AdvokatWatch

Advokater kalder på politisk handling for at få domstolene op i gear

Retterne bliver nødt til at behandle sager på skæve tidspunkter for at få bugt med sagspuklen, når domstolene genåbner. Det siger flere advokater, der mener, at politikerne må sørge for, at der er ressourcer nok.

"Det er helt afgørende, at retterne i år aflyser retsferien," siger forsvarsadvokat Mette Grith Stage. | Foto: PR

Genåbningen af landets domstole vækker ikke overraskende stor glæde i advokatbranchen. Nu handler det imidlertid om at sørge for, at domstolene har ressourcerne til at indhente det tabte, hvor der har været forslag fremme om at behandle sager aftener og weekender.

"Vi har haft alverdens hjælpepakker i den her periode, og nu er man også nødt til at komme med en pakke, der kan hjælpe retssystemet i gang," siger forsvarsadvokat Mette Grith Stage til AdvokatWatch.

Hun er indehaver af Stage Advokatfirma, der råder over en hær af forsvarsadvokater. Strafferetsadvokater er blandt de specialer, der er hårdest ramt af coronakrisen og domstolenes nedlukning.

"Jeg tror, at det er nødvendigt at tilføre ressourcer for at få afviklet en pukkel, der er opstået, og det koster formentlig også penge," lyder det fra Kristian Mølgaard, formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater.

Kravet om politisk handling kommer, fordi der ifølge Dommerforeningens formand, Mikael Sjöberg, ikke er ressourcer nok til at indhente det forsømte ved at arbejde på skæve tidspunkter, sådan som blandt andre Venstres Preben Bang Henriksen har foreslået – og som Sjöberg ikke afviser.

"Domstolene har kun et vist antal ressourcer, og det var i forvejen for få ressourcer efter vores opfattelse. Vi havde jo allerede en sagspukkel inden krisen. Så hvis vi for alvor skal gøre noget ved det, så kræver det flere ressourcer," siger Mikael Sjöberg til AdvokatWatch og fortsætter:

"Det er klart, at man kan hente noget ved at udnytte tiden bedre – for eksempel ved at inddrage lørdage og aftener – men i sidste instans er der brug for en ressourcetilførsel."

Genåbner 27. april

Natten til fredag nåede regeringen og Folketingets partier til enighed om en aftale, der skal genåbne en større del af samfundet efter coronadvalen. Aftalen inkluderer domstolene, som har aflyst hundredvis af retsmøder som følge af nedlukningen. Det vil sige, at sagsbunkerne – i et i forvejen presset retssystem – ikke ligefrem er blevet mindre henover de seneste uger.

Domstolene "opfordres til at genåbne med henblik på hurtigst muligt at kunne gennemføre flest mulige sager", lød det i en pressemeddelelse fra Statsministeriet. Domstolsstyrelsen oplyser fredag, at domstolene genåbner mandag 27. april.

"Vi er utroligt glade for, at man har anerkendt og givet mulighed for, at domstolene kan åbne, fordi velfungerende domstole er et kerneelement i hele vores samfund, og det er utroligt belastende for folk, der er involverede i retssager, at de ikke kan få dem afgjort. Det gælder både civile sager, straffesager og familieretssager," siger Peter Fogh, formand for Advokatrådet, til AdvokatWatch.

Kristian Mølgaard glæder sig også over, at der kommer gang i hjulene igen, men står uforstående over for, at man ikke smøger ærmerne op straks. Og når retterne åbner igen, er der behov for, at de ikke kun holder åbent fra kl. 9-15 i hverdagene. 

"Jeg mener, at man skal åbne op for forlængede retsdage, og jeg er også åben i forhold til weekendarbejde. Jeg synes, at vi skal være åbne for at få afviklet det her, og jeg synes, at der er behov for at anvende alle de muligheder, der er tidsmæssigt," lyder det fra forsvarsadvokaternes formand.

Må være kreative

Mette Grith Stage er enig i, at puklen af sager kun kan nedbringes ved at tænke ud af boksen.

"I dag afvikler domstolene kun retssager mellem kl. 9 og 15. Hvis man ikke ændrer ved det i en periode, går der meget lang tid, inden de her seks ugers ophobning bliver afviklet. Jeg mener, at man skal arbejde med længere retsdage. I en begrænset periode bør man også tage weekender i brug," siger Mette Grith Stage og tilføjer:

"Og så mener jeg, at det er helt afgørende, at retterne i år aflyser retsferien. Normalt tager retterne ikke sager i de fire uger i juli, og jeg har fuld forståelse for, at dommere skal holde ferie, men derfor kan man godt køre på halvt blus henover sommeren i stedet for at have lukket helt ned, så dommerne afvikler deres ferie på skift. Det vil betyde, at man kan få afviklet nogle af alle de her retssager i sommerferien, hvor man normalt ikke har åbent."

Kristian Mølgaard og Peter Fogh mener heller ikke, at retterne skal lukke ned i sommerferien som vanligt. Ifølge Peter Fogh er "advokatsiden fleksibel".

"Man kan sagtens arbejde længere i domstolene og arbejde i weekenden, og jeg er helt sikker på, at domstolene også vil være fleksible," siger Advokatrådets formand.

Afsøger alle muligheder

Alle er imidlertid enige om, at genåbningen af domstolene skal ske på en sundsmæssig forsvarlig måde. DR beskrev torsdag, hvordan man på alternativ vis kan rykke retssagerne ud af domstolenes lokaler og ind i mere rummelige arealer som kaserner, skolebygninger eller gymnastiksale.

I Københavns Byret vil selv de største retssale for eksempel ikke kunne rumme de store retssager på grund af reglerne om social afstand, som AdvokatWatch skrev tidligere fredag.

Domstolsstyrelsen meddeler fredag, at der "arbejdes på højtryk for at finde løsninger, som gør, at vi kan få domstolene op at køre i højest muligt kadence, uden at det går ud over sundhedsmæssige hensyn".

"Vi undersøger samtlige muligheder for at udnytte den kapacitet, domstolene har, og ser også på mulighederne for at arbejde uden for normal åbningstid og tilvejebringe eksterne lokaler," udtaler Kristian Hertz, direktør for Domstolsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Men alt det kræver altså ressourcer, lyder det fra Dommerforeningen, og det er derfor, at Mette Grith Stage vil have politikerne på banen.

"Jeg er glad over at konstatere, at Dommerforeningen virker positiv over det her med at sætte retten uden for normal tid. Hvis formanden vurderer, at det er nødvendigt med flere ressourcer, så er politikerne jo nødt til at give domstolene en hjælpende hånd og tilføre dem de nødvendige ressourcer, og det mener jeg, at der skal handles hurtigt på," siger Mette Grith Stage.

Peter Fogh peger på, at domstolssystemet har været presset igennem længere tid.

"Hvis det kræver, at der kommer nogle flere midler til at få det op i fart igen, så må man gøre det," lyder det fra Fogh.

Københavns Byret kan ikke afvikle store retssager trods genåbning 

Dommere afviser ikke retsmøder om aftenen

Forsvarsadvokat: "Vores eksistensgrundlag er rykket væk under os fra den ene dag til den anden" 

Mere fra AdvokatWatch

Telefonerne er blevet stille hos boligadvokater

Der bliver solgt færre boliger, og det kan mærkes i advokatkontorerne. ”Heldigvis har jeg ikke et dyrt, forkromet kontor på Kongens Nytorv,” siger Mette Krog med egen forretning i den sjællandske by Borup.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier