AdvokatWatch

Rigspolitiet bag nyt koncept til at opklare drabssager

Specialister skal rykke ud til politikredse og hjælpe med drabssager. DF taler for idé om "nyt rejsehold".

Foto: Ritzau Scanpix/Sanne Vils Axelsen.

Rigspolitiet arbejder på et nyt koncept, hvor specialister skal hjælpe politikredsene med de mest udfordrende sager.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

"Specialisterne skal kunne rykke ud til selve kredsen," siger politiinspektør ved Rigspolitiets nationale efterforskningscenter (NEC) Mikael Wern, som forklarer, at der vil være tale om "teledataanalytikere, open source-specialister eller andre eksperter".

Fra politisk hold er der et ønske om at styrke politiets drabsefterforskning.

Med 88 uopklarede drab i Danmark de seneste ti år mener flere, at det er tid til at tænke i nye baner, hvis de mest komplekse mordgåder skal løses.

Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti vil have en plan fra Rigspolitiet om drabsområdets fremtid.

"Opklaringsarbejdet har ikke været godt nok i visse sager," siger formanden for Folketingets Retsudvalg, Peter Skaarup (DF) til Jyllands-Posten.

Han vil derfor tage idéen om "et nyt rejsehold" med, når en ny økonomisk ramme for politiet skal fastlægges til efteråret.

I de to drabssager om Emilie Meng fra Korsør og Louise Borglit fra Herlev afprøvede politiet det såkaldte peer review-projekt, hvor specialister blev tilført politikredsene. 

Det er det arbejde, som nu bliver evalueret, og som skal blive til et mere fast koncept.

Efter politireformen i 2007, hvor 54 politikredse blev til 12, har kredsene selv skullet stå for selv de mest komplicerede drabssager.

Tidligere drabschef i det nu nedlagte rejsehold og politiinspektør hos blandt andet Københavns Vestegns Politi og Nordsjællands Politi Bent Isager-Nielsen var fortaler for reformen. 

I dag mener han, at reformen "ikke ramte skiven", hvad angår de mest komplicerede drabssager.

"Jeg tror, vi skal have en landsdækkende enhed, som hele tiden kan holde sig skarp på de allermest komplicerede aspekter af drabsefterforskning," siger han til Jyllands-Posten.

Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, siger, at han gerne ser "stærke centrale enheder" i politiet, så længe man samtidig kommer tættere på borgerne i hverdagen.

Nye tal: Politiet opklarer flere forbrydelser end tidligere

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

I denne uge fik landets advokater en ny guide til hvidvaskregler og flere opgaver på bordet på baggrund af Ruslands invasion i Ukraine. Branchens topchefer meldte derudover ud, at fleksibilitet er et konkurrenceparameter, men fasttidskontrakter lader vente på sig.

Læs også

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier