AdvokatWatch

Dommerforeningens formand: Domstole bør fritages for politikernes sparekrav

Det er principielt problematisk, når politikere via finansloven tvinger nye besparelser ned over domstolene. Det mener Dommerforeningens formand, Mikael Sjöberg, der ser det som et brud med det demokratiske grundprincip om en tredeling af magten.

Foto: Ritzau Scanpix/Keld Navntoft

I løbet af de seneste ti år er 17 pct. af de ansatte ved de danske domstole blevet sparet væk. Og samtidig med, at man får mere og mere komplekse sager, må flere dommere nu klare sig uden en retssekretær.

Besparelserne er gennemtrumfet af skiftende regeringer, som via sine finanslove har fjernet ressourcer fra domstolene, og det er ifølge Dommerforeningens formand, Mikael Sjöberg, "principielt problematisk".

Det siger han i et interview med Politiken.

Her opfordrer han til, at domstolene frtitages for politikernes sparekrav, da det er i strid med vores demokratiske grundtanke om magtens tredeling i den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt.

"Det principielt problematiske er, at de to andre magter reelt kan bestemme størrelsen på domstolene – den magt, der skal kontrollere dem. Og de seneste år har de besluttet, at vi skal være stadig mindre," siger Mikael Sjöberg og tilføjer:

"Jeg synes, det ville være logisk og naturligt at undtage domstolene fra de årlige sparekrav på finansloven på lige fod med de andre samfundsbærende institutioner, Folketinget, kongehuset, Ombudsmanden og Rigsrevisionen."

Han kalder det danske domstolsvæsen for "et af verdens bedste", men advarer også om, at "vi er ved smertegrænsen for, hvor meget vi kan skære i det, før det for alvor går ud over kvaliteten."

Dommerforening advarer politikere mod at blande sig i domstolenes arbejde  

Dommere tjener mere end nogensinde på bijob  

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier