Forsvarsadvokater: Pape truer retssamfundet

Et nyt lovforslag, hvor forsvarsadvokater udpeges som en særlig risikogruppe, er blandt andet baseret på en rapport, der konkluderer det modsatte. Det er et stort problem for retssamfundet, når forsvarsadvokater bliver stemplet som uvederhæftige, lyder det fra forsvarsadvokaternes formand.
Formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater Kristian Mølgaard. | Foto: Ritzau Scanpix.
Formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater Kristian Mølgaard. | Foto: Ritzau Scanpix.

Selvom en rapport fra EY – bestilt af Justitsministeriet – konkluderer, at der ikke er et udbredt problem med, at forsvarsadvokater udgør en særlig risiko for at overtræde reglerne, ligger den alligevel til grund for et lovforslag, der skal skærpe tilsynet med forsvarsadvokater.

Ifølge Berlingske fremgår det af bemærkninger til lovforslaget, at tilsynet med forsvarsadvokater skal skærpes, og de skal udsættes for oftere og mere intensivt tilsyn end andre advokater.

Men i EY-rapporten står der, at der ikke er grund til at tro, at det er et udbredt problem, at forsvarsadvokater overtræder loven eller handler i strid med de advokatetiske regler.

"Det forekommer mig særdeles krænkende, at man udarbejder et lovforslag og et skærpet tilsyn, hvor man forlader udkommet af den undersøgelse, man selv har fået lavet. I stedet konkluderer man modsat," siger formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater Kristian Mølgaard til Berlingske.

Han påpeger over for avisen, at han ser det som "et stort problem for retssamfundet, når politikere sætter en etikette på forsvarsadvokater om generelt at være uvederhæftige." Kristian Mølgaard mener, at hele præmissen om en retfærdig rettergang på den måde undermineres.

Også på Københavns Universitet skaber baggrunden for lovforslaget undren. Professor i strafferet Jørn Vestergaard kalder det "besynderligt" at skyde på forsvarsadvokaterne på baggrunden af EY-rapporten.

Lovforslaget er sat på dagsordenen til andenbehandling i Folketinget tirsdag. Ifølge Berlingske er der udsigt til bred politisk opbakning til lovforslaget.

EY-rapport tegner nuanceret billede af advokatbranchen

Tilsynspakke bliver et prioriteringsspørgsmål i Advokatsamfundet 

Her er Justitsministerens stramninger i advokatbranchen 

Horten-advokat kritiserer Papes stramninger over for forsvarsadvokater: "Vi er ikke det dårlige selskab" 

Nyudklækket forsvarsadvokat: "Jeg synes ikke, folk skal gå ud og skyde hinanden, men det er nødvendigt, at de får et forsvar" 

Retsordførere vil have Schlütersag til at indgå i nyt lovforslag 

Advokatrådet svarer igen på kritik: Der var flere tilsynsbesøg end tallene viser 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også