AdvokatWatch

Advokater går til angreb på forsikringsbranche i opgør om retshjælp

Ifølge Danske Advokater afstår mange advokater fra at føre sager, der er dækket af retshjælpsforsikringer, fordi taksterne er for lave. Det er medvirkende til, at antallet af civile retssager falder, lyder det. Forsikringsbranchen afviser kritik.

"Det er lettere for en klient uden forsikring at finde en advokat end for en klient med forsikring. Det kan ikke have været meningen med systemet," lyder det fra Paul Mollerup, der er adm. direktør i Danske Advokater. | Foto: Anne Bæk / Ritzau Scanpix

Mangelfulde retshjælpsforsikringer med for lav dækning er ifølge advokater medvirkende til, at antallet af civile retssager falder, skriver Børsen.

"Det er lettere for en klient uden forsikring at finde en advokat end for en klient med forsikring. Det kan ikke have været meningen med systemet," siger Paul Mollerup, adm. direktør i Danske Advokater, til avisen.

En retshjælpsforsikring følger domstolenes takster for godtgørelse af advokatomkostninger, som den vindende part i en retssag får tildelt. Taksterne har imidlertid stået stille siden 2009. De er så lave, at mange advokater ifølge brancheforeningen afstår fra at føre forsikringsdækkede retssager. Derfor vil advokaterne nu have højere takster.

Forsikring & Pension, der er forsikringsselskabernes brancheorganisation, peger på, at selskaberne blot følger domstolenes gældende takster, skriver Børsen.  

Antallet af civile retssager er næsten halveret siden 2010. Justitsminister Nick Hækkerup (S) har bedt Retsplejerådet undersøge årsagerne til udviklingen, der blandt andet tilskrives, at virksomheder i stor stil har vendt ryggen til retssystemet, fordi det ikke kan betale sig at føre en sag ved domstolene.

Dommerformand: Hvad skal retfærdighed koste?

Fald i retssager får minister på banen 

Virksomheder dropper domstolene 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Højesteret satte et eftertrykkeligt punktum på retsopgøret efter finanskrisen med stor millionbøde. Derudover bød ugen på historier om blandt andet ny patentdomstol, kritiseret advokatundersøgelse i Helsingør og højesteretsdom om salærkrav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier