Provinsforsvareren kan forsvinde: "Vi er da gode nok at have i nærheden"

TÆT PÅ: Ib Gorm Pedersen er ikke klar til at slippe advokatgerningen helt endnu, men han kan godt være nervøs for, at folk på et tidspunkt må undvære at have en forsvarsadvokat ved hånden i deres nærområder. AdvokatWatch har talt med ham.
Advokat og tidligere medejer af Middelfart Advokaterne, Ib Gorm Pedersen. | Foto: PR.
Advokat og tidligere medejer af Middelfart Advokaterne, Ib Gorm Pedersen. | Foto: PR.

Strafferet er blandt specialerne hos Middelfart Advokaterne. Det gælder også for den 66-årige advokat og tidligere medejer Ib Gorm Pedersen, der imidlertid godt kan blive bekymret over fremtidsudsigterne for forsvarsadvokater i provinsen.

De ser nemlig ikke lyse ud, hvis man spørger den garvede forsvarer.

Han peger dels på retskredsreformen fra 2007 som årsag til sin skepsis, men også på et aktuelt lovforslag om at fratage kørselspenge for advokater, der har mere end 30 kilometer til retten på grund af netop den reform, som betød, at flere byer mistede deres byret – heriblandt Middelfart på Vestfyn.

"Der er jo ikke nogen, der vil starte i en by, hvor der ikke er en ret. Du er allerede sat en halvanden time bagud i indtjening ved at være her i forhold til at have kontor i Odense. Hvis man skal køre halvanden time for at komme i retten, og man ikke vil honorere det, bliver det vanskeligere at få folk til at slå sig ned som forsvarsadvokat ude i provinsen," siger han og tilføjer:

"Det kan godt være, at advokater ikke er Guds bedste børn, men vi er da trods alt gode nok at have i nærheden."

Snuppede retssalen

Hans blide stemmeføring bliver alvorlig, når samtalen falder på udsigterne for forsvarerne i udkantsområder. Og Ib Gorm Pedersen er ikke ligefrem tilhænger af retskredsreformen. Middelfart Advokaterne fik godt nok et nyt kontor ud af det, da de flyttede ind i retsbygningen på Algade, men det har altså gjort det sværere at drive advokatforretning i de berørte byer.

Han kan dog godt trække på smilebåndet, når han tænker tilbage på indtoget i retsbygningen.

"Min kompagnon Poul Jensen-Dahm ville gerne have dommerens kontor. Der var udgang til haven. Vores fuldmægtig ville gerne have retsassessorens kontor, og så var der et lille fuldmægtig-kontor tilbage til mig. Så kiggede jeg mig lidt rundt, og så var der jo retssalen. Den nuppede jeg. Så jeg fik et kontor på 55 kvm i retssalen," fortæller Middelfart Advokaternes tidligere medejer, som også havde byens borgmester på klientlisten.

"Han var her tit, og han sagde altid: 'Jeg har det altså ikke godt med, at du har et større kontor end mig'," siger Ib Gorm Pedersen og slår en lun latter op.

Ib Gorm Pedersen (tv.) med sine kolleger hos Middelfart Advokaterne foran den tidligere retsbygning, Tinghuset. Foto: PR. | Foto: PR.
Ib Gorm Pedersen (tv.) med sine kolleger hos Middelfart Advokaterne foran den tidligere retsbygning, Tinghuset. Foto: PR. | Foto: PR.

 

For dystert at være anklager

For seks år siden valgte han at drosle ned for aktiviteterne efter et langt liv i advokatbranchen og 27 år som partner hos Middelfart Advokaterne. Han er gået ned på under halv tid, men sagerne vælter stadig ind på skrivebordet i det vestfynske. De fleste handler om hushandler, dødsboer og ikke mindst strafferet.

"Jeg havde en klient, der for 30 år siden flygtede fra Assens Arrest og gemte sig nede i Sønderborg. Han har siden anbefalet mig til alle sine dårlige venner i Sønderborg, så jeg har været dernede ca. en gang om måneden i de sidste 30 år. Du kan godt have en strategi, men det kan være tilfældigheder, der udvikler forretningen," siger advokaten, der har møderet for Højesteret.

Oprindeligt ville Ib Gorm Pedersen gerne være anklager og tilbragte tre sommerferier i praktik hos anklagemyndigheden i Horsens og Odense. Ophold, der sporede ham ind på en karrierevej som forsvarsadvokat.

"Det blev for sort for mig at være anklager. Du skal kun se det dårlige i mennesker, og jeg har det langt bedre med at sige, at vedkommende måske ikke er helt uforbederlig. Lad ham få en chance," siger forsvarsadvokaten.

På advokatkontoret i den vestfynske by er det hovedsageligt private kunder, der kommer ind ad døren. Der er dog ikke lige så mange ansatte til at tage imod dem, som der var engang.

Iskolde kalkuler

I dag er de tre advokater, heraf to partnere, to advokatfuldmægtige og fire sekretærer. I 1988 var de to advokater, to fuldmægtige og 16 sekretærer, så billedet har ændret sig noget, som Ib Gorm Pedersen siger.

"Det er især hushandlerne, som er gået ned. Vi plejede at lave rigtig mange hushandler, men staten mente, at der skulle være mere konkurrence på markedet, så man fjernede skødemonopolet fra advokaterne, og det kan mærkes på indtjeningen i vores forretning. Vi havde nemlig en god basisindtjening på hushandlerne, og den omsætning mangler vi. Det har så især betydet, at vi har måttet sige farvel til nogle sekretærer."

Den manglende basisindtjening betyder også, at der er blevet mindre fleksibilitet til at lave pro bono-arbejde, hvilket ærgrer Ib Gorm Pedersen.

"I gamle dage kunne man godt bruge noget tid på at lave pro bono-arbejde, men mange advokatfirmaer har i dag en iskold kalkule, der dikterer, at man skal omsætte for så og så meget om dagen, og så bliver det ét stort ræs med hele tiden at skulle fakturere. Der er flere advokater, der for eksempel har meldt sig ud af Advokatvagten," lyder det fra advokaten, som selv tropper op i Advokatvagten fire gange om året.

Generationsskifte

Da Ib Gorm Pedersen sammen med kompagnonen Poul Jensen-Dahm i 2014 valgte at sælge deres andel af butikken, var det Jeppe Vang Madsen, der købte sig ind i firmaet. Han kom fra Ret & Råd i Middelfart og er også forsvarsadvokat. Det blev betegnet som et glidende generationsskifte. Og det var ikke en svær beslutning for Ib Gorm Pedersen, der i 2012 blev diagnosticeret med prostatakræft. Hans andet møde med cancer.

"Jeg tænkte, at det godt kunne være, at jeg skulle lade være med at arbejde ti timer om dagen, hvis jeg ikke havde så mange år tilbage," fortæller han.

Den 66-årige advokat med sine børnebørn Solvej og Albert. Foto: Privat. | Foto: Privat.
Den 66-årige advokat med sine børnebørn Solvej og Albert. Foto: Privat. | Foto: Privat.

Ib Gorm Pedersen er i dag rask, men mærker stadig efterdønningerne fra sin veloverståede operation. Han bliver hurtigere træt og har også meget let ved at blive rørt.

"Det væltede mig noget, da jeg fik beskeden. Nu er det som om, jeg er kommet over det, men jeg kan godt mærke klumpen i halsen igen, når jeg snakker om det nu."

I dag har den 66-årige tidligere partner lavet sin egen kontrakt. Der står, at han må komme, når han vil, og han må gå, når han vil. Derudover har han lov til at holde en uges ferie hver måned oveni de seks uger, som man har ret til.

Stadig sjovt

Han når dog ikke helt at holde 18 ugers ferie om året, for der kommer alligevel nogle straffesager ind, som han skal tage sig af. Og han bestræber sig på at komme ind på kontoret hver dag. I gennemsnit bliver det til 15-17 timer om ugen for den erfarne forsvarsadvokat, der bor i Strib lidt nord for Middelfart. Tidligere arbejdede han alle ugens syv dage – og ti timer om dagen i hverdagene. Det har givet mere tid med familien og ikke mindst børnebørnene.

"Det er en af de helt store gevinster ved at trappe ned," siger Ib Gorm Pedersen og fortsætter:

"Engang hastede man hjem efter en sag i København, men nu streger man resten af dagen for at se børn og børnebørn. Hvis jeg har en sag i Odense kl. 10, sover jeg længe og kører direkte derind. Bagefter tager jeg eftermiddagen fri og besøger min søster og svoger, som giver frokost. Jeg har virkelig arbejdet meget førhen, så det er dejligt at have den frihed."

Hvordan var det at træde tilbage fra frontlinjen efter så mange år ved roret? Kan du blande dig uden om, når der skal tages beslutninger?

"Jeg har da været nervøs for, om jeg kunne det, når jeg har været vant til at bestemme, men det har egentlig ikke været noget problem. Jeg vil snarere sige, at der er nogle byrder, der er blevet løftet fra mine skuldre. Det er dejligt ikke at have noget ansvar for personale og økonomi osv.," siger Ib Gorm Pedersen.

Han er dog ikke helt klar til at kvitte advokatgerningen endnu, selv om han ifølge sin pensionsrådgiver sagtens kan lægge juraen på hylden.

"Jeg var 62 år i 2014, og jeg var slet ikke klar til at holde op med at arbejde. Jeg fylder 67 til februar, og jeg er stadig ikke klar til at stoppe. Jeg har stadig mange straffesager, og jeg synes, det er rigtig sjovt."

I en artikelserie, Tæt På, ser AdvokatWatch nærmere på strategien hos nogle af landets lokale advokatfirmaer. Hvilke udfordringer står de med, og hvordan tackler de dem? Links til andre artikler i serien kan ses nedenfor.

Sydfynske advokater holder skarpt øje med revisionshusenes indtog på markedet for juridisk rådgivning

Penta Advokater trådte ud af Advodan for at nå vækstmål

Marianne og Karsten er rykket tilbage til de byer, hvor advokaterne forsvinder fra

Holbæks lokale advokat er vidne til provinsens forandring: "Beslutningskraften flytter ud af byen" 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også