Justitsminister udpeger medlemmer til omstridt udvalg

Landsdommer bliver formand for det udvalg, der skal granske reglerne om fri proces og retshjælp, mens advokater trods protester er henvist til følgegruppe. "Det er fortsat en kæmpe fejl," lyder det fra formand for Advokatrådets procesudvalg.
Trods kritik har justitsminister Nick Hækkerup (S) tidligere over for AdvokatWatch afvist at lukke advokater ind i arbejdsgruppen. Det bakker han op med sine endeligt udvalgte. | Foto: Aleksander Klug
Trods kritik har justitsminister Nick Hækkerup (S) tidligere over for AdvokatWatch afvist at lukke advokater ind i arbejdsgruppen. Det bakker han op med sine endeligt udvalgte. | Foto: Aleksander Klug

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har sat det hold, der skal nærstudere reglerne om fri proces og retshjælp, og ministeren har ikke rystet på hånden.

Der er som varslet ingen advokater at finde i udvalget, selv om de har råbt og skreget på et sæde. Det fremgår af sammensætningen af det endelige udvalg, som Justitsministeriet har sendt til AdvokatWatch.

Formand for udvalget bliver Jacob Waage, der er dommer i Østre Landsret.

Udvalget skal gennemgå de gældende ordninger på området for fri proces og retshjælp for at sikre, at alle har adgang til juridisk bistand i retssystemet.  Udvalgets arbejde skal så vidt muligt være afsluttet inden sommerferien 2022.

Flere advokater samt den juridiske tænketank Justitia har kritiseret arbejdsgruppens sammensætning, siden Justitsministeriet meldte sine intentioner med udvalget ud i april.

De mener, at det er forkert, at de aktører, der ved mest om ordningerne – som eksempelvis advokater og retshjælpskontorer – bliver sat uden for direkte indflydelse ved at være henvist til den følgegruppe, som skal følge udvalgets arbejde. Det har justitsminister Nick Hækkerup dog afvist.

Nikolaj Linneballe, der er formand for Advokatrådets procesudvalg, er en af dem, der har luftet sin utilfredshed højlydt. Han er blandt flere advokater i følgegruppen, men er fortsat stærkt utilfreds med ministerens valg.

"Jeg kan kun håbe, at ministeriet vil se lyset under arbejdet og få inkluderet de relevante aktører i arbejdet – det kan ikke passe, at hovedparten af dem, der skal udføre arbejdet, på ingen måde kan få direkte indflydelse," skriver Linneballe på Linkedin.

"Det er fortsat en kæmpe fejl," tilføjer han.

I følgegruppen er der blandt andet også blevet plads til advokat Ole Dueholm, som står bag den nye organisation Landssammenslutningen af Retshjælpsinstitutioner i Danmark. Han har tidligere givet udtryk for, at han håbede at blive inviteret med i følgegruppen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også