PWC står foran krise i Kina efter revision af kollapset ejendomsgigant

Revisions- og rådgivningskoncernen frygter at blive idømt en af de største bøder nogensinde efter at have blåstemplet den nu tvangsopløste kinesiske ejendomsgigant Evergrade.
PWC har den største markedsandel i Kina blandt ”de fire store” revisionsfirmaer med et resultat i 2022 på 1,1 mia. dollar. Firmaet har næsten 800 partnere og flere end 20.000 medarbejdere i landet. | Foto: Tingshu Wang/Reuters/Ritzau Scanpix
PWC har den største markedsandel i Kina blandt ”de fire store” revisionsfirmaer med et resultat i 2022 på 1,1 mia. dollar. Firmaet har næsten 800 partnere og flere end 20.000 medarbejdere i landet. | Foto: Tingshu Wang/Reuters/Ritzau Scanpix

Der er uro i toppen af revisions- og rådgivningskoncernen PWC, som frygter at blive straffet for sin rolle forud for den kinesiske ejendomsgigant Evergrades økonomiske kollaps og tvangsopløsning. 

Samtidig overvejer andre klienter deres forhold til PWC.

Det skriver Financial Times på baggrund af anonyme kilder. 

I slutningen af januar beordrede en domstol i Hongkong, at Evergrade skulle opløses, og dommeren tog dermed en begæring, som en af selskabets kreditorer indgav tilbage i 2022, til følge. 

De kinesiske finansmyndigheder meddelte derefter i marts, at Evergrade havde pustet sin omsætning op med i alt næsten 80 mia. dollar, omkring 550 mia. kr., gennem to år, før selskabet begyndte at misligholde sin gæld i 2021. 

Evergrades regnskaber var blevet revideret af PWC uden bemærkninger, skriver Financial Times.

PWC har ifølge mediet den største markedsandel i Kina blandt ”de fire store” revisionsfirmaer med et resultat i 2022 på 1,1 mia. dollar. Firmaet har næsten 800 partnere og flere end 20.000 medarbejdere i landet. 

31 mio. dollar i bøde til Deloitte

Sidste år fik Deloitte, der også tælles blandt de fire store, Deloitte, Ernst & Young (EY), KPMG og PWC, en bøde på 31 mio. dollar for mangelfuld revision af regnskaberne fra China Huarong Asset Management, et statsejet kapitalforvaltningsselskab.

Oven i bøden blev Deloittes aktiviteter i den kinesiske hovedstad, Beijing, suspenderet i tre måneder. 

Kilder, som Financial Times har været i kontakt med, vurderer, at PWC risikerer en strengere straf end Deloitte.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter