AdvokatWatch

Justitsministeren ønsker flere redegørelser på voldtægtsområdet

Justitsministeren har indledt sit arbejde efter sommerferien med at gå voldtægtsområdet efter i sømmene. Nu forlanger han flere redegørelser fra Rigsadvokaten og Rigspolitiet.

Foto: Jens Dreisling/Polfoto (arkiv)

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har bedt Rigsadvokaten om at undersøge, hvorvidt ønskede strafskærpelser på voldtægtsområdet er slået igennem som ønsket. Samtidig har Pape bedt både Rigspolitiet og Rigsadvokaten om status på "Respekt for voldtægtsofre"-pakken, der blev lanceret i 2016.

Det skriver B.T.

"Jeg har bedt Rigsadvokaten om at komme med en oversigt over, hvordan den nye lovgivning virker. Altså hvordan er dommene, og virker strafskærpelsen efter hensigten? Det, vi har villet fra Folketingets side, er det sket?," siger Søren Pape Poulsen i et interview med avisen.

Ønsket om redegørelser på voldtægtsområdet kommer, efter B.T. henover sommeren har kunnet beskrive, at de første domme for voldtægt efter en strafskærpelse i juli 2016 ikke levede op til de politiske ønsker.

I forbindelse med strafskærpelsen blev der lagt op til, at fuldbyrdet voldtægt ved vold eller trussel om vold skulle straffes med mellem 2½ år og 3 års fængsel. I B.T.'s gennemgang af de ti første sager, hvor forbrydelsen er sket efter strafskærpelsen, og der siden af faldet dom ved en byret, lød gennemsnitsstraffen på 26,7 måneder – lidt over to års fængsel.

Af de ti domme, hvor forbrydelsen er fundet sted efter strafskærpelsen, er otte af dem enten parvoldtægter eller kontaktvoldtægter. Her udgør gennemsnitsstraffen 16,9 måneders fængsel – under halvandet år.

Tidligere har Justitsministeriet i en mail til B.T. oplyst, at man først regnede med, at strafskærpelsen for alvor ville slå igennem i løbet af 2017. Og nu ønsker Søren Pape en status på området.

"Vi skal have set nærmere på de nye domme – har vi fået det ud af den stramning, vi har lavet. Vi skal finde ud af, om stramningen virker. Og hvis den ikke virker, må vi tage fat på det," siger Søren Pape Poulsen.

Yderligere har Justitsministeren ønsket, at der skal ses nærmere på, om Justitsministeriets initiativ fra 2016 'Respekt for voldtægtsofre', hvor behandlingen af netop voldtægtsofre hos blandt andet politiet skulle ses efter i sømmene.

I den forbindelse ønsker ministeren en redegørelse fra Rigspolitiet og Rigsadvokaten på området.

Denne artikel er videreformidlet af Ritzau på vegne af BT.

Pape nedsætter nyt panel med advokater

 

Efter kritik af retshjælpsordningen: Justitsministeriet forventer udmelding i "nærmeste fremtid"

Horten-advokat kritiserer Papes stramninger over for forsvarsadvokater: "Vi er ikke det dårlige selskab" 

Mere fra AdvokatWatch

Telefonerne er blevet stille hos boligadvokater

Der bliver solgt færre boliger, og det kan mærkes i advokatkontorerne. ”Heldigvis har jeg ikke et dyrt, forkromet kontor på Kongens Nytorv,” siger Mette Krog med egen forretning i den sjællandske by Borup.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier