Mere magt til Folketinget: Embedsmænd skal kunne vidne i byretten
Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), lancerer en ny metode, hvor Folketinget på centrale punkter vil få forbedret mulighederne for at trænge til bunds i politisk prekære sager.
Det skriver Politiken.
En ny undersøgelsesform ved navn parlamentarisk forundersøgelse åbner for, at embedsmænd i særlige tilfælde kan blive bedt om at afgive vidneforklaring hos en dommer ved Københavns Byret, som kan foretage afhøring af embedsmænd. Samt at en dommer i byretten kan blive bedt om at tage stilling til udlevering af centrale dokumenter.
Parlamentariske forundersøgelser skal ifølge Pia Kjærsgaards oplæg kunne iværksættes af et et stort mindretal på 80 folketingsmedlemmer.
På et møde i Folketingets udvalg for forretningsorden har Pia Kjærsgaard onsdag formiddag fremlagt sit bud på en model for parlamentarisk forundersøgelse, hvis overordnede formål er at give Folketinget et mere smidigt redskab til at trænge til bunds i politiske problemsager end de dyre og ofte langsommelige kommissionsundersøgelser.
"Vi mangler det instrument, hvor vi kan gå videre med en sag, som er virkelig betændt. Det har jeg i hele min formandsperiode været meget opsat på. Jeg skal værne om Folketinget i forhold til regeringen. Jeg er Folketingets repræsentant i forhold til regeringen i alle sammenhænge," siger Pia Kjærsgaard til Politiken.
(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Politiken.)