AdvokatWatch

Ny aftale vil højne udskældt kvalitet af tolke-opgaver

Efter lang tids kritik fra domstole og advokater af kvaliteten af tolke har fagforeningen HK/Privat sammen med privat tolkefirma indgået en aftale, der sikrer "fair vilkår". Nu bør Justitsministeriet følge trop op og benytte leverandører med ordnede forhold, lyder det.

Byretten i Aarhus. | Foto: Benjamin Nørskov / Ritzau Scanpix

Problemer med både kvalitet og fremmøde af tolke ved landets domstole har fyldt medierne siden foråret.

Baggrunden er et udbud af området, som ifølge både domstole og advokater har forringet kvaliteten.

Nu indgår tolkeplatformen Voocali.com og HK/Privat en ny aftale, der sikrer, at hvis området kommer i genudbud, kan platformen byde ind som overenskomstdækket udbyder med fair vilkår, oplyser HK.

"Aftalen indebærer fair vilkår for alle med udgangspunkt i de oprindelige vilkår i Justitsministeriets takster, og aftalen dækker både fagtolke og translatøruddannede tolke."

Ifølge HK sikrer aftalen bl.a. en tolkeløn, man kan leve af, certificerede og kvalitetssikrede tolke til området, fuld transparens på platformen, afregning per påbegyndt time, genetillæg fra kl. 17, transporttillæg og kilometertillæg samt garanteret betaling.

"Jeg mener ikke, vi kan leve med, at området har så massive kvalitetsproblemer bl.a. på grund af urimelige vilkår. Det trænger i den grad til et løft. Nu går vi ind og sikrer, at der findes et alternativ med overenskomst og fair vilkår, og så håber vi, ministeriet tager konsekvensen og fremover vælger nogle leverandører med ordnede forhold, som det offentlige sådan set er forpligtet til," siger formand for HK/Privat, Simon Tøgern i meddelelsen.

Det er firmaet Easytranslate, der efter at have overtaget opgaven med at skaffe tolke til bl.a. domstolene, har mødt gentagen kritik af kvaliteten.

Forsvarsadvokat vil have Højesteret på banen efter tolkeproblemer

Tolkeproblemer skaber kaos i retssalene

Forsvarsadvokater: Forringet kvalitet af tolkning i retten

Forsvarsadvokater: Mangel på tolke krænker menneskerettigheder 

Mere fra AdvokatWatch

Nyt EY-panel skal bane vejen for opsplitning

150 partnere luftede i sidste uge deres bekymring over revisionsfirmaets storstilede plan om at splitte rådgiver- og revisionsdelen op i to seperate firmaer. Nu skal et nyt panel sikre, at planen går gnidningsfrit igennem.

Læs også

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier