Jurister begræder Karnov-opkøb: "Svært at sætte store nok ord på vores skuffelse"

Det er ”en sorgens dag,” mener Danske Advokater, mens Djøf Forlag vil ”skrue op for udviklingshastigheden” for potentielt at skabe et billigere alternativ, efter Karnov har købt sin konkurrent.
“Jeg kommer til at snakke med en masse forskellige nu, for vi mener, at vi skal være med til at understøtte konkurrencen,” siger Danske Advokaters adm. direktør, Paul Mollerup. | Foto: Pr
“Jeg kommer til at snakke med en masse forskellige nu, for vi mener, at vi skal være med til at understøtte konkurrencen,” siger Danske Advokaters adm. direktør, Paul Mollerup. | Foto: Pr
Af Steffen Moses og Ida Kramhøft Jensen

Karnovs opkøb af sin største konkurrent på det danske marked for juridisk informationssøgning har affødt kraftige reaktioner blandt advokater og jurister, der havde håbet, at it-firmaet Schultz’ offensiv ville føre til mere konkurrence og lavere priser.

Nu har Karnov købt Schultz’ juridiske indholdsforretning for knap 320 mio. kr. og dermed effektivt banket sin største rival af banen. 

Hos Danske Advokater har adm. direktør Paul Mollerup svært ved ”at sætte store nok ord på vores skuffelse over, at projektet om at skabe reel konkurrence ikke er lykkedes,” skriver han på brancheorganisationens hjemmeside.

Danske Advokater har hjulpet Schultz med at udvikle sin juridiske indholdsforretning i et forsøg på at skabe en udfordrer til Karnov, der sidder tungt på tronen, når det kommer til søgning i for eksempel lovgivning og historiske domme.

Planerne, der skulle munde ud i øget konkurrence og derigennem lavere priser for advokater og jurister, for hvem juridisk informationssøgning er uundværligt, blev lanceret i 2019, og løsningen kom på markedet i 2021.

“Vi lavede aftalen for fem år siden om at bygge et system som et godt alternativ til Karnov,” siger Paul Mollerup, da AdvokatWatch fanger ham på Bornholm, hvor han sammen med store dele af lobbydanmark i de her dage deltager i Folkemødet.

“Vi har lagt tusindvis af timer i det her, så vi er topskuffede,” tilføjer branchedirektøren, der dog accepterer, at det er en kommerciel beslutning, som Schultz har truffet.

Schultz’ bestyrelsesformand Peter Colsted forklarede onsdag over for AdvokatWatch, at it-firmaet havde ”de bedste intentioner om at skabe en udfordrer til Karnov.”

”Vi havde nogle gode forudsætninger, men vi må også bare erkende, at det er et svært marked at kaste sig ind i, og det har taget os længere tid at komme hertil, end vi havde regnet med. Derfor giver det mening, at vi sætter vores kræfter ind et andet sted,” sagde han.

”En voldsom konsolidering”

Det eneste positive ved frasalget er ifølge Paul Mollerup, at Danske Advokater ikke havde penge i klemme i projektet, ”men det er en ringe trøst i det store billede.”

Han slår samtidig fast, at det ikke kun er ”en sorgens dag for advokatbranchen.”

”Schultz Legal Research havde potentialet til at sikre bedre konkurrence omkring juridisk information til den offentlige sektor såvel som til dansk erhvervsliv,” skriver han på Danske Advokaters hjemmeside.

Den udlægning er digital direktør i Djøf Forlag Bjarke Madsen enig i. 

”Det er en voldsom konsolidering på markedet, for det er den største aktør, der går sammen med den næststørste,” siger han og tilføjer:

”Det er svært at se, hvordan det juridiske Danmark er hjulpet af det her, og jeg kan på vegne af de mange jurister, vi repræsenterer, godt være bekymret for, hvad det betyder for priserne på markedet.”

Djøf Forlag leverer også juridisk informationssøgning via sit produkt Jurabibliotek.dk og er derfor på samme marked som Karnov. Samtidig har Djøf qua sin rolle som fagforening juristers interesser for øje, og de har ifølge Bjarke Madsen ”ikke fået det lettere af det, der er sket.”

”Jeg er særligt bekymret for de små og mellemstore advokatfirmaer og for kommunerne, der virkelig har behov for et lavere prispunkt,” siger han.

Bjarke Madsens bekymring skyldes, at juridisk informationssøgning for mange jurister er ”et need-to-have-produkt.”

Skruer op for udviklingshastigheden

Meldingen fra Djøf Forlag har hidtil været, at de har set sig selv som et supplement til Karnov og Schultz, da Jurabibliotek.dk i dag ikke kan hamle op med Karnovs løsning, når det kommer til for eksempel søgning i historiske domme.

Men med opkøbet tager Djøf Forlag nu sin strategi op til revision.

”Vi kommer til at skrue op for udviklingshastigheden, og vi skal til at træffe nogle strategiske beslutninger. Lige nu er vi et supplement til Karnov, men vi overvejer selvfølgelig, om vi vil være et alternativ,” siger Bjarke Madsen.

Et reelt alternativ til Karnov kunne komme i stand via samarbejder, og ifølge Bjarke Madsen er ”både Danske Advokater og Domstolsstyrelsen interessante i den sammenhæng.”

Hos Danske Advokater er Paul Mollerup også gået i tænkeboks for at planlægge sit næste træk. 

“Jeg kommer til at snakke med en masse forskellige nu, for vi mener, at vi skal være med til at understøtte konkurrencen,” siger han foran Advokaternes Telt på Folkemødet.

"Hvis du ikke har kunderne i fokus, går det hurtigt ned ad bakke,” siger Troels Engström Nielsen, Karnovs landedirektør i Danmark | Foto: Pr

Karnov-chef ”forstår bekymring”

Hos Karnov kan landedirektør i Danmark Troels Engström Nielsen ”godt forstå bekymringen” for stigende priser.

”Men det er vigtigt for mig at pointere, at vi ikke har lavet det her opkøb for at sætte priserne op. Vi lever af glade kunder og høj kundetilfredshed, og det har vi bestemt ikke lyst til at sætte på spil,” siger han og tilføjer:

”Schultz har haft styrker på nogle andre områder end os, og det vil vi lære af. Vi skal sammen med kunderne udvikle produkter, der giver mening i forhold til de behov og ønsker, kunderne har.”

Du er vel ansat til at tjene penge til Karnov, så du skruer vel priserne så højt op som muligt – andet ville da gøre dig til en dårlig forretningsmand?

”Alle direktører er ansat til at vækste forretningen, men det har jeg altid gjort gennem høj kundetilfredshed. Hvis du ikke har kunderne i fokus, går det hurtigt ned ad bakke,” siger Troels Engström Nielsen.

Karnov har i øvrigt ifølge landedirektøren ”et godt samarbejde både med Djøf og Danske Advokater, og det vil vi fortsat gerne have.”

Han afviser samtidig, at der mangler konkurrence på markedet.

”Vi ser ind i et marked, hvor vi aldrig før har været mere udfordret på vores position – blandt andet fra de mange dygtige tech-virksomheder, som kommer ind på markedet i de her år,” siger Troels Engström Nielsen.

Blandt de nye spillere på markedet er Pandektes, der kalder sig ”fremtidens juridiske AI-platform.”

Her mener medstifter og adm. direktør Casper B. Laursen, at det er et ”spændende marked at operere i,” skriver han i et opslag på Linkedin i forbindelse med Karnovs opkøb.

”Karnov er heldigvis ikke de eneste på markedet. Vi oplever flere og flere af vores kunder som vender traditionelle platforme ryggen,” skriver han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter