Entreprenant jurastuderende kaster sig over legaltech

Mike Vestergaard, der tidligere er blevet hædret for Lejernes Frie Retshjælp, er klar med et nyt projekt med en software, som kan fortælle, om der er potentiale i en sag. Flere investorer står allerede og banker på døren.

Det var med Lejernes Frie Retshjælp, at den 24-årige Mike Vestergaard sprang ud som iværksætter, men det skal være med hans nye projekt Digura, at den entreprenante jurastuderende vil cementere sig som forretningsmand.

Sammen med et team på syv personer har Mike Vestergaard nu forladt retshjælpsområdet for i stedet at kaste sig over legaltech – nærmere bestemt inden for området "software as a service."

"Vi har udviklet en software, som kan sige, om der er potentiale i en sag. Det er til at starte med inden for lejeret, men den skal videre til andre retsområder," siger Mike Vestergaard til AdvokatWatch.

Kunstig intelligens rettet mod kunder

Helt konkret kommer det til at foregå sådan, at kunder skal udfylde en række spørgsmål online, hvorefter softwaren vil vurdere sagen ud fra objektive krav i forhold til retspraksis og derefter komme med en vurdering af, om der er potentiale for at vinde sagen eller ej.

Mike Vestergaard peger på, at AI typisk tidligere har været brugt internt i advokatbranchen i forhold til sagsgennemgang, men at det her også er rettet mod kunderne.

"Uret tikker jo relativt hurtigt i advokatbranchen, og med denne løsning slipper kunderne for opkald og personligt fremmøde. De kan sidde hjemme i sofaen, indgive sagen og få testet, om der er noget at komme efter," pointerer han.

Samtidig gør softwaren også, at det for advokaterne er nemt at sætte en sagsmappe sammen, hvis man går videre med sagen, fordi softwaren selv kan sammensætte sagen med retspraksis, lovtekster og processkrifter i den fil, som eventuelt skal sendes videre til huslejenævnet.

"Så advokaternes interne brug er minimal samtidig med, at det også er det for forbrugeren,” siger han.

På hjemmebane med lejeret

Mike Vestergaard fortæller, at de i starten selv vil føre sagerne i forhold til lejeret, men at det derefter skal udvides til andre retsområder, og hvor det bliver en service eller software, der skal tilbydes til advokathusene. Han peger blandt andet på kontraktmarkedet og familie-og arveret, som efterfølgerne til lejeretten.

"Det ville ligge lige til højrebenet. Men med lejeretten starter vi på hjemmebane. Den kender vi," tilføjer han.

Bortset fra selve sagsbehandlingen er hele betalingsmetoden også ny, pointerer han. Som en slags "no cure no pay", hvor Mike Vestergaard og hans team kun tjener penge, hvis lejerne sparer penge eller tjener penge på en vundet sag.

"Vi tager kompensation på 15-20 pct. af den besparelse, man opnår og altså ikke af det samlede krav. Det er en ny måde at afregne på, men vi stoler så meget på, at vores software kan vurdere potentialet i sagerne, så vi også vinder dem," siger han.

Investorer med ombord

Tilbage i januar vandt Mike Vestergaard Karnovs Nytænkerpris for projektet Lejernes Frie Retshjælp, som han startede i februar 2017, som en hjælp til klienter, der ikke selv har råd til en advokat. Måneden efter høstede projektet endnu engang hæder med Den Nordjyske Initiativpris på 100.000 kr., der uddeles af Nordjyske Medier og Aalborg Stiftstidendes Fond.

Det nye projekt har været i støbeskeen, siden Karnov-prisen kom i hus, og det har allerede skabt stor interesse blandt investorer, fortæller han og tilføjer, at de dog ikke selv har været ude og søge kapital aktivt, men at de i øjeblikket står og vakler mellem tilbud fra forskellige danske investorer.

"Vi har udvalgt det, som vi kalder kloge penge. Mig og Mads (Mads Klokkeholm, forretningspartner red.) er ikke komplette som personer og eller i erhvervslivet. Vi er stadig meget unge, så vi skal have nogen ind, der er dygtigere end os, hvor vi har vores svage sider," siger han.

Selvom Digura og Mike Vestergaard snart får et hold investorer i ryggen, er der ikke planer om at tage den digitale konkurrence op med de store advokatkontorer, forklarer han, fordi de store simpelthen har for mange muskler både juridisk og økonomisk.

"Det er en rolle, der passer os fint. Vi er her ikke for direkte at tage kampen op mod advokatbranchen. Vi vil gerne samarbejde med dem, og gøre branchen digital sammen," lyder det fra den nye direktør for Digura.

Mike Vestergaard har i øvrigt netop forsvaret sin bachelor ved Aalborg Universitet, hvor han fik et 12-tal.

Innovativ jurastuderende siger farvel til prisbelønnet projekt

Lejernes Frie Retshjælp modtager pris på 100.000 kroner

Karnov hædrer jurastuderende for retshjælps-projekt

Jurastuderende udvikler talenter i sin retshjælp til danske lejere 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også