AdvokatWatch

EU rejser sag mod Polen om domstolenes uafhængighed

Polen kan se frem til en retssag udløst af en ny polsk lov, der åbner mulighed for disciplinære undersøgelser af dommere.

Foto: Thomas Borberg

EU rejser sag mod Polen ved EU-Domstolen i opgør om domstolenes uafhængighed.

Det meddeler EU-Kommissionen torsdag i en erklæring.

Retssagen er udløst af en ny polsk lov, der åbner mulighed for disciplinære undersøgelser af dommere og i sidste ende sanktioner.

Dette undergraver ifølge EU domstolenes uafhængighed

"Dommerne er ikke godt nok beskyttet mod politisk kontrol," skrev EU-Kommissionen tidligere i en kritik af Polens regerende parti, Lov- og Retfærdighedspartiet (PiS).

Polens omstridte lov har ført til et nyt disciplinærkammer i Polens højesteret, som ifølge EU-Domstolens generaladvokat ikke er tilstrækkeligt uafhængig af statsmagten.

Kammerets medlemmer bliver udvalgt af et råd, hvis 15 rådmænd er udpeget af det nationale parlament

Parlamentet er domineret af regeringspartiet.

Kammeret hører og afgør blandt andet klagesager, der er kommet som følge af PiS-regeringens øvrige reformer af den polske højesteret.

Det gælder blandt andet sager om højesteretsdommere, der er blevet tvunget på tidlig pension, da Polen sænkede pensionsalderen fra 67 til 65 år i 2018

Det nationalkonservative regeringsparti, som ledes af Jaroslaw Kaczynski, ventes at blive genvalgt ved et parlamentsvalg i Polen søndag.

Partiet er blandt andet populært for at bruge mange penge på sociale ydelser og for en hård retorik, som lægger vægt på national stolthed.

Samtidig har partiet gentagne gange talt om påståede trusler mod polske kerneværdier fra EU, Tyskland, indvandrere og homoseksuelle.

PiS har massiv støtte i landområderne og blandt fattigere grupper i den polske befolkning samt blandt stærkt troende katolikker med konservative sociale værdier.

/ritzau/AFP

EU hiver Polen i retten for omstridt udskiftning af dommere

EU er "seriøst bekymret" over tilbageholdelse af advokat i Iran 

Endnu et land går med i EU's fælles anklagemyndighed 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Dommers adfærd på Facebook kom igen i fokus i denne uge, hvor Dansk Folkeparti holdt sommergruppemøde. Derudover fandt historier om blandt andet erhvervsjurister og barselsvilkår vej til spalterne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier