Skifteretterne møder kritik for konkurskarantæner

Skifteretterne modtager og indleder flere og flere sager om konkurskarantæner. Horten-advokat peger på, at dommerfuldmægtige kan have svært ved at forholde sig til de meget komplicerede erhvervssager.
Lotte Wetterling afviser, at skifteretterne rejser sager på et for spinkelt grundlag i konkurskarantænesager. | Foto: Steen Brogaard/Ritzau Scanpix
Lotte Wetterling afviser, at skifteretterne rejser sager på et for spinkelt grundlag i konkurskarantænesager. | Foto: Steen Brogaard/Ritzau Scanpix

Antallet af konkurskarantæner er steget voldsomt de seneste år, og i Børsen peger insolvensadvokat Jan Bech fra Horten på, at det indimellem kan spille ind, at skifteretten og fogedretten har mange jurister under uddannelse.

"Det er selvfølgelig et problem, hvis en dommerfuldmægtig kommer lige fra universitetet og skal forholde sig til noget meget kompliceret erhvervsstof og foretage en risikovurdering af, hvordan en virksomhed burde have ageret i en bestemt situation – f.eks. i en virksomhed, der udvikler software. Det har de ikke forudsætninger for," siger Jan Bech til Børsen.

Horten-advokaten mener generelt, at domstolene bedømmer erhvervssager korrekt, og præsident i Sø- og Handelsretten, Lotte Wetterling, afviser da også kritikken, som også kommer fra erhvervsmanden Jens D. Løgstrup, der mener, at skifteretterne rejser konkurskarantænesager på et for spinkelt grundlag.

"Det er jo ret indgribende for en virksomhedsejer at blive idømt konkurskarantæne, og alle sagerne må behandles individuelt og grundigt," siger Lotte Wetterling og fortæller, at Sø- og Handelsretten i 2018 og 2019 modtog 800 nye sager hvert af årene, hvilket er fire gange så meget, som man estimerede med, da reglerne blev indført i 2014.

Det er kurator i konkursboet, der skal vurdere, om der er grundlag for at rejse en sag om konkurskarantæne. På baggrund af en indstilling fra kurator tager skifteretten stilling til, om der skal indledes en sag.

Advokat i karantænesag: "Jeg er meget påvirket af den her sag" 

Kurator stævner revisor for millioner 

Ballade i Kasis konkursbo: Konkurskonger slås i kulisserne 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også