”den mest omfattende om overtrædelser af hvidvaskloven, som vi har set i banksektoren i Danmark”, lyder det fra advokaturchef i National enhed for Særlig Kriminalitet.
"Efter vores vurdering bør sagen afgøres på grundlag af retstilstanden på det relevante tidspunkt – en holdning, som vi blandt andet understøttes i af tre førende advokatkontorers særskilte juridiske vurderinger," udtaler chefjurist i Nordea Danmark. | Foto: Tariq Mikkel Khan
"Efter vores vurdering bør sagen afgøres på grundlag af retstilstanden på det relevante tidspunkt – en holdning, som vi blandt andet understøttes i af tre førende advokatkontorers særskilte juridiske vurderinger," udtaler chefjurist i Nordea Danmark. | Foto: Tariq Mikkel Khan

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har rejst tiltale mod Nordea for en række omfattende brud på hvidvaskloven, oplyser NSK.

Bruddene er ifølge NSK sket i perioden fra 2012 til 2015 ved, at Nordea ikke har undersøgt sine russiske kunders transaktioner tilstrækkeligt og samtidig har tilsidesat advarsler om transaktioner til vekselkontorer i København. 

”Tiltalen i sagen er den mest omfattende om overtrædelser af hvidvaskloven, som vi har set i banksektoren i Danmark. Nordea har efter vores vurdering i adskillige tilfælde tilsidesat sine forpligtelser. Dermed er godt 26 milliarder kroner strømmet gennem banken, på trods af at der kunne være mistanke om, at pengene var knyttet til hvidvask,” udtaler advokaturchef Nathalie Ghiorzi Elias fra NSK

Sagen begyndte i 2016, da Finanstilsynet politianmeldte Nordea for omfattende overtrædelser af hvidvaskloven. Oprindeligt skulle sagen være ført i retten i 2019, men umiddelbart inden modtog Finanstilsynet nye oplysninger om manglende kontrol med russiske kunder i Nordeas Vesterport-afdeling. Det satte gang i en ny omfattende efterforskning, som trods en omfattende replik fra Nordea altså nu har ført til tiltale.

Uenige

Nordea ønsker ikke at stille op til interview. Men i en pressemeddelelse erklærer banken sig uenig i NSK’s vurdering af sagen, som banken mener bliver vurderet på grundlag af lovgivning, der ifølge banken ikke var til stede dengang. 

”Vi er ærgerlige over, at sagen skal for retten. Nordea har flere gange tidligere erkendt, at der dengang var mangler i vores systemer og processer til at bekæmpe økonomisk kriminalitet; det undskylder vi for, og vi har flere gange sagt, at vi forventede at modtage en bøde. Men vi er ikke enige i National enhed for Særlig Kriminalitets vurdering af sagen,” udtaler Anders Holkmann Olsen, chefjurist i Nordea Danmark, og fortsætter:

”Kernen er, at der er tale om en gammel sag, som i visse tilfælde går mere end ti år tilbage, og som nu blandt andet vurderes på grundlag af efterfølgende lovgivning. Som nævnt tidligere har vi forventet at modtage en bøde, men efter vores vurdering bør sagen afgøres på grundlag af retstilstanden på det relevante tidspunkt – en holdning, som vi blandt andet understøttes i af tre førende advokatkontorers særskilte juridiske vurderinger.”

NSK har ikke fundet grundlag for at rejse tiltale mod enkeltpersoner i sagen. Den skal køre i Københavns Byret på et endnu ikke fastlagt tidspunkt. 

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FinansWatch.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også