Flertal vil have uvildige advokater på banen i minksagen

Der skal laves en uvildig advokatvurdering af, om der er grundlag for en rigsretssag mod Mette Frederiksen (S), mener en stor del af befolkningen. Det viser ny meningsmåling.
Danske mink blev aflivet i efteråret 2020 på grund af risiko for corona-smitte. | Foto: Ernst van Norde
Danske mink blev aflivet i efteråret 2020 på grund af risiko for corona-smitte. | Foto: Ernst van Norde

Minksagen skal vurderes yderligere af uvildige advokater, mener et flertal ifølge ny meningsmåling, som analysefirmaet Wilke har lavet for AdvokatWatch.

Knap halvdelen af de adspurgte – 47 pct. – svarer ja til, at Folketinget bør få lavet en uafhængig advokatvurdering af Minkkommissionens beretning med henblik på, om der er grundlag for en rigsretssag mod fungerende statsminister Mette Frederiksen (S).

39 pct. svarer nej, mens 14 pct. svarer ved ikke.

Det er ikke overraskende borgerlige vælgere, der er mest opsatte på, at der bliver lavet en advokatvurdering.

Tre ud af fire, der ville stemme på et parti i blå blok, ønsker således en advokatvurdering, mens det kun gør sig gældende for knap én ud af hver femte røde vælger.

Spørgsmålet om, hvorvidt der skal laves en uvildig advokatvurdering, var et centralt omdrejningspunkt i valgkampen, hvor vurderingen var et krav fra de borgerlige partier og Alternativet.

Efter folketingsvalget er det dog tvivlsomt, om der er politisk flertal for en advokatvurdering, da Alternativet i øjeblikket overvejer, om partiet vil stemme for.

Også Venstre, der overvejer at gå med i en regering med Socialdemokratiet, er blevet mindre firkantet i sin tilgang og signalerer nu, at det ikke er sikkert, der skal laves en ny advokatvurdering.

Jurister er uenige

En række jurister har på eget initiativ vurderet, at der ikke er grundlag for en rigsret i sagen, hvor samtlige danske mink i efteråret 2020 blev slået ihjel.

Senest har professor emeritus i offentlig ret Jørgen Albæk fra Aarhus Universitet, professor i forfatningsret Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet og professor emeritus i strafferet Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet læst Minkkommissionens beretning.

De tre professorer konkluderer ”med en høj grad af sikkerhed”, at der ikke findes ”tilstrækkelige holdepunkter” i Minkkommissionens beretning for alvorligt at bebrejde Mette Frederiksen, at der manglede lovgrundlag til at kræve alle mink aflivet.

Der er derfor ikke grundlag for, at Mette Frederiksen kan dømmes ved en rigsret, mener de tre professorer.

Advokater fra Lund Elmer Sandager er dog kommet frem til den modsatte konklusion, da de blev hyret af Nye Borgerlige til at lave en vurdering.

Jurister har vurderet minksagens centrale spørgsmål på ny

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også