Advokatbranchen arbejder pro bono for et trecifret millionbeløb

PRO BONO-ADVOKATERNE: Advokatbranchen brugte 90.000 timer på gratis retshjælp i 2018, viser ny undersøgelse fra Danske Advokater. Timetallet bekræfter, at advokatbranchen ikke kun er interesseret i at tjene penge, men derimod har sigte på samfundets interesser, siger formand for Danske Advokater til AdvokatWatch.
Foto: Colourbox/Kzenon
Foto: Colourbox/Kzenon

De danske advokater brugte 90.000 timer på pro bono-arbejde i 2018. Det fremgår af en ny undersøgelse foretaget af brancheorganisationen Danske Advokater i februar.

Advokaters timetakst varierer meget, og det kan derfor være svært at give et bud på, hvor meget 90.000 timers pro bono-arbejde oversættes til i kroner og øre.

Beregnet på Danmarks Domstols grundtakst 1 på 1740 kr. giver Danske Advokater et "konservativt bud", der lyder, at advokaterne har givet gratis retshjælp for 150 mio. kr. Det svarer ifølge organisationen til en værdi af minimum 25.000 kr. per advokat og advokatfuldmægtig.

Hvad viser de her tal om branchen?

"Tallene bekræfter, at der generelt i branchen bliver ydet en pæn stor indsats på det her område. Det gør der formentlig også i visse andre brancher, men jeg synes, at det kan bidrage til også at nuancere det her billede, nogle ellers har af advokatbranchen, som en branche, der kun er interesseret i sig selv, og i at tjene penge og ikke har sigte på samfundets interesser. Det her bekræfter, at det jo ikke udelukkende er dét, der er tale om," siger Jørgen Kjergaard Madsen, formand for Danske advokater og partner i advokatfirmaet Kromann Reumert, til AdvokatWatch.

AdvokatWatch har tidligere beskrevet, hvordan advokatbranchen de seneste år har skruet op for pro bono-indsatsen. Det har ført til flere pro bono-timer, faste partnerskaber med eksempelvis Læger Uden Grænser og idrætsforeninger og en CSR-rapport opdateret med beskrivelser af advokatkontorernes pro bono-indsats.

Kommer tallet 150 millioner kroner bag på dig?

"Nej, det er ikke specielt overraskende, at det er så pænt, stort et beløb. Mange advokatfirmaer har arbejdet med pro bono i mange år, men det er et faktum, at indsatsen og fokus er steget på området. Dem, der ikke arbejder pro bono, har måske ikke kapaciteten, eller har ikke modtaget henvendelser," siger Jørgen Kjergaard Madsen.

I en rundspørge, foretaget af AdvokatWatch i februar, svarede flere advokatkontorer, at planen for 2019 var at bruge endnu flere timer på pro bono. Ifølge Danske Advokaters undersøgelse svarer hver tredje advokat, at deres virksomhed udførte pro bono-arbejde i 2018.

Nu er der ikke rigtig nogen tal at sammenligne med, fordi det er første gang, Danske Advokater laver den her type undersøgelse. Men tror du, tallet kommer til at stige i 2019?

"Ja, det gør det nok, fordi der nu er kommet mere fokus på det. Jeg tror, det har været jævnt stigende over mange år, og det tror jeg sådan set godt, det kan fortsætte med. Men på den anden sige er det også så rimelig højt, at det nok er svært at forestille sig, at der vil være nogen eksplosiv stigning," siger Jørgen Kjergaard Madsen.

Advokaternes pro bono-arbejde strækker sig ifølge Danske Advokater fra sportsret og flygtningeret til strafferet. Dog bliver der brugt flest ressourcer på retshjælp, familieret og "generel juridisk rådgivning" for NGO'er og fonde.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også