Pensionskasser indgår forlig i erstatningssag om OW Bunkers krak

”Vi anlagde sagen med et mål om først og fremmest at sikre vores medlemmer den højest mulige kompensation for tabet. Det har vi opnået,” lyder det fra juridisk chef i ATP.
OW Bunker gik konkurs lidt over et halvt år efter børsnotering i 2014. | Foto: Thomas Emil Sørensen
OW Bunker gik konkurs lidt over et halvt år efter børsnotering i 2014. | Foto: Thomas Emil Sørensen
Af Ritzau

En række danske og udenlandske pensionskasser og private investorer, der tabte penge, da olieselskabet OW Bunker krakkede i 2014, indgår forlig i sagen.

Det skriver pensionskassen ATP i en pressemeddelelse.

ATP og PFA har stået i spidsen for danske pensionskasser, der sammen med private investorer og udenlandske kapitalforvaltere har sagsøgt den tidligere ledelse i OW Bunker.

Det omfatter også selskabets tidligere ejer, kapitalfonden Altor, samt investeringsbankerne Carnegie og Morgen Stanley.

Forliget indebærer, at sagsøgerne kompenseres for tab på investeringen i OW Bunker med cirka 645 millioner kroner. Beløbet er inklusive omkostninger i forbindelse med sagen.

Med forliget frafalder parternes yderligere krav mod hinanden vedrørende OW Bunker, og retssagerne mellem parterne ved Østre Landsret bortfalder, lyder det.

Tomas Krüger Andersen, der er juridisk chef i ATP, Pensions & Investments, siger, at man er tilfreds med at have nået et forlig.

”Vi anlagde sagen med et mål om først og fremmest at sikre vores medlemmer den højest mulige kompensation for tabet. Det har vi opnået,” lyder det.

”Et moralsk medansvar”

OW Bunker gik konkurs 7. november 2014, blot få måneder efter at virksomheden var blevet børsnoteret.

Virksomheden gik konkurs, fordi den havde lidt et stort tab i datterselskabet Dynamic Oil Trading i Singapore.

OW Bunker havde 600 ansatte, og næsten 20.000 privatpersoner og virksomheder havde købt aktier i selskabet.

At OW Bunker blev ramt af ”den perfekte storm” kunne ”ingen have forudset”. Sådan udtaler Søren Johansen, der er partner i Altor, og tilføjer, at det er ”dybt ulykkeligt”.

”Som sælgende aktionær i processen har Altor Fund II, uden på nogen måde at vedkende sig et juridisk ansvar, valgt at påtage sig et moralsk medansvar,” lyder det.

Lange udsigter

I oktober sidste år lød det fra Østre Landsret, at man skulle bruge 101 retsdage på at afgøre den stort anlagte erstatningssag.

Efter planen skulle hovedforhandlingen i sagen gå i gang i oktober i år. Dermed var det forventningen, at sagen, hvis alt gik som planlagt, ville være afgjort i efteråret 2025.

Thomas Krüger Andersen påpeger i pressemeddelelsen, at det er sandsynligt, at en dom ville blive anket til Højesteret. Det ville lægge endnu flere år til en endelig dom.

”Omkostningerne ved dette vil løbe op i millioner. Det ville ikke være i vores medlemmers interesse,” lyder det.

Det sidste skridt er ifølge ATP, at Østre Landsret formelt skal godkende forliget og fastsætte omkostningerne ved gruppesøgsmålet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også