Truslen mod danske virksomheders hemmeligheder vokser

Virksomhedernes største hemmeligheder er i større og større fare for at forlade dem. Viden er kommet i høj kurs, og dansk erhvervsliv mærker presset, lyder det fra flere advokatfirmaer.
"Vi mærker et stigende problem med trusler mod forretningshemmeligheder hos virksomhederne i takt med at viden og know how fylder mere og bliver mere og mere værdifuldt," siger Nicolaj Bording, der er advokat og partner i Kromann Reumert og ansvarlig for advokatfirmaets nyoprettede speciale for forretningshemmeligheder.
Tilsvarende lyder det fra det store advokathus Plesner:
"Vores oplevelse er også, at det er et område i vækst, og at det er et område, som virksomhederne er begyndt at fokusere mere på end tidligere," lyder det fra Emil Jurcenoks, advokat og partner hos Plesner samt ansvarlig for specialet forretningshemmeligheder.
Ifølge Nicolaj Bording er det ofte medarbejdere, der forlader virksomheden, hvor man ser, at der efterfølgende kan ske et misbrug af forretningshemmeligheder. Og det kan komme til at koste virksomhederne store summer, lyder det.
Der er for tiden flere eksempler, som har udviklet sig til juridiske slagsmål i retten. Det gælder eksempelvis Novo Nordisks kamp med det amerikanske biotekselskab Biomarin.
Retsstriden omhandler ifølge MedWatch seks sælgere på det amerikanske hæmofilimarked, som Biomarin ifølge Novo Nordisk har "plyndret" for at tilegne sig selskabets salgsplaner og forretningshemmeligheder. Hæmofilimarkedet indbringer 10 mia. kr. i årlig omsætning til Novo Nordisk, og i 2019 kom fire mia. kr. fra USA.
Et andet eksempel er Danske Commodities der – ifølge en retsbog som Finans har fået indsigt i – mistænker, at en tidligere afdelingsleder har stjålet erhvervshemmeligheder og delt dem med kommende kolleger hos konkurrenten MTF Energy.
Ofte vil det være teknologitunge virksomheder, som er i høj risiko for at opleve misbrug af forretningshemmeligheder, lyder det fra Nicolaj Bording.
Det kunne eksempelvis være Danisco, Novozymes, lægemiddelvirksomheder og industrivirksomheder eller sågar Lego, der lever af at være innovativ og finde på nyt.
Opmærksomheden omkring området skyldes til dels også en ny lovgivning om forretningshemmeligheder, der trådte i kraft 9. juni 2018 i Danmark.
"Vi har oplevet større opmærksomhed fra virksomhederne, men ikke i et omfang, som for eksempel kan sammenlignes med GDPR, da det var på sit højeste, selv om der ikke er tvivl om, at mange virksomheder vil have en fordel af at blive mere struktureret i forhold til håndtering af forretningshemmeligheder," lyder det fra Martin Dittmer, der er managing partner hos advokatfirmaet Gorrissen Federspiel.
Relaterede artikler:
Kromann Reumert lancerer nyt speciale
For abonnenter