AdvokatWatch

Dine, mine og vores børn giver familieretsadvokater flere udfordringer og mere forretning

Nye familiekonstruktioner skaber nye udfordringer for familieretsadvokater. Men forandringerne giver også flere arbejdsopgaver, mener formanden for Danske Familieadvokater.

Dennis Holm Pedersen, advokat med specialie i familieret | Foto: PR

Ifølge Danmarks Statistik findes der 37 forskellige familieformer i Danmark. Familietyperne spænder over et bredt spektrum af enlige forældre og sammenbragte familier, hvor forældrene enten har børn fra tidligere forhold, har fået børn med den nye partner eller begge dele.

De mange nye familieformer skaber udfordringer for familieretsadvokaterne, som skal lave testamenter, ægtepagter og andre juridiske dokumenter til familierne, hvor der skal vises hensyn til både dine, mine og vores børn.

"Vi ser i høj grad et opbrud af det traditionelle familiemønster, mens der bliver dannet nye familieformer, og det skaber nye udfordringer," siger Dennis Holm Pedersen, der er advokat og partner i Advodan Lyngby, hvor han især håndterer sager inden for det familieretslige område.

"Ofte møder man hinanden, man går fra hinanden igen og finder sammen med en anden på et senere tidspunkt i livet, hvor man allerede har fået børn med den første partner. Familiemønstrene er ikke under pres, men de er under forandring. Den forandringsproces gør, at vi bliver udfordret på det juridiske område, da vi altid skal tage afsæt i den virkelighed, vores kunder befinder sig i," uddyber Dennis Holm Pedersen.

I dag er det derfor snarere reglen end undtagelsen, at Dennis Holm Pedersen laver juridiske dokumenter for sammenbragte familier. Hans hovedudfordring er, at der skal tages hensyn til de mange forskellige ønsker og krav, som Dennis Holm Pedersen skal forene i det endelige dokument.

"Jeg tror ikke, at vi er færdige med at se nye samlivsformer, for der vil stadig ske en udvikling. Det vil også i fremtiden give udfordringer og problemstillinger, som vi skal forholde os til, både i forhold til testamenter og ægtepagter," siger Dennis Holm Pedersen.

Mere arbejde til advokaterne

Hos Danske Familieadvokater kan formand Anne Broksø også nikke genkendende til de udfordringer, som de mange nye familieformer har bragt med sig. Hun understreger dog, at det er gode udfordringer.

Foto: PR
Foto: PR

Advokat og formand i Danske Familieadvokater, Anne Broksø

"Lovgivningen er opbygget med den traditionelle kernefamilie i centrum. Så hver gang, man ikke har med en kernefamilie at gøre, så har man brug for andre former for dokumenter, for så passer man ikke ind i loven. Det, synes jeg, er spændende. Samtidig giver det os familieadvokater mere at lave, og det giver os sjovere og mere udfordrende arbejdsopgaver," siger Anne Broksø, som til daglig arbejder som familie- og arveretsadvokat i Ret & Råd i København.

Er digitale testamenter og ægtepagter en trussel mod de klassiske familie- og arveretsadvokater?

"Det korte svar er, at selvfølgelig er de det. Jeg synes dog, at det er helt tåbeligt, at folk bruger online-løsningerne uden at få professionel rådgivning også. Omvendt må jeg også gribe i egen barm og sige, at branchen har været for længe om selv at opfinde noget lignende. Derfor har vi i dag gratis onlineløsninger, hvor man eksempelvis kan få lavet et testamente uden rådgivning. Jeg har dog endnu ikke set et sådan testamente, som er lavet rigtig godt," siger Anne Broksø.

Hun tilføjer, at det er familieadvokaternes opgave at forklare kunderne, at der kan være konsekvenser ved at få lavet sine juridiske dokumenter over nettet.

"Men det er også en gammeldags tilgang til arbejdet at sige, at kunderne skal møde op på advokatkontoret, hvor man holder et møde, og advokaten efterfølgende laver dokumentet. For det er ikke i tråd med den udvikling, som vi ellers ser. Hele branchen bør tænke i mere moderne tanker om, hvordan vi i 2018 laver advokatarbejde," siger Anne Broksø.

Rådgivning i øjenhøjde

Hos Advodan i Lyngby får Dennis Holm Pedersen dog ikke sved på panden over de muligheder, nettet har åbnet op for. De danskere, som vælger en onlineløsning, ville nok ikke have gået til en advokat alligevel, mener han.

Dennis Holm Pedersen kan til gengæld godt få en smule sved på panden over de mange nye muligheder, som diverse lovændringer har åbnet op for.

"Senest har vi fået mulighed for at skabe nogle yderligere skræddersyede løsninger. Det giver nogle udfordringer, for det sætter betydelige krav til den rådgivning, kunderne skal have. Ikke mindst fordi det skal klarlægges for kunderne, hvilken løsning der er bedst for dem. Jeg oplever, at nogle kunder har fået lavet en løsning, som de bestemt ikke er tilfredse med. Og det finder de først ud af bagefter, for kunderne har ikke forstået, hvilken aftale der blev indgået," siger Dennis Holm Pedersen.  

Det stiller også store krav til, at juraen bliver bragt ned i øjenhøjde med kunderne. Det gør Dennis Holm Pedersen især ved at udtrykke sig direkte og uden omsvøb, samt holde sig fra fagudtryk og i stedet bruge almindeligt dansk.

"Jeg plejer at sige til mine fuldmægtige, at når de snakker med kunderne, så skal de være opmærksomme på, at de ikke skal tage afsæt i deres egen situation, men i kundens situation. Samtidig skal man formulere det, så kunden forstår det. Og hvis kunden alligevel ikke forstår en del af dokumentet, så vil jeg gerne forklare det en gang til. For i sidste ende er det kundens dokument, ikke mit," siger Dennis Holm Pedersen.

Njord om fejl i online-testamenter: "Mange forstår ikke konsekvenserne af at få lavet testamente på nettet"

Direktør for Statsforvaltningen skifter til Ret & Råd

Efter splittelse af stort advokatfirma: Det har været lærerigt, men ikke sjovt 

Mere fra AdvokatWatch

Jagt på insolvensadvokater når nye højder

Flere virksomheder går konkurs, og antallet af jobannoncer rettet mod advokater med speciale i insolvens og rekonstruktion har de seneste måneder været på rekordhøjt niveau.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier