AdvokatWatch

Jurister langer ud mod ny vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed

Justitsministeriet vil ændre i regler for offentligt ansatte. Det kan stække ytringsfriheden, mener eksperter. Minister afviser.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) får kritik for en ny vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed. | Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Fremover får whistleblowere sværere ved at råbe højt om kritisable forhold i den offentlige administration.

Sådan lyder advarslen fra juraeksperter og repræsentanter for offentligt ansatte på baggrund af et forslag fra Justitsministeriet om ændringer i vejledningen til offentligt ansatte om deres ytringsfrihed.

Det skriver Politiken fredag.

Ændringerne til den oprindelige vejledning, som er fra 2006, skal vejlede de ansatte, men ligner i realiteten mere en indskrænkning, lyder kritikken.

"Man bliver mere forvirret, end man bliver vejledt, og det er problematisk," siger Pernille Boye Koch, ekspert i forfatningsret fra RUC, til Politiken.

Ifølge forslaget, som er sendt i høring, vil offentligt ansatte fortsat være berettiget til at ytre sig som whistleblowere og give ikkefortrolige oplysninger til offentligheden.

Det nye er, at Justitsministeriet over halvanden side har indsat en række undtagelser fra offentlighedsloven, som ansatte opfordres til at overveje, inden de siger noget, skriver Politiken.

Samtidig er en passage helt fjernet.

De nye formuleringer i vejledningen kan få uheldige følger, påpeger ekspert i informations- og forvaltningsret Oluf Jørgensen, der er forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

"Det vil markant begrænse ansattes ret til at videregive oplysninger, når offentlighedslovens undtagelser bliver pejlemærker," siger han til Politiken.

Enhedslistens retsordfører Rosa Lund meddeler torsdag aften i en pressemeddelelse, at hun indkalder justitsministeren til et samråd.

"Han skal ikke slippe afsted med de facto at indskrænke ytringsfriheden. "

"Det er udemokratisk, og det ser rigtig ringe ud, når han endda er minister i en regering med en blakket fortid, når det kommer til at mørklægge og lukke munden på whistleblowere," siger hun.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) afviser kritikken.

"Formålet er på ingen måde at indskrænke ytringsfriheden eller i øvrigt at ændre reglerne, men alene at klargøre, hvad der allerede gælder," siger han til avisen.

Formand i Dansk Magisterforening Camilla Gregersen godtager ikke Søren Pape Poulsens forklaring.

"De gældende regler er meget klare. Lige nu står der tydeligt, at offentligt ansatte frit kan videregive ikkefortrolige oplysninger. Det er den klarhed, man nu fjerner," siger hun.

Hun ryster på hovedet af de foreslåede ændringer i vejledningen, som ifølge hende vil skabe usikkerhed hos de offentligt ansatte.

"Det er vigtigt for de ansattes retssikkerhed, at der er helt klare retningslinjer, for ellers tør de ikke at stå frem."

"De nye formuleringer er særdeles uklare, så jeg tror simpelthen ikke, at den enkelte medarbejder kan gennemskue, hvad de må og ikke må, og derfor risikerer vi, at de giver sig selv mundkurv på," siger hun.

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier