AdvokatWatch

Justitsministeren håber stadig staten skrotter tolkefirma

Det omstridte tolkefirma Easytranslate er igen fokus for et samråd i Folketinget, der ser kritisk på firmaet.

Justitsminister Nick Hækkerup (S). | Foto: Mads Claus Rasmussen//

Justitsminister Nick Hækkerup (S) mener stadig, at det kritiserede tolkefirma Easytranslate skal have opsagt sin kontrakt med politiet og retsvæsnet. Derfor bliver selskabets og dets leverancer gransket nøje.

Det sagde ministeren på et samråd tirsdag i Retsudvalget, hvor Peter Skaarup (DF) har stillet en lang række spørgsmål til ministeren.

"Jeg ville ønske, at der var en snuptagsløsning. Det er der ikke. Men jeg holder alle muligheder åbne."

"Den vej, vi vælger, skal være den mest fordelagtige for borgerne og ikke den letteste for Easytranslate."

"Jeg mener, at vi skal vælge det stærkest mulige redskab i denne her sag, hvilket er opsigelse. Derfor vil Kammeradvokaten igen ved årsskiftet se på, om man kan ophæve kontrakten," siger justitsminister Nick Hækkerup.

I september vurderede Kammeradvokaten, at man ikke kan opsige kontrakten med Easytranslate nu, men vil kunne gøre det senere, hvis problemerne fortsætter.

"Siden sidste samråd i september er der kommet flere dårlige sager. Flygtningenævnet har aflyst 29 sager, fortrolige dokumenter er endt i de forkerte hænder og mange andre ting, der er problemer med," sagde retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Skaarup.

Siden Kammeradvokatens rapport om Easytranslate er der oprettet en direkte klagemulighed over firmaets services. Gennem den er der ifølge justitsministeren kommet 55 klager alene fra 6. til 13. oktober.

Easytranslate skal ifølge sin kontrakt levere korrekt i 98 procent af sine opgaver. Det tal har firmaet ifølge ministeren i perioden 1. april til 20. oktober ikke nået på noget tidspunkt.

"Det er en alvorlig situation på tolkeområdet. Jeg vil gerne gentage, at jeg ser med meget stor alvor på problemerne. Det er et spørgsmål om retssikkerhed og tilliden til myndighederne," sagde Nick Hækkerup i starten af samrådet.

"Siden sidste samråd har pressen løbende berettet om nye problemer, der føjer sig til en lang række af dårlige historier. Det er helt uholdbart."

Sagen om Easytranslate startede allerede i foråret, da selskabets kontrakt med det offentlige, der løber frem til 2021 og har en værdi på 520 millioner kroner, trådte i kraft. En stor mængde tolke nægtede at melde sig til, da det ville betyde en betydelig lønnedgang.

Igennem året er der gang på gang kommet sager frem, hvor tolke ikke er mødt op, har udført et dårligt stykke arbejde eller ikke har været godkendt.

Kammeradvokaten vurderede i september, at der var store mangler, men ikke nok til, at Easytranslate kunne fyres.

Kammeradvokatens rapport har dog ført til, at Easytranslate er under skærpet opsyn.

Blandt andre Dansk Folkeparti ønsker, at staten skal opsige samarbejdet med Easytranslate med det samme.

Det kan dog føre til et større erstatningskrav fra firmaet, viser svar fra Justitsministeriet forud for tirsdagens samråd.

Svarene viser også, at man ikke kan opgøre, hvor meget fejl har kostet i aflyste retsmøder med mere.

/ritzau/

Advokat er træt af tolkeaftale: Den volder problemer 

Easytranslate har fået stribevis af klager fra domstolene 

Udskældt tolkefirma under skærpet tilsyn: Skal betale bod 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Ugen bød på historier om kammeradvokatordningen, iværksættere og historisk stor svindelsag. Den sluttede af med et indblik i det opgør om udbyttesagen, der venter i Højesteret i næste uge.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier