
I kampen om de jurastuderendes gunst bør virksomheder og advokatfirmaer være mere klare i spyttet i forhold til at profilere sig selv over for kommende medarbejdere.
Sådan lyder budskabet fra Jesper Dansholm, direktør for Universum, der netop har sendt en ny undersøgelse på gaden.
Her har man spurgt knap 12.000 studerende – herunder 750 jurastuderende – om, hvor de helst vil arbejder og hvilke parametre, der er vigtige i forhold til at vælge arbejdsplads.
"En ting, som en del af listens arbejdspladser nok har forsømt, og som de selv kan arbejde med, er at være mere aktive med at brande sig over for kommende medarbejdere. De skal være bedre til at give de studerende et indtryk af, hvordan det er at arbejde hos dem. Det gør eksempelvis mange management konsulenthuse over for business-studerende med tydeligt positive resultater til følge. Dem kunne juristarbejdspladser godt lade sig inspirere af," udtaler Universums direktør Jesper Dansholm i en pressemeddelelse.
Advokatfirmaerne Kromann Reumert og Poul Schmith/Kammeradvokaten indtager de to første pladser over de jurastuderendes foretrukne arbejdsplads, mens Justitsministeriet er nummer tre.
Jesper Dansholm peger blandt andet på, at konsulenthusene er meget aktive på sociale medier, arrangerer case competitions for studerende, deltager på uddannelsesmesser, stiller med gæsteforelæsere og er meget aktivt til stede på uddannelserne. Og de har skræddersyede programmer for de unge nyansatte, så de får en stærk start på karrieren med masser af faglig og personlig udvikling og får afprøvet forskellige arbejdsområder.De studerende i dag står ikke nædvendigvis i kø for at komme ind til et bestemt advokatfirma.
Formålet er vigtigt
Både hos Universum og IDna Group, der arbejder med identitet og branding af virksomhederkonstaterer, mener man, at der er grund til at være bekymret, hvis man driver et advokatkontor, hvor holdningen stadig er, at de jurastuderende eller nyuddannede skal være taknemmelige, hvis de får lov at komme derind.
"Når vi ser på, hvordan de store kontorer i dag præsenterer sig selv og fortæller deres historie, er der et markant fravær af forståelse af, hvorfor man som medabejder er der, og hvad der gør, at man skal arbejde der," siger adm. direktør Anne-Mette Højland, IDna Group.
Hun opfordrer landets managing partners til at kigge nærmere på purpose fremfor profit.Vi tager dem på ingen måde for givet.
"Hvis jeg var direktør for et af de store advokatfirmaer, ville jeg i hvert fald have på agendaen at arbejde med, hvordan virksomheden skal tilpasse sig fremtiden med de krav, der kommer til at være fra den generation, som man gerne vil rekruttere. Forsøge at forstå dem og forstå, hvad der er særligt ved dem, og hvad de vælger til og fra på," siger hun.
Horten: Branchen er aktiv
Dorte Plank-Nielsen, HR-chef i advokatfirmaet Horten, mener, at branchen er meget aktiv i forhold til branding.
"Jeg er helt enig i, at employer branding er super vigtigt i advokatbranchen, men det er nu også min klare opfattelse, at det er et område, hvor der bruges mange ressourcer, og som tages seriøst af de store virksomheder i branchen," siger hun.

Dorte Plank-Nielsen, HR-chef i advokatfirmaet Horten
Hun nævner blandt andet, at Horten har et talentprogram, holder arrangementer for jurastuderende, inviterer studerende ind og arbejde i Horten, kører processpil og er aktiv på sociale medier og på messer.
"Alle de tiltag gør vi selvfølgelig for at brande Horten som arbejdsplads, fordi vi ved, at der er kamp om de dygtige jurister, og fordi vi ved, at det er vores evne til at tiltrække, udvikle og fastholde de dygtige jurister, der gør os konkurrencedygtige i markedet. Vi tager dem på ingen måde for givet og ved godt, at vi skal gøre os umage hele tiden for at vinde deres gunst," siger Dorte Plank-Nielsen.
Anne-Mette Højland fra IDna Group peger på, at branchen står over for et paradigmeskifte, hvor det ikke længere er de unge jurister, der skal kunne svare på, hvorfor advokatfirmaerne skal ansætte dem, men derimod advokatfirmaerne, der skal kunne svare på, hvorfor man skal vælge dem som arbejdsplads.
"De studerende i dag står ikke nædvendigvis i kø for at komme ind til et bestemt advokatfirma for at få det på deres CV. Den her generation efterspørger noget andet. Det, der driver dem, er primært formålet med det sted, de er," siger Anne-Mette Højland.
"Hvis man skal sige det lidt smart, så er meaning the new money," tilføjer hun. Til den pointe skal dog tilføjes, at Universums undersøgelse faktisk viste, at jurastuderende går efter en høj fremtidig indkomst, når de skal vælge arbejdsplads.
Dorte Plank-Nielsen fra Horten understreger vigtigheden af, at firmaerne ikke sælger sig på noget, de ikke kan levere.
"Vi skal "walk the talk", og det er enormt vigtigt for os, at der er handling bag det, vi lover i branding- og rekrutteringssammenhæng, og at vi er i konstant dialog med studerende og yngre jurister for at få inputs til, hvad der er vigtigt for dem i deres karrierevalg. Det nytter ikke at bruge penge og tid på branding, hvis ikke det er den virkelighed, der møder de ansatte, når de starter i Horten," siger Dorte Plank-Nielsen.