AdvokatWatch

Ny blæst om Tibetsag kan forsinke straffesag om politifolks løgn

Usikkerhed om den nye Tibetkommission får Københavns Byret til at udsætte berammelse af straffesag.

Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

En dommer i Københavns Byret har tirsdag opgivet at fastsætte datoer for, hvornår det skal afgøres, om to ledere i politiet har løjet for retten. Det skyldes den fornyede blæst om Tibetsagen.

De to mænd anklages for at have afgivet falsk forklaring i et retsmøde for næsten fem år siden. I august 2013 skulle de besvare spørgsmål om politiindsatsen under statsbesøget af den kinesiske præsident Hu Jintao året før.

Men de førte altså dommeren bag lyset, hævder Statsadvokaten i København, som derfor vil have de to - vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen og politikommissær Henrik Oryé - straffet. Begge nægter sig skyldige.

Tirsdag kunne dommer Hanne Fog-Petersen dog i et berammelsesmøde ikke fastsætte datoer for sagen.

Årsagen er, at regeringen vil genstarte den kommission, der i første omgang undersøgte politiet, PET samt Stats-, Justits- og Udenrigsministeriets rolle i forbindelse med, at politiet overtrådte blandt andet Grundloven.

Såvel borgernes ret til at ytre sig og til at demonstrere blev krænket af politiet.

"Vi kender endnu ikke kommissoriet for den nye kommission og tidshorisonten," siger advokat Anders Neméth tirsdag efter mødet med dommeren. Sammen med advokat Martin Cumberland er han forsvarer i sagen.

Derfor vil byretten 21. september gøre et nyt forsøg på at tage stilling til, hvornår straffesagen skal behandles.

Endnu er der ikke lavet en opgavebeskrivelse til den nye Tibetkommission. Inden sommerferien regner Justitsministeriet med at kunne præsentere et udkast til kommissoriet.

/ritzau/

Anklager tiltales for at instruere politividner

Advokater kritiserer dommer for dørlukning i stor svindelsag 

Dommere om begrænsninger for fuldmægtige: Forsvarsadvokat er et personligt hverv

 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Højesteret satte et eftertrykkeligt punktum på retsopgøret efter finanskrisen med stor millionbøde. Derudover bød ugen på historier om blandt andet ny patentdomstol, kritiseret advokatundersøgelse i Helsingør og højesteretsdom om salærkrav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier