AdvokatWatch

Advokat kritiserer myndigheder: Danmark kan blive et persondataly

Det kan ende med at blive en ulempe for Danmark, at der ikke tilføres ekstra ressourcer til politiet og Anklagemyndigheden til meropgaver som følge af GDPR-loven, mener en persondataadvokat.

For få medarbejdere hos Datatilsynet, Anklagemyndigheden og politiet, der skal kontrollere og retsforfølge danske virksomheder og offentlige myndigheder i den nye persondataforordning, kan få konsekvenser. Store konsekvenser, mener en advokat.

Danmark kan ende med at blive et samlingspunkt for virksomheder, der ser stort på den nye databeskyttelseslov. Disse syndere kan slippe afsted med at omgå reglerne, lyder det fra advokaten, der arbejder med persondatasager.

"Man bliver nødt til at se Datatilsynet og Anklagemyndigheden i en sammenhæng for at undgå at komme i en situation, hvor Danmark bliver et fristed for virksomheder, der vil misbruge personoplysninger og ikke overholder forordningen, fordi der ikke er nok ressourcer til at håndhæve reglerne," siger advokat og partner i Labora Legal, Catrine Søndergaard Byrne, til ITWatch.

"Jeg synes bestemt, at der er en risiko for, at reglerne ikke bliver håndhævet effektivt, så Danmark kan blive et persondataly."

I den nye lovgivning kan virksomheder og myndigheder blive tildelt en bøde på op til 4 pct. af den globale omsætning – dog maksimum 150 mio. kr. Modsat næsten alle andre EU-lande kan Datatilsynet ikke tildele bøderne uden at inddrage politiet og Anklagemyndigheden, der skal føre eventuelle sager for en domstol.

Sammen med Letland er Danmark de eneste i EU, hvor det er op til en domstol at beslutte, hvor meget en virksomhed, der overtræder lovgivningen, skal have i bøde. I alle andre lande kan det lokale tilsyn selv udstede disse bøder.

Allerede abonnent? Log ind.

Læs hele artiklen

Få adgang i 14 dage for 0 kr.
Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier