AdvokatWatch

Husker du november? Gennembrud for dansk legaltech

ÅRET DER GIK: Banebrydende udvikling på det danske legaltech-marked samt stakkevis af flysager var blandt begivenhederne i november, hvor et svar fra Kammeradvokaten til Konkurrencerådet også løftede sløret for advokatfirmaets omsætning.

"Det er stort for os, og det er stort for legaltech i Danmark," sagde Niels Martin Brøchner fra Contractbook efter en millionindsprøjtning fra blandt andre Google. | Foto: Contractbook / PR

I årets næstsidste måned blev det til et gennembrud for den danske legaltech-branche, da firmaet Contractbook fik en kapitalindsprøjtning fra selveste Google. For mens investeringslysten i legaltech-markedet stiger markant på verdensplan, havde venturekapitalen endnu ikke fundet vej til vores kyster – til danske startups.

"Det er stort for os, og det er stort for legaltech i Danmark. Vi har ikke set så mange herhjemme få så betydelig kapital fra venturefonde, så det giver os en tro på, at vi kan gå hele vejen, selv om de store penge typisk ligger på den anden side af Atlanten," sagde Niels Martin Brøchner, grundlægger og adm. direktør i Contractbook, til AdvokatWatch.

Det var Googles venturefond Gradient Ventures, der sammen med venturefonden Byfounders og en række angel-investorer postede 26 mio. kr. i det danske foretagende, som blev stiftet i 2015.

På det spirende legaltech-marked markerede et af landets største advokatfirmaer Bech-Bruun sig i den grad også med opkøbet af den danske softwarevirksomhed d60 og etableringen af et selvstændigt selskab til udvikling af nye digitale juridiske løsninger.

"Et stærkt ryk" og en "flot satsning i en ellers meget konservativ branche", lød vurderingen fra Nicholas Hawtin, adm. direktør i foreningen Nordic Legal Tech, som spåede, at flere advokatfirmaer vil følge samme skabelon for at vinde andele på legaltech-markedet.

Det var i det hele taget en begivenhedsrig måned på legaltech-området, hvor compliance-firmaet Risma Systems tog stikket hjem som årets danske legaltech-firma.

Pres på Kammeradvokaten

Der blev også skruet op for presset på Advokatfirmaet Poul Schmith, bedre kendt som Kammeradvokaten.

Nu var tiden til at opsige statens aftale med det private advokatfirma, den såkaldte kammeradvokataftale. Det skulle ske inden årets udgang, lød det fra Dansk Erhverv i november, hvor flere partier samtidig meldte sig klar til et opgør med Kammeradvokaten.

"Jeg synes, det virker som en udmærket idé at opsige den kontrakt, så vi kan få flere arbejdsopgaver sendt i udbud blandt hele Danmarks advokater," sagde Venstres Preben Bang Henriksen, som er formand for retsudvalget.

Der var opbakning fra både SF og DF, der tidligere på året havde foreslået, at man splittede statens juridiske opgaver op på flere hænder.

I november var der samtidig kritik af, at flere udgifter til statens foretrukne advokat generelt ikke bliver indregnet, når Kammeradvokatens officielle omsætning hos staten bliver talt op. "Misvisende" og "voldsomt", mente Preben Bang Henriksen.

Kammeradvokaten offentliggør ikke regnskabstal, men i et svar til Konkurrencerådet oplyste advokatfirmaet, at selskabets samlede omsætning er mindre end 750 mio. kr. Trods spekulationer kunne AdvokatWatch endvidere fortælle, at Advokatfirmaet Poul Schmith ikke er det største advokatfirma målt på omsætning.

Flysagerne væltede ind

Sager om kompensation for forsinkede eller aflyste fly hobede sig op i landets byretter. Først kunne AdvokatWatch fortælle, at Københavns Byret havde modtaget mere end 5000 flysager i 2019, og efterfølgende beskrev AdvokatWatch, hvordan sagsbunkerne også tårnede sig op i byretterne i Kolding, Aalborg og Randers.

Det har givet et øget arbejdspres i de retskredse, som landets største lufthavne hører til, og det fik SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt på banen. Hun ville ifølge Jydskevestkysten have justitsminister Nick Hækkerup (S) til at forholde sig til sagen. 

Udviklingen skyldes, at et hav af såkaldte retshjælpsselskaber er skudt op med en forretningsmodel, der går ud på at skaffe passagerer erstatning fra flyselskaberne for aflyste eller forsinkede flyafgange. Det er en EU-forordning fra 2004, som har gjort det muligt. På grund af uklarheder om, hvornår flyselskaber skal betale erstatning, opstår der dog flere tvister.

Vi bliver i retssystemet, hvor Sø- og Handelsretten atter fik ny retspræsident. Vicepræsident Lotte Wetterling overtog permanent roret i Danmarks største skifteret, som for anden gang på under et år skiftede ud på posten.

Venstre om tal for statens brug af Kammeradvokaten: "Misvisende" og "voldsomt"

Dansk Erhverv opfordrer til at opsige kammeradvokataftalen: Venstre klar til opgør

Trods flere spekulationer: Poul Schmith er ikke det største advokatfirma målt på omsætning

Legaltech-direktør om millionindsprøjtning: "Det er stort for os, og det er stort for legaltech i Danmark" 

Bech-Bruun går ind i legaltech med opkøb og nystiftet selskab

Compliance-firma vinder legaltech-pris

Flysagerne vælter ind i landets byretter: "Det giver et betydeligt ekstra arbejdspres"

Tusindvis af flysager hober sig op i Københavns Byret

Sø- og Handelsretten får ny retspræsident for anden gang på et år 

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier