AdvokatWatch

Husker du maj? Advokater ville i Folketinget

ÅRET DER GIK: Flere advokater ønskede en stemme i politik frem for advokatbranchen, der var rift om pladserne i Gældsstyrelsens advokatpanel af faste kuratorer, og et advokatfirma fik kritik for at kalde sig landsdækkende trods de fleste "kontorer" kun bestod af en postkasse.

Flere advokater stillede op til Folketingsvalget 5. juni. | Foto: Benjamin Nørskov

AdvokatWatch satte i maj fokus på advokater, der valgte at stille op til Folketingsvalget 5. juni, deres politiske ambitioner og deres bevæggrunde for – måske for en stund – at forlade advokatbranchen til fordel for det politiske liv på Christiansborg.

En af dem var advokaten Peter Stakemann, som stillede op som folketingskandidat i Københavns Storkreds for Det Konservative Folkeparti. Han mente blandt andet, at der er behov for flere dommere, som kan øge antallet af retssager, der bør afsættes flere midler til Bagmandspolitiet og Finanstilsynet, og så er der brug for skattelettelser i erhvervslivet, fortalte han i et interview med AdvokatWatch.

Derudover fulgte AdvokatWatch op med interviews med advokaterne Marie Bjerre, Anette Prang, Kåre Traberg Smidt og politiker Jan E. Jørgensen, der er tidligere advokat i Horten.

Politik og politikeres indblanding i advokatbranchen blev også et tema til Advokatsamfundets 100-års jubilæum, som blev fejret i maj. Her understregede Advokatrådets formand Peter Fogh flere gange, at "et statsligt tilsyn ikke hører hjemme i en moderne retsstat".

"Vi ser desværre en tendens til, at nogle politikere bevidst eller ubevidst glemmer vigtigheden af advokaters uafhængighed og advokaters rolle i retssamfundet. For eksempel blev der her i foråret fremsat et beslutningsforslag om et statsligt tilsyn med advokater. Gennemførelse af det beslutningsforslag vil efter min opfattelse helt åbenbart være i grundlæggende strid med nogle grundlæggende principper i retssamfundet. Beslutningsforslaget er ikke kommet længere – heldigvis – men det kom frem, og det ligger der, og derfor skal vi være opmærksomme på risikoen," lød det fra Peter Fogh.

Rift om plads i Gældsstyrelses panel

Advokatfirmaet Poul Schmith, bedre kendt som Kammeradvokaten, var stærkt repræsenteret i Gældsstyrelsens advokatpanel af faste kuratorer, som blev offentliggjort i maj. Med 23 advokater fyldte statens foretrukne advokat godt i det nyoprettede panel, der ellers havde til formål at udvide feltet af advokater, der kan komme til fadet i det offentliges konkurssager. Til sammenligning havde Bech-Bruun tre advokater med i panelet.

Det viste en optælling, som AdvokatWatch foretog i maj. Gældsstyrelsen åbnede dog op for endnu en ny runde af ansøgere, hvor omkring 150 nye ansøgninger dumpede ind i postkassen.

Kammeradvokaten trak igen overskrifter senere på måneden, da firmaet annoncerede, at managing partner Tomas Ilsøe Andersen i foråret 2020 trækker sig tilbage for at lade en ny partner overtage posten. Det bliver Jens Bødtcher-Hansen, som i dag er leder for faggruppen "Udbud, Transaktioner, EU og Markedsret."

Han kom til Kammeradvokaten i 2008, hvor han skiftede en stilling som erhvervsjuridisk direktør i Økonomi- og Erhvervsministeriet ud med en partnertitel hos statens foretrukne advokat, som i 2018 betjente det offentlige for 480 mio. kr.

Sidst men ikke mindst bød maj på en usædvanlig historie om firmaet Jensen Advokatfirma, der råder over to advokater og tre fuldmægtige, som på sin hjemmeside skrev, at firmaet har kontorer i 15 danske byer og er landsdækkende. Det viste sig dog, at firmaet kun havde sat en postkasse op i de fleste byer.

Danske Boligadvokater kaldte det falsk markedsføring og vildledning. Det afviste Jensen Advokatfirma, og andre firmaer bakkede op om, at en postkasse i en by er nok til, at man kan promovere sig med lokalt kontor. Debatten fik dog Danske Advokater til at erklære, at organisationen vil gå til Forbrugerombudsmanden for at finde ud af, hvor grænserne for advokaters markedsføring går.

Læs historierne her:

"Politikere glemmer – bevidst eller ubevidst – vigtigheden af advokaters uafhængighed"

To advokater kalder sig landsdækkende — har sat en postkasse op i 15 byer 

Danske Advokater går til Forbrugerombudsmanden: Vil falsk markedsføring til livs 

Jan E. Jørgensen klar til en tur mere for V: "Tidligere kolleger fatter ikke jeg gider"

Stakemann vil i Folketinget: Behov for strammere krav til advokater

Advokat og mulig MF'er: Jeg vil lave love der holder humanismen i hævd

Tidligere Gorrissen-advokat stiller op for Venstre: Jeg vil tale verden og samfundet op 

Advokat vil i Folketinget og styrke borgernes retssikkerhed over for det offentlige

Endnu en advokat føjer sig til Venstres folketingsgruppe

Ny managing partner hos Kammeradvokaten: "Jeg har altid brændt for ledelsesopgaven"

Kammeradvokaten sidder tungt på nyt kuratorpanel

Kuratorpanel kan få 150 nye medlemmer

 

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier