AdvokatWatch

Forsvarsadvokat: Det bliver mere og mere vanskeligt at gå på arbejde

Landets forsvarsadvokater møder modvind hos både domstolene og politisk, blandt andet ved, at det er blevet sværere at have fuldmægtige ansat. Et udvalgsarbejde, der skulle hjælpe på problemet, er endt blindt. På sigt betyder det, at der kommer færre og dårligere uddannede forsvarsadvokater, lyder advarslen. Retssikkerheden er truet, mener advokat og formand for forsvarsadvokaterne.

Karoline Normann, advokat og formand for Advokatrådets strafferetsudvalg. | Foto: Advokatsamfundet PR

De fleste forsvarsadvokater har i dag truffet et valg om ikke at have fuldmægtige ansat, fordi der ikke er ressourcer til det. Det skal ses i lyset af, at domstolene ifølge en række forsvarsadvokater bliver mindre og mindre imødekommende over for at lade fuldmægtige møde i retten.

Problemstillingen blev for et år siden vendt og drejet på flere møder i Advokatrådets strafferetsudvalg, og i Landsforeningen af Forsvarsadvokater nedsatte man en gruppe, der skulle se på, hvilke initiativer der kunne gøre det lettere at have fuldmægtige ansat.

Men begge grupper er imidlertid kommet til kort.

"Forsvarsadvokater lever lige for tiden et liv, hvor det af alle mulige grunde løbende synes at blive mere og mere vanskeligt for os at gå på arbejde. Så i lyset af det blev vi enige om, at det ikke er tidspunktet, vi også skal beklage os over, at vi ikke altid må give møde ved en advokatfuldmægtig," siger Karoline Normann, advokat og formand for Advokatrådets Strafferetsudvalg.

Selv om Karoline Normann har kaldt det for en "højaktuel problemstilling", er debatten nu blevet udskudt på ubestemt tid. Det skyldes, at forsvarsadvokaterne lader til at være havnet i et stormvejr, som er længe om at blæse af. Sådan lyder det også hos Landsforeningen af Forsvarsadvokater.

Vi oplever ikke ligefrem medvind på Christiansborg for tiden. Det virker derfor fuldstændig nyttesløst at stille sig op og råbe nede på slotspladsen.

Karoline Normann, advokat og formand for Advokatrådets strafferetsudvalg

"Der er ikke nogen afklaring på det, og problemet er fortsat helt reelt. Vi har mange ting at bokse med, og vi bliver løbende konfronteret med nye problematikker, som tager førsteprioriteten af de ting, vi arbejder med," siger Kristian Mølgaard, advokat og formand for foreningen.

Forsvarsadvokaterne står over for en række udfordringer. Der er foretaget en række ændringer i retsplejeloven om forhold, der hurtigere fører til, at forsvarsadvokater bliver sat af sagerne. Retspraksis er ændret på flere områder, og en almindelig skik som pro bono-arbejde, er der blevet sat en stopper for.

Og derudover er der kommet et skærpet tilsyn for forsvarsadvokater, beskyldninger om klientfiskeri og en rapport fra Advokatsamfundet i februar, der fremhæver flere tvivlsomme metoder hos forsvarsadvokater.

"Vi har lagt det på hylden, fordi vi ikke ligefrem oplever medvind på Christiansborg for tiden. Det virker derfor fuldstændig nyttesløst at stille sig op og råbe nede på slotspladsen, for det er ikke det rette tidspunkt. Jeg er bekymret for, at vi overhovedet ikke ville få et ben til jorden, hvis vi kom nu og sagde, at vi gerne ville have lov til – i videre udstrækning end det kan lade sig gøre i dag – at give møde ved fuldmægtige," siger Karoline Normann.

Retssikkerheden bliver udfordret

Kristian Mølgaard ønsker ikke en decideret lovændring, men opfordrer til en mere åben tilgang fra domstolene – og gerne med en erkendelse af, at der er et uddannelsesbehov.

Den nedsatte gruppe fra Landsforeningen af Forsvarsadvokater har i efteråret holdt møder med dommerne i Københavns Byret for at finde en løsning.

"Der blev signaleret en mindre åbning over for, at man ville være mere lydhør og lade dem møde. Men problemet er ikke løst. Problemet er også, at vi ikke har så mange erfaringer med det, fordi det allerede har bevirket, at der hos forsvarsadvokater er færre fuldmægtige, end der var tidligere," siger han.

Det kan hurtigt blive en ond cirkel, der er svær at bryde ud af, for i en uklar verden er der heller ikke mod på at rekruttere fuldmægtige, pointerer han.

Der er ikke en mærkbar forandring lige rundt om hjørnet. For vi oplever ikke større friheder som forsvarsadvokater, men derimod større indskrækninger.

Kristian Mølgaard, advokat og formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater

"Selv om jeg håber, der kommer en løsning så hurtigt som muligt, tror jeg ikke, at der er en mærkbar forandring lige rundt om hjørnet. For jeg mener ikke, vi oplever større friheder som forsvarsadvokater, men derimod større indskrækninger."

Kristian Mølgaard udtrykker også bekymring for, at der kommer færre og dårligere uddannede forsvarsadvokater.

"Man får ødelagt noget af alsidigheden og diversiteten blandt forsvarsadvokater, for det underbygger den tendens, at det er anklageruddannede, der bliver forsvarer. Det er der ikke noget galt i, men det er altså en uddannelsesmulighed, der forsvinder. Når man afskærer en uddannelsesmulighed for forsvarsadvokater, mener jeg, retssikkerheden er udfordret af det," siger han.

I firmaet Stagetorn Advokater, hvor Karoline Normann er partner, droppede man – lige som mange andre strafferetskontorer – for omkring et år siden at have fuldmægtige. Og den beslutning ser hun heller ikke blive ændret foreløbing.

"Vi er alle sammen enige om, at det er et ærgerligt problem. Vores kontorer bliver belastet af, at vi ikke kan få fuldmægtige. Det er selvfølgelig enormt frustrerende, men det er ikke den kamp, der skal kæmpes lige nu. Og det er ikke fordi, vi ikke vil kæmpe kampen, men det er simpelthen et spørgsmål om prioritering," siger Karoline Normann.

Advokatfuldmægtige er på dagsordenen i strafferetsudvalg

Formand for forsvarere: Svært at løse problem med fuldmægtige uden domstolene

Danmarks største strafferetskontor overvejer at droppe fuldmægtige

Dommere om begrænsninger for fuldmægtige: Forsvarsadvokat er et personligt hverv 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

I denne uge fik landets advokater en ny guide til hvidvaskregler og flere opgaver på bordet på baggrund af Ruslands invasion i Ukraine. Branchens topchefer meldte derudover ud, at fleksibilitet er et konkurrenceparameter, men fasttidskontrakter lader vente på sig.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier