Nyudklækket advokat på jobjagt midt i coronakaos: "Det var en lidt skør periode"

KRISEN INDEFRA: Advokat fik sin bestalling, netop som coronakrisen ramte, og hun skulle ud at søge job. Der var intet at søge i starten af krisen, men et opslag på Linkedin banede vejen. Der har været en anden stemning omkring jobsøgningen på grund af corona, fortæller hun.
"Jeg håber, ikke at jeg bliver påvirket, hvis der kommer en bølge to. Jeg satser på, at det næste halve år kommer til at gå godt," siger Mette Illum Hauge. | Foto: PR
"Jeg håber, ikke at jeg bliver påvirket, hvis der kommer en bølge to. Jeg satser på, at det næste halve år kommer til at gå godt," siger Mette Illum Hauge. | Foto: PR

Mette Illum Hauge stod på metrostoppet Amagerbro på vej hjem efter en frokostaftale 6. marts, da en besked tikkede ind i E-boks: Hun havde fået sin advokatbestalling.

Det var en besked, hun havde set frem til i årevis. Men det var ikke just den lykkelige situation, hun havde forestillet sig, for kort forinden var Mette Illum Hauge – grundet sygdom på det advokatkontor, hvor hun arbejdede – blev afskediget.

"Det føltes lidt komisk, for det var noget, jeg havde ventet på i så mange år, og jeg følte, det havde været sådan en kamp. Jeg havde glædet mig virkelig meget, og så skete det på den her måde," siger Mette Illum Hauge i et interview med AdvokatWatch.

"Da mine venner fik deres beskikkelse, blev de fejret med pomp og pragt, og med blomster og hurra-råb. Så det føltes lidt komisk at stå der for mig selv. To dage efter gik jeg i gulvet med coronavirus og lå der i 14 dage," siger hun.

Hvad var din første tanke, da det hele ramlede?

"Jeg tænkte pokkers, det kører ikke så godt. Jeg var blevet opsagt fra en stilling, som jeg var virkelig, virkelig glad for. Under opsigelsesperioden passede jeg biksen, mens de andre var på ferie, og samtidig skulle jeg også forberede mig til min retssagsprøve. Og så kom corona. Det var en lidt skør periode," siger Mette Illum Hauge.

Mette Illum Hauge havde indlogeret sig i sin families sommerhus ved Vesterhavet under jobsøgningsperioden fra slutningen af marts og halvanden måned frem. | Foto: Privatfoto Mette Illum Hauge
Mette Illum Hauge havde indlogeret sig i sin families sommerhus ved Vesterhavet under jobsøgningsperioden fra slutningen af marts og halvanden måned frem. | Foto: Privatfoto Mette Illum Hauge

"Fuldmægtigstillinger hænger ikke på træerne"

Mette Illum Hauge arbejdede som inhouse-jurist i forskellige organisationer herunder Gramex og Rettighedsalliancen fra 2013 til 2017, men et ønske om at blive advokat havde fået hende til at søge nye græsgange. Og hun var derfor endt med at søge en fuldmægtigstilling.

Efter først at have kæmpet sig ind på et advokatkontor, havde hun derfor ikke lige regnet med, at hun skulle kastes ud i en jobsøgning igen.

"Det var et ønske for mig at få den bestalling – og fuldmægtigstillinger hænger ikke på træerne. Der gik nogle år, før der var noget, der var oplagt at søge. Derfor vil jeg også gerne ud at arbejde som advokat, og det var det, jeg gik efter i jobsøgningen," siger Mette Illum Hauge.

Men der var ikke mange advokatkontorer, der flagede med stillinger for en nyudklækket advokat, da coronakrisen gjorde sit indtog i Danmark, fortæller Mette Illum Hauge, der i slutningen af marts i stedet valgte at søge hjælp gennem sit netværk på Linkedin.

"Der var ingen relevante jobs at søge i starten af coronakrisen. Jeg søgte på Linkedin og lavede et opslag derinde, hvor jeg forklarede, at jeg havde mistet mit job og spurgte, om der var nogen, der ville mødes – også virtuelt – til en kop kaffe," siger Mette Illum Hauge.

Uformelt ansættelsesforløb

Det viste sig til gengæld at være vejen frem. I løbet af seks uger endte Mette Illum Hauge med 12 henvendelser, der mundede ud i fem konkrete jobtilbud. Hun takkede ja til en stilling som advokat hos Advokatfirmaet Boibyen.dk med speciale i fast ejendom, hvor hun havde første dag 10. august.

"Opslaget blev delt og liket overraskende mange gange. Der har været en anden stemning omkring jobsøgningen. Det har været mere uformelt end tidligere. Jeg ved ikke, om man kan sige, at folk har været sødere end de plejer i den branche, men det blev lidt mere hyggeligt," siger Mette Illum Hauge.

For mange advokater smeltede arbejde og fritid sammen under nedlukningen, hvor advokatfirmaerne var rykket ud af advokathusene og ind i på hjemmekontoret, og det er også noget, Mette Illum Hauge husker fra jobsøgningen.

"Jeg blev ringet op sent om aftenen af en partner fra et større advokatfirma, og i baggrunden kunne jeg høre skrigende børn hos vedkommende, der ringede. Det har jeg ikke oplevet tidligere. Måske har der været en større tendens til, at man gerne ville hjælpe hinanden, og så satte nedlukningen nogle helt andre ramme for at interagere," siger Mette Illum Hauge.

Og det var måske netop dét, der gjorde jobsøgningen til en lettere proces end forventet, lyder det.

"Det har været en nem jobsøgning, hvis jeg skal være helt ærlig. Efter jeg lavede opslaget på Linkedin, har jeg talt i telefon med en masse og mødtes til en kop kaffe. Jeg har ikke skulle igennem alle de her personlighedstest, IQ-test og samtaler med HR-folk, der sidder og kigger på en. Jeg er sluppet for det formelle, tunge ansættelsesforløb, som jeg tidligere har oplevet," siger Mette Illum Hauge.

Selv om en bølge to af coronavirussen spøger i kulissen, regner Hauge dog ikke med at bliver fanget i virussens stormvejr igen.

"Jeg håber, ikke at jeg bliver påvirket, hvis der kommer en bølge to. Jeg satser på, at det næste halve år kommer til at gå godt," siger Mette Illum Hauge.

Læs de andre artikler i serien "Krisen Indefra" her:

Alt blev aflyst hos jura-startup: "Den første tanke var, at det her overlever vi slet ikke"

Dahl-direktør: Problem hvis man ikke har savnet kollegerne under nedlukningen

Coronajurist i SMVdanmark: Ekstremt svært at adskille arbejde og privatliv 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også